Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι και η κοινωνία


Τους τελευταίους μήνες μια ομάδα πολιτών ανέλαβε στη Χίο να επισημάνει την “παρεξήγηση” και να θέσει το θέμα των Βιομηχανικών ΑΠΕ στην πραγματική του διάσταση που είναι τρομακτική.

Μετά από πολλά χρόνια πλύσης εγκεφάλου και τακτικισμών για να καταστήσουν οι λίγοι που λυμαίνονται τον πλανήτη τον καθένα από μας υπεύθυνο και ένοχο προσωπικά για την καταστροφή

του περιβάλλοντος, ήταν πολύ εύκολο να έχουν δημιουργήσει μια κοινή γνώμη θετική στο άκουσμα των όρων ΑΠΕ και ανεμογεννήτριες. Με αυτό το δόλωμα ξεκίνησε η πράσινη μπίζνα των μεγαθηρίων πολυεθνικών, οι οποίες ισοπεδώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους με στόχο την εκμετάλλευση του ανέμου σε βιομηχανική κλίμακα.

Μετά από προσπάθειες πολλών ανθρώπων το κλίμα στο νησί έχει αλλάξει. Όλοι έχουν πλέον καταλάβει ότι άλλο θέμα είναι οι ΑΠΕ και άλλο οι Βιομηχανίες ΑΠΕ. Ότι άλλο θέμα είναι η πράσινη ανάπτυξη και άλλο οι πράσινες βιομηχανικές μπίζνες που εκπορνεύουν τοπία και νησιά ολάκερα.

Σε όλο αυτό το διάστημα της ενημέρωσης και της κατάθεσης απόψεων και ενστάσεων επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατέθεσε η Ισπανική Ιμπερντρόλα – Ρόκας, η οποία ζητάει να χρησιμοποιήσει τα βουνά της Χίου ως βάση των εργοστασίων της, η κοινωνία κατάλαβε, αντέδρασε, αντιδρά και θα αντιδράσει σφοδρά στο άμεσο μέλλον, κυρίως αν κάνουν ότι έρχονται για απόβαση στο νησί οι αποικιοκράτες.

Χιλιάδες πολίτες έχουν εκφράσει μέσω υπογραφών σε ψηφίσματα την αντίθεσή τους για την εν λόγω εγκατάσταση εργοστασίων στη Χίο, δεκάδες φορείς έχουν καταθέσει την αρνητική τους άποψη, από Εργατικό Κέντρο μέχρι Κυνηγετικό Σύλλογο και από ΕΛΜΕ μέχρι ΤΕΕ, όλοι έχουν λάβει θέση και όλοι έχουν προβληματιστεί μπροστά σε αυτό το τεράστιο ζήτημα που έχει ανακύψει για το νησί μας και απειλεί να του αλλάξει μια για πάντα τον χαρακτήρα αλλοιώνοντάς του το νησιωτικό τοπίο με εκτός κλίμακας έργα. Επίσης το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που διαθέτει Τμήμα Περιβάλλοντος έχει λάβει ξεκάθαρη θέση κατά του συγκεκριμένου έργου.

Οι μόνοι που δεν ίδρωσε το αυτί τους και δεν ενδιαφέρθηκαν ούτε μπήκαν στον κόπο να προβληματιστούν ή να λάβουν απόφαση, είναι αυτοί που ο Χιώτης πολίτης έχει ψηφίσει για να τον εκπροσωπούν, ήτοι ο Δήμος Χίου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο Δήμος Χίου κρύφτηκε πίσω από το ότι ο αντιδημοκρατικός νόμος που ισχύει σ’ αυτή την κατ’ όνομα Δημοκρατία που ζούμε, δεν του δίνει λόγο για να εκφράσει άποψη σε ένα τόσο σημαντικό για τον τόπο τεράστιο έργο. Με λίγα λόγια οι αποικιοκράτες έρχονται δίχως καν να έχει ο Δήμος, όχι ερωτηθεί, αλλά ούτε δικαίωμα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. Παρόλα αυτά ένας Δήμαρχος με στοιχειώδη ικανότητα κατανόησης απλών ζητημάτων, με συνείδηση και ευθιξία δεν θα μπορούσε να μην λάβει θέση έστω και αν ήξερε πως αυτή δεν πρόκειται να εισακουστεί από την κεντρική κυβέρνηση. Μα ο Δήμαρχος Χίου δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά ως φαίνεται.

Το ίδιο συμβαίνει καθώς αντιλαμβανόμαστε τελευταία και με την Περιφέρεια, ο ρόλος της οποίας εκ του Νόμου είναι μόνο γνωμοδοτικός, ενώ αν δεν πει την γνώμη της μέσα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες, αυτή θεωρείται θετική και η διαδικασία προχωράει παρακάτω στο ΥΠΕΚΑ για να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι της “επένδυσης”. Η Περιφέρεια ΒΑ προσφάτως άφησε σκόπιμα την καταληκτική ημερομηνία, την οποίαν είχε εκ του Νόμου για να εκφράσει άποψη, να περάσει δίχως να κάνει συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα. Προφανώς, επειδή οι Περιφερειακοί Σϋμβουλοι Λήμνου και κάμποσοι από τη Χίο και τη Λέσβο είναι αντίθετοι με το έργο, ο Περιφερειάρχης Γιακαλής έκρινε σκόπιμο να μην το ρισκάρει και φανεί ότι δεν έχει συνοχή η παράταξή του αλλά και ότι το Σώμα αντιδρά στα σχέδια ξεπουλήματος της κεντρικής κυβέρνησης η οποία τον στηρίζει.

Έτσι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή οι κοινωνίες βράζουν ενάντια στους “επενδυτές”, οι Δήμοι, εκτός της Λήμνου που είπε όχι, έχουν επιδείξει παροιμιώδη ανευθυνότητα και η Περιφέρεια έχει νίψει τας χείρας της δίνοντας έτσι το πράσινο φως στο ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει παρακάτω και στην εταιρία να αρχίσει να ετοιμάζεται.

Η εταιρία τώρα, δια των εκπροσώπων της έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πηγαίνει πουθενά για να επενδύσει εάν δεν συμφωνούν οι τοπικές κοινωνίες. Δήλωση άνευ νοήματος φυσικά διότι σε διευκρινιστική τοποθέτησή τους εξήγησαν ότι με τον όρο “τοπικές κοινωνίες” εννοούν τα Συμβούλια των αιρετών και όχι τις αντιδράσεις των πολιτών. Άρα η πολυεθνική έχει την άποψη ότι στο Βόρειο Αιγαίο οι τοπικές κοινωνίες εκφράζονται από την ανευθυνότητα, την γελοιότητα και τον ραγιαδισμό των Δημάρχων και του Περιφερειάρχη- Αντιπεριφερειαρχών. Οπότε ο δρόμος είναι ανοιχτός πλέον για την επένδυσή τους, έτσι θεωρούν.

Ας κοπιάσουν. Για να δουν ότι οι αιρετοί μπορεί να είναι ανεύθυνοιοι, ραγιάδες, πολιτικοί νάνοι, απάτριδες, ναινέδες, μαθημένοι να σκύβουν κεφάλι και να στήνουν οπίσθια με προσδοκία “ανάπτυξης” αλλά οι πολίτες και οι κοινωνίες διαφέρουν, πονούν τους τόπους τους και μάχονται, δεν εκφράζονται πλέον από τέτοιους γελοίους πολιτικούς και τις τακτικές τους, απλά τους ανέχονται ακόμα από την εποχή της παλαιάς κομματοκρατούμενης Ελλάδας
Κίνημα 18 

Αν συμφωνείτε και δεν έχετε ακόμη υπογράψει, υπογράψτε και διαδόστε διότι Δευτέρα πρωί τυπώνεται και αποστέλλεται στο ΥΠΕΚΑ
http://www.ipetitions.com/petition/epistoliypeka/signatures/page/28

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου