ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Οι ευρωβουλευτές της ΕΕ ενέκριναν πρόταση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος που διέπει την παροχή ασύλου, ώστε να σταματήσει ο ευρωπαϊκός Νότος να «πνίγεται» από τους μετανάστες ενώ αντιμετωπίζει και δημοσιονομική κρίση.
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε την έκθεση του Κυρ.Τριανταφυλλίδη σχετικά με την ανάγκη να αλλάξει το καθεστώς του Δουβλίνο ΙΙ και της παροχής ασύλου και να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να διαχειριστούν αποτελεσματικότερα και αναλογικότερα το κύμα της μετανάστευσης από Ασία και Αφρική.
Στην έκθεσή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής ζήτησε να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, που να παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας, βασισμένο στις αρχές της αποτελεσματικής αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των ευθυνών μεταξύ των κρατών- μελών.
Συγκεκριμένα, ζητείται να ληφθούν συγκεκριμένα, πρακτικά και αποτελεσματικά μέτρα στήριξης προς τα κράτη- μέλη που αντιμετωπίζουν δυσανάλογες πιέσεις και υψηλές δαπάνες στον τομέα του ασύλου:
- πρακτική συνεργασία και τεχνική βοήθεια
- οικονομική αλληλεγγύη
- κατανομή αρμοδιοτήτων με εργαλεία
- αμοιβαία εμπιστοσύνη
Οπως δείχνουν τα στοιχεία, η μεγαλύτερη επιβάρυνση χωρών της ΕΕ από την παροχή ασύλου το 2011 καταγράφεται σε Μάλτα, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Βέλγιο, Κύπρο, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία και Ελλάδα. Σε απόλυτους αριθμούς τους περισσότερους αιτούντες άσυλο υποδέχονται Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Σουηδία, Βρετανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελλάδα και Πολωνία.
Η ΕΕ πάντως κάθε άλλο παρά φιλόξενη είναι, καθώς απέχει πολύ από τις αντίστοιχες επιδόσεις ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλίας. Στην Ευρώπη έγιναν πέρυσι 301.000 αιτήσεις ασύλου και εγκρίθηκαν μόλις 4.125 ή 5% του συνολικού αριθμού παγκοσμίως.
Να ελαφρυνθούν οι χώρες που δέχονται δυσανάλογη πίεση
Όπως διευκρίνισε στο ΑΜΠΕ ο Κύπριος ευρωβουλευτής, «καθώς ο κανονισμός του Δουβλίνου δεν επιτρέπει τη δίκαιη κατανομή των αρμοδιοτήτων στον τομέα του ασύλου μεταξύ των κρατών- μελών και όπως έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει στην άνιση μεταχείριση των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, η έκθεση εξετάζει το ενδεχόμενο εναλλακτικών εργαλείων για κατανομή ευθυνών μεταξύ των κρατών- μελών, περιλαμβανομένης και της μετεγκατάστασης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και των αιτούντων άσυλο».
Υποστήριξε δε, ακόμη, ότι και στις δύο περιπτώσεις μετεγκατάστασης, η Επιτροπή καλείται να λάβει υπόψη τη δυνατότητα μετεγκατάστασης, βάσει ευρωπαϊκής κλείδας κατανομής, που θα λαμβάνει υπόψη αντικειμενικά, επαληθεύσιμα κριτήρια, όπως το ΑΕΠ, τον πληθυσμό, την εδαφική έκταση του εκάστοτε κράτους- μέλους, το βέλτιστο συμφέρον των προσώπων, τα δικαιώματά τους και τις προοπτικές ένταξής τους.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι αυτή η κλείδα κατανομής θα ωφελούσε, ιδιαίτερα, κράτη- μέλη, των οποίων το εθνικό σύστημα ασύλου δέχεται ιδιαίτερες και δυσανάλογες πιέσεις, κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης ή της δημογραφικής του κατάστασης
Εθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου