Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Τα μέτρα λιτότητας θα περάσουν ο ΟΠΑΠ θα πωληθεί αλλά το σχέδιο της Ελλάδας για ανάπτυξη θα αποτύχει παταγωδώς


 Η  σχέση δανεικών κεφαλαίων και ρευστότητας των τραπεζών ως προς το χρέος  και ως προς το ΑΕΠ της Ελλάδος μόνο ανησυχία προκαλεί. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 50 δις ευρώ κεφάλαια – διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες – καθώς και Η131 δις ευρώ ρευστότητα μέσα από τους μηχανισμούς της ΕΚΤ και του ευρωσυστήματος όπως το ELA της ΤτΕ.
 

Ταυτόχρονα διατηρούν ενεργά ορισμένα τιτλοποιημένα δάνεια και πάσης φύσεως ομολογιακά που λήγουν μέσα στα επόμενα 1-5 χρόνια. Συνολικά όλα μαζί 196 δις ευρώ. Τα 196 δις ευρώ αντιστοιχούν στο 65% του συνολικού χρέους της Γενικής κυβέρνησης στα 305 δις ευρώ και στο 90% του ΑΕΠ της χώρας.
Η σχέση αυτή είναι η πλέον δυσμενής ιστορικά που καταγράφεται στον τραπεζικό κλάδο καθώς ενδεικτικά ήταν πάντα κοντά στο 10% του χρέους. Τι μας δείχνουν τα στοιχεία αυτά ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιας κλίμακας που ο τραπεζικός κλάδος είναι καταδικασμένος και παγιδευμένος.
 

Η πολιτική επιχειρηματολογία ότι μπορεί να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης της Ελλάδος είναι διάτρητη όσο η εξάρτηση παραμένει σε τέτοια κλίμακα για τις ελληνικές τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα που είναι ο διαχειριστής των κεφαλαίων της κοινωνίας και ενίοτε του κράτους χρειάζεται πολύ μεγάλη ανεξαρτησία σε κεφάλαια και ρευστότητα. Οι πιο εύρωστες τράπεζες στο πλανήτη είναι αυτές που διαθέτουν μετόχους που στηρίζουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και πελάτες – καταθέτες που παρέχουν φθηνή ρευστότητα. Η σχέση αυτή έχει καταρρεύσει στην Ελλάδα.
 

Οι ελληνικές τράπεζες οι μέτοχοι και οι διοικήσεις θα χρωστούν 196 δις ευρώ ενώ ταυτόχρονα οι πελάτες απέσυραν 84 δις ευρώ σε καταθέσεις.  Δηλαδή προκύπτει ένα θεωρητικό έλλειμμα – χάσμα 270 δις ευρώ που τείνει να φθάσει το 100% του χρέους. Δηλαδή οι τράπεζες υπέστησαν πλήγμα που με τα τωρινά δεδομένα έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου