Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Προειδοποίηση προς τους 70 χιλ. μετόχους του ΤΤ: Η πιθανότητα να χάσετε τις μετοχές σας είναι 99%. Έκλεισε το σχέδιο της διάσπασης.


 Οι πιθανότητες να χαθούν οι μετοχές των σχεδόν 70 χιλ. μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου είναι πλέον 99%. Με βάση τα σχέδια που έχουν εξεταστεί το ΤΤ θα διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και ή θα ανακεφαλαιοποιηθεί παραμένοντας  αυτόνομο πιθανότητα 25%, ή θα πωληθεί το good TT πιθανότητα 75%. 
Είναι μη ηθικό οι μετοχές 70 χιλ. μετόχων να χαθούν. Όμως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.
 

Ελπίζουμε ότι την ύστατη στιγμή θα αλλάξει το σχέδιο ώστε να μην ζημιωθούν οι 70 χιλ μέτοχοι. Ωστόσο οι αρμόδιες αρχές θεωρούν ότι αυτή η λύση πρέπει να προταθεί και η Τρόικα αυτή την λύση βλέπει ως διέξοδο.
 

Ο βασικός στρατηγικός στόχος είναι να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των εργαζομένων οριζόντια μια πολιτική ωστόσο που θεωρείται ισοπεδωτική. Οι 3250 εργαζόμενοι δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια κριτήρια καθώς υπάρχουν εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών. Ωστόσο η λύση της διάσπασης θα επιτρέψει να αλλάξουν όλα άμεσα χωρίς γραφειοκρατίες, εμπλοκές και άλλα.
 


Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι οι 850-900 δημόσιοι υπάλληλοι στο ΤΤ να μεταταχθούν. Ωστόσο με την διάσπαση σε good και bad bank θα υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας κατά τα πρότυπα της ΑΤΕ με την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ και θα λάβουν περίπου το 40% με 50% των αποζημιώσεων τους.
 


Με βάση ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχει μελετηθεί πόση θα είναι η κεφαλαιακή απαίτηση και το funding gap του ταμιευτηρίου μετά την διάσπαση του. Η κεφαλαιακή απαίτηση θα είναι 2,2  δις ευρώ από 3,3 με 3,5 δις ευρώ αν δεν έσπαγε σε good και bad bank και ταυτόχρονα 800 εκατ ευρώ funding gap. Δηλαδή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλλει 3 δις ευρώ σε κεφάλαιο και ρευστότητα. Επειδή το ΤΧΣ δεν έχει κεφάλαια το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το σενάριο να ζητήσει προκαταβολή 3 δις ευρώ από τα 25 δις της επόμενης δόσης αποκλειστικά και μόνο για να ανακεφαλαιοποιηθεί το ΤΤ.
Ταυτόχρονα η απαίτηση για διάσπαση του ΤΤ είναι και των τραπεζών.


 Οι τράπεζες και ειδικά η Εθνική έχουν ζητήσει ότι για να αγοράσουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πρέπει να διαθέτει κεφάλαια καθώς ως έχει θα αποτελέσει μεγάλο βάρος στην 
 Εθνική άρα μη συμφέρουσα επένδυση. 

Να σημειωθεί ότι τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι 2,4 δις ευρώ στο ΤΤ. Χαρίζοντας το funding gap δηλαδή τα 800 εκατ θα ήταν μια καλή πρόταση για τις ενδιαφερόμενες τράπεζες που θα είναι δύο η Εθνική και η Eurobank.
 

bankingnews.gr   απο papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου