ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ - Κ.Α.Π.Α.


(ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ)

Είμαστε διαφορετικοί, γι’ αυτό χρειαζόμαστε όλοι
ΑΡΘΡΟ 1ο – Προοίμιο
 α) Ο ελληνικός λαός καθώς και η πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης βρίσκονται σήμερα κάτω από την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ του παγκόσμιου κεφαλαίου, που συγκροτημένα και μεθοδικά σχεδίασε, δρομολόγησε και υλοποίησε την εξαθλίωση και την καταστροφή κάθε κοινωνικής χειραφέτησης και εργασιακής κατάκτησης όλων των προηγούμενων ετών στη χώρα μας.
β) Οι ηγεσίες των κομματικών σχηματισμών, που λειτούργησαν στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατίας από το 1974 μέχρι και σήμερα και την έχουν υπηρετήσει είτε ως κυβερνητικοί μηχανισμοί είτε ως αντιπολιτευτικές συνιστώσες αυτού του συστήματος, έχουν αποτύχει.
γ) Η αποτυχία αυτή είναι θέμα χρόνου να ξεπεράσει τελείως αυτά τα κόμματα και ως πολιτικούς οργανισμούς, αφού στη συνείδηση του λαού δεν έχουν απλά και μόνο τεράστια ευθύνη για την εξαθλίωση που βιώνει, αλλά τα θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνα και υπόλογα.
δ) Το λαϊκό μεταπολιτευτικό αίτημα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία», αντί να ικανοποιηθεί από την οικονομική ανάπτυξη μιας όλο και πιο πολύ βελτιωμένης παραγωγικότητας με στόχο το συνολικό κοινωνικό κέρδος, καλύφθηκε από έναν άμετρο δανεισμό, ο οποίος κατασπαταλήθηκε σε διαχειριστικές πολιτικές, που αναπαρήγαγε η προπαγάνδα του πολιτιστικού πρότυπου της διεθνοποιημένης αγοράς των πιστωτών μας.
ε) Από τις μαζικές κινητοποιήσεις για δημοκρατία, ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης οδηγηθήκαμε στην καταναλωτική αποχαύνωση τις ΔΎΟ ΤΕΛΕΥΤΑΊΕΣ  δεκαετίας.
στ) Χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της χρονικής περιόδου των 37 τελευταίων χρόνων ήταν μια καλά σχεδιασμένη και υλοποιημένη απάτη στην οποία οδηγήθηκε ο ελληνικός λαός από τις πολιτικές του ηγεσίες, η οποία γέννησε στήριξε και συντήρησε έναν διμορφικό καθεστωτικό κυβερνητικό Ιανό, που στο ένα πρόσωπό του φορούσε τη μάσκα ενός «μικρομεσαίου σοσιαλισμού» και στο άλλο την μάσκα ενός «μικρομεσαίου φιλελευθερισμού». Αυτό το διπολικό καθεστωτικό σχήμα επιχείρησε να βολέψει ταυτόχρονα τους πάντες. Και τα αφεντικά και τους εργάτες, και τα «νέα τζάκια» του «μεγάλου Έλληνα τιμονιέρη» και τα συνδικάτα.
ζ) Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια η ηγεσία της Αριστεράς στην Ελλάδα εγκλωβίστηκε μέσα σε αδιέξοδες και προσχηματικές στρατηγικές της συντήρησης της και μόνο. Παρ’ όλες τις διεργασίες, τα συνέδρια, τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις, δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο, καμιά στρατηγική απάντηση στην κρίση από σκοπιά αντικαπιταλιστική. Απόδειξη όλων αυτών είναι: Η σημερινή αμηχανία της ηγεσίας της απέναντι στο Κίνημα που διαμορφώνεται στις πλατείες της χώρας, αλλά και η ανικανότητά της να υπάρξει στην πρωτοπορία του.
η) Ο μετασχηματισμός αυτός του καπιταλισμού συνεπικουρούμενος από την παραπάνω ταυτόχρονη αδυναμία  της αριστεράς να συγκροτήσει δομημένο προοδευτικό και οραματικό λόγο, δίνουν δυστυχώς τη δυνατότητα στην «αυγοθήκη» της Νέας Τάξης να οικοδομήσει την απαραίτητη θερμοκοιτίδα για να γεννήσει προκαταλήψεις, μίσος και βία εναντίον οποιουδήποτε ανήκει σε διαφορετική εθνότητα, θρησκεία ή τάξη στο όνομα της καθαρότητας της φυλής και της αφύπνισης ενός ευνουχισμένου πατριωτισμού.
θ) Η σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου του 2010 έβαλε οριστικό τέλος σε ότι επιχειρήθηκε να χτιστεί σε λαϊκό, εργασιακό και κοινωνικό επίπεδο στην Ελλάδα από το 1974 και μετά.
ι) Η Ελλάδα σήμερα έχει μετατραπεί σε «πεδίο βολής» διεθνών οικονομικών συμφερόντων των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία απροσχημάτιστα και με όλο και πιο πολύ αύξουσα επικινδυνότητα για τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντα του, έχουν οδηγήσει τη χώρα στο τετελεσμένο της απεμπόλησης της εθνικής μας κυριαρχίας και τα λαϊκά στρώματα στην οικονομική εξαθλίωση τους με στόχο το πλήρες και οριστικό πλιάτσικο των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας.
ια) Προωθείτε στη ελληνική κοινωνία η δομική εκπαιδευτική αμάθεια της νέας γενιάς και η απαξίωση των επιστημών και των τεχνών. Οι λαϊκοί και συμμετοχικοί θεσμοί που γνωρίσαμε μετατρέπονται σε κρατικούς και ευρωπαϊκούς μηχανισμούς ελέγχου και χειραγώγησης των πολιτών. Καταστρέφονται δυναμικοί παραγωγικοί τομείς της χώρας του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα υπέρ των πολυεθνικών εταιρειών και των μεταλλαγμένων προϊόντων. Ο οικολογικός και περιβαλλοντικός τρόπος ζωής υπάρχει μόνο σε επίπεδο εθελοντισμού και ακτιβιστικών δράσεων.
ιβ) Μέσα και απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα αποφασίζουμε σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 2011 την ίδρυση πολιτικής ένωσης προσώπων.
ΑΡΘΡΟ 2ο – Επωνυμία
Η επωνυμία της Ένωσης είναι «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολίτων Αγρινίου» και για λόγους συντομίας Κ.Α.Π.Α. ή και «Κ»
ΑΡΘΡΟ 3ο – Έδρα
Η έδρα της Ένωσης βρίσκεται στην πόλη του Αγρινίου του Δήμου Αγρινίου της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας και στην οδό Καψάλη 9, όπου και τα γραφεία της.
ΑΡΘΡΟ 4ο – Διάρκεια
Η διάρκεια της Ένωσης που αρχίζει σήμερα είναι απεριόριστη.
ΑΡΘΡΟ 5ο – Σκοπός
α) Η ενεργοποίηση των πολιτών σε έναν άλλον τρόπο δραστηριοποίησης για τα κοινά, καθώς και η ανάπτυξη ουσιαστικών και αποφασιστικών δράσεων στον τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές χώρο με βάση τις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αυτοδιοίκησης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
ΑΡΘΡΟ 6ο – Βασικές θέσεις και αρχές
α) ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ: Εδώ και 37 χρόνια έχουμε βαρεθεί να δημιουργούμε, να συντηρούμε και να διασώζουμε ένα καθεστώς διαπλεκόμενων συμφερόντων μιας μικρής μειοψηφίας, η οποία με καλπονοθευτικούς εκλογικούς νόμους εναλλάσσει στην εξουσία τους διαχειριστές του μόνο και μόνο για να διατηρήσει, να εξελίξει και να ενδυναμώσει τις ίδιες ταξικές του επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου και μόνο.
Επειδή όμως εκτός από το παραμύθι υπάρχει και η πραγματικότητα αποφασίζουμε σήμερα να βάλουμε μπροστά το χτίσιμο της δική μας πραγματικής ζωής που χρόνια τώρα ζούμε μόνο στα όνειρα μας και που αρκεί μόνο αυτή μας η απόφαση για να την δρομολογήσει και να την ορίσει ως δική μας πραγματικότητα.
β) ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ: Η ιεραρχική δομή στη λήψη των αποφάσεων έχει καταγραφεί ήδη στην κοινωνική συνείδηση ως μια διαδικασία που ευνοεί τη συγκέντρωση της εξουσίας στα χέρια μιας ανεξέλεγκτης κρατικής γραφειοκρατίας, η οποία ορίζει και συντηρεί το ένα και μοναδικό δίπολο με το οποίο μπορεί αυτή η γραφειοκρατία να αποκτήσει λειτουργικότητα, αυτό  του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου.
Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ απαιτεί ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης, που βασίζεται στη καθοριστική αυτονομία των ατόμων και των συλλογικοτήτων σε κάθε επίπεδο της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής καθημερινότητας.
Πρώτο χαρακτηριστικό της αυτοοργάνωσής μας ως ένωση προσώπων είναι να διαλύσουμε κάθε «πυραμίδα» και κάθε γραφειοκρατία και κάθε συγκεντρωτική οργάνωση στη βάση της ισότιμης συμμετοχής, τόσο στη λήψη των αποφάσεων, όσο και στην παραγωγή και συνδιαχείρηση των αγαθών της κοινωνικής δημιουργίας.
Η αυτοοργάνωση αυτής μας της προσπάθειας διακρίνεται από τον ταξικό προσανατολισμό της ενάντια στο κεφάλαιο και τους μηχανισμούς του, αλλά και από τη συλλογική προσπάθεια για τη δημιουργία συνθηκών αυτάρκειας, για όλα τα μέλη της Κίνησης και της κοινωνίας μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται και σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Η θεωρία του παγκόσμιου χωριού, καθώς και της παγκοσμιοποιημένης και ελεύθερης αγοράς βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα των επιδιώξεων μας.
Όχι μόνο οι μητροπόλεις του καπιταλισμού, όπως η Αθήνα αλλά και οι μικρότερες πληθυσμιακά πόλεις, όπως το Αγρίνιο, με την υποταγή τους στην κυρίαρχη κοινωνική πολεοδομία του πρόσφατου παρελθόντος κατασκευάστηκαν και εντάχτηκαν καθεμιά με τον τρόπο της στο συγκεντρωτικό, ιεραρχικό μοντέλο οργάνωσης του κράτους και του κεφαλαίου, το οποίο αντιλαμβάνεται τη γη ως λάφυρο πλουτισμού.
Από αυτή την άποψη η καταστροφή  αποδόμηση της υπαίθρου και η υπερσυγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ανάδυση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της ζωής που θα επιδιώξουμε και το οποίο θα στηρίζεται στις άμεσες σχέσεις και δράσεις μας με βάση τον ελεύθερο δημόσιο χώρο για όλους του πολίτες. Αυτό είναι μία ακόμα προϋπόθεση για την απελευθέρωση μας, από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και της κυριαρχίας.
Η άμεση δημοκρατία είναι μία λειτουργία της συνολικής μας απελευθέρωσης, και όχι το απόλυτο όπλο στα χέρια μας. Η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Δημοκρατίας στο Αγρίνιο, της πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα και των άλλων πόλεων της χώρας λειτουργούν ως ένα μεγάλο σχολείο στην προσπάθεια αυτή. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θεωρούμε τη δράση μας σ’ αυτές, ως τον ύστατο στόχο. Οι «πλατείες» η αρχή του δρόμου και όχι το τέλος.
γ) ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ: Έχει πάψει πια να μας απασχολεί το πιο κόμμα θα ‘ρθει πρώτο στις επόμενες, τις μεθεπόμενες ή τις μελλοντικές εκλογές αυτού του κατοχικού και καθεστωτικού συστήματος. Έχουμε πια συνειδητοποιήσει ότι αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν το σύστημα το ίδιο το υπάρχον πολιτικό σύστημα θα είχε φροντίσει να τις καταργήσει.
Προχωράμε στην αυτοοργάνωση μας σε επίπεδο κοινωνίας με στόχο όχι μόνο τον συντονισμό της δράσης μας απέναντι σε κάθε τι που αντιμάχεται την συλλογική και ατομική μας ελευθερία, την παραγωγική και οικονομική μας αυτονομία και αυτοτέλεια, τη πολιτιστική και κοινωνική μας αξιοπρέπεια και ιδιομορφία, αλλά ταυτόχρονα και στην δημιουργία μιας καινούργιας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συναντίληψης με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και στόχο την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Κίνησης μας καθώς και του συνόλου της κοινωνίας, για την ύπαρξη ενός παλλαϊκού μετώπου απέναντι στις δυνάμεις κατοχής της χώρας.
δ) ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΡΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Μέχρι σήμερα ζήσαμε πάνω στο πετσί μας την εξαθλίωση, στην οποία μας οδήγησαν όλοι όσους επιλέξαμε ως αντιπροσώπους, για να ρυθμίσουν και να αποφασίσουν για το πώς θα ζούμε, θα εργαζόμαστε, θα πληρωνόμαστε, θα πεθαίνουμε. Αλλιώς όμως φροντίσανε να ζήσουνε οι ίδιοι, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που τους εμπιστευτήκαμε, κι αλλιώς εμείς.
Εμείς ζήσαμε ως διωκόμενοι, εκείνοι ζήσανε ως διώκτες.
Αλλιώς δουλέψαμε εμείς, αλλιώς εργαστήκανε εκείνοι.
Εμείς δουλέψαμε για να ξεχρεώσουμε τις χρεωμένες μας ζωές στους πιστωτές μας, αφού με τις αποφάσεις τους και τις πολιτικές τους επιλογές συστηματικά και σχεδιασμένα μας οδήγησαν μπροστά στα κισέ ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο δεν χρηματοδότησε τις δημιουργικές μας παραγωγικές δυνάμεις, αλλά την ολοσχερή οικονομική και κοινωνική μας εξαθλίωση με την εξαντλητική και συνεχή υποθήκευση των βασικών μας βιοτικών αναγκών.
Σήμερα λοιπόν που η «μέρα αυτή τελείωσε» το φως λιγόστεψε, το σκοτάδι της μιζέριας και της απαξίωσης ήδη έχει αρχίσει να πέφτει πάνω στα κεφάλια μας και ήρθε η ώρα του απολογισμού τους, στέκονται ξεδιάντροπα μπροστά μας για να διατυπώσουν ως μοναδική τους δικαιολογία τη συνενοχή μας.
Αγνοούν φαίνεται ή θέλουν να αγνοούν πως την καταστροφή στην οποία μας οδήγησαν δεν θα την ζήσουμε μόνοι μας, αφού εμείς οι ίδιοι θα φροντίσουμε να καταστραφούν πρώτοι.
Αν για μας αυτή η καταστροφή θα είναι ένας δρόμος ανάκτησης της προσωπικής μας ελευθερίας και αξιοπρέπειας, για τους ίδιους θα είναι το τέλος της δράσης τους.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην αναλάβουμε την «αναδιάρθρωση του χρέους» που μας χρέωσαν. Αυτό ούτε το αναγνωρίζουμε, ούτε και το πληρώνουμε. Είναι δικό τους και θα κάνουμε τα πάντα για να τους «πνίξει».
ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ: ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ μέσα στην οποία ζούμε, να την απαλλάξουμε από την παρασιτική τους δράση και να επαναδιατυπώσουμε ξανά τις δημοκρατικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της δικαιοσύνης.
ε) Η ΚΙΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑ ή ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Δεν είμαστε εδώ για να σώσουμε τον κόσμο. Κανείς δεν μπορεί να τον σώσει ή να τον καταστρέψει. Είμαστε αποφασισμένοι κατ’ αρχάς να αλλάξουμε τις ζωές μας και τον κοινωνικό μας χώρο σε πραγματικό χρόνο. ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ.
Αυτή είναι η προπαγάνδα της δικής μας κοινότητας, αυτό θα διαδώσουμε στους γύρω μας, αυτό θα εργαστούμε για να πετύχουμε. Έτσι όπως όλοι εμείς που συμμετέχουμε σε αυτή τη συλλογικότητα θα το συναποφασίσουμε, θα το σχεδιάσουμε και θα το υλοποιήσουμε.
Έχουμε όλοι μας σαφή συνείδηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μας που απορρέουν από τον σημερινό καταστατικό συνταγματικό χάρτη της χώρας, τον οποίο σεβόμαστε και εφαρμόζουμε.
Στο πλαίσιο αυτό επιχειρούμε και δρούμε με κάθε δημοκρατικό τρόπο και μέσο για την ανατροπή των κοινωνικών όρων και συσχετισμών, έτσι ώστε να επιβάλουμε μαζί και με άλλες κοινωνικές δυνάμεις μια συντακτική εθνοσυνέλευση, που θα διαμορφώσει ένα νέο σύνταγμα για τη χώρα, το οποίο θα κατοχυρώνει τα εθνικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας καθώς επίσης και τις ατομικές και δημοκρατικές μας ελευθερίες, που έχουν καταπατηθεί.
Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε κανέναν άλλον πέρα από τη συλλογική και ατομική μας αποφασιστικότητα και δημιουργικότητα για να φτάσουμε ως συλλογικότητα σε μία κοινωνία άμεσης δημοκρατίας, ισοπολιτείας, ισηγορίας, ελευθερίας, αλληλεγγύης και αυτοθέσμισης.
Παραμερίζουμε αυτό που μας χωρίζει και επιλέγουμε να αναδεικνύουμε αυτό που μας ενώνει ως την μοναδικό εργαλείο – απαραίτητη παιδεία – που χρειάζεται κάθε κοινωνικό σύνολο για να κατακτήσει τον αλληλοσεβασμό και την αλληλοεκτίμηση των μελών του.
Θεωρούμε ότι ο κοινωνικός χώρος δεν είναι ανταγωνιστικό πεδίο αντιπαράθεσης συμφερόντων. Το αντίθετο μάλιστα. Είναι λειτουργικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ο καθένας έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση της συμμετοχικής δράσης του με δημιουργικό τρόπο και με στόχο τη συλλογική οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική μας πρόοδο.
Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται να τεθεί σε λειτουργία η μοναδική, ικανή, αναγκαία και απαραίτητη παραδοχή:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ.
στ) Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΓΕΝΝΑΕΙ ΒΙΑ: Η εκμετάλλευση γεννάει το αίσθημα της αδικίας. Η αδικία γεννάει την αντίδραση. Η αντίδραση, συνήθως, γεννάει τη βία… και τότε η βία γεννάει μόνο βία.
Η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών Αγρινίου δεν χρειάζεται το εργαλείο της βίας για να προπαγανδίσει και να υλοποιήσει τις θέσεις, τις απόψεις και την αντίσταση της σε όσα δρομολογούν οι εθνικές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξουσίες για να ελέγξουν και ευνουχίσουν τους λαούς του κόσμου.
Δεν πρόκειται όμως να ανεχθεί και κανενός είδους βία από κανέναν. Ούτε την απροσχημάτιστη και αναίτια βία των μονάδων καταστολής κανενός καθεστώτος, ούτε τη βία της στέρησης της διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο, ούτε τη βία της κατοχής της χώρας από τους δανειστές της.
Διεκδικούμε ειρηνικά το δικαίωμα μας στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου, διαμηνύοντας προς κάθε πολιτικό και φυσικό προϊστάμενο των δυνάμεων καταστολής του ελληνικού κράτους ότι: Στις 29 Ιουνίου ο ελληνικός λαός διαδηλώνοντας ειρηνικά την αντίθεση του στο ξεπούλημα της χώρας, οι πολιτικοί και φυσικοί προϊστάμενοι των Μονάδων Αποκατάστασης της Τάξης φρόντισαν αυτός ο λαός να πάρει το μάθημα του. Αυτό το μάθημα λοιπόν, αλλά και αυτούς που μας το παραδώσανε, υποσχόμαστε να μην τους ξεχάσουμε ποτέ.
ζ) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ: Είμαστε απέναντι στην αντίληψη που θέλει να επιβάλλει παγκόσμιο κράτος, παγκόσμια θρησκεία, παγκόσμιο νόμισμα, παγκόσμιο πολιτισμό και παγκόσμια κυβέρνηση.
  • Αντιδρούμε στην αφομοίωση και υποδούλωση λαών και εθνών. Απαιτούμε την κατάργηση όλων των συνθηκών που πλήττουν βάναυσα τις ατομικές ελευθερίες, τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών ανεξαρτήτου θρησκείας φυλής που κατοικούν στην πατρίδα μας.
  • Απαιτούμε την ανατροπή και την κατάργηση όλων των συνθηκών, που έχουν εκχωρήσει ή περιορίσει την εθνική ανεξαρτησία, την λαϊκή κυριαρχία και την αυτοδιάθεση του λαού μας.
η) ΑΜΕΣΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ: Απαιτούμε άμεση παύση πληρωμών του Δημοσίου Χρέους, γιατί ούτε μπορούμε, ούτε θέλουμε να το πληρώσουμε.
  • Δεν μπορούμε, γιατί οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται πάνω μας καταργούν κάθε έννοια δικαίου της ανταποδοτικότητας της φορολόγησης, αλλά και την ταυτόχρονη διαχειριστική αναποτελεσματικότητα και ανεπάρκεια όλων αυτών που την επιβάλουν, αφού τα ελλείμματα συντηρούνται και ο δανεισμός αυξάνει, συνθλίβοντας ταυτόχρονα τις παραγωγικές μας δυνατότητες.
  • Δεν θέλουμε, γιατί το συγκεκριμένο χρέος αποτελεί προϊόν του εγκλήματος της απάτης κατά του ελληνικού λαού, το οποίο συνδιαμορφώθηκε ερήμην του από επίορκους πολιτικούς αντιπροσώπους, ξένους και ντόπιους τραπεζίτες.
  • Απαιτούμε πολιτικό και διαχειριστικό έλεγχο έτσι ώστε να γνωρίζουμε όλοι πως φτάσαμε ως εδώ, καθώς και την παραδειγματική τιμωρία όσων κακοδιαχειρίστηκαν τα δημόσια οικονομικά τα τελευταία 37 χρόνια, όσους λεηλάτησαν τους εθνικούς λογαριασμούς, αλλά και όλους όσους συναίνεσαν στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας.
  • Απαιτούμε πάγωμα όλων των χρεών όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των πολιτών μέχρι τότε που η χώρα θα αποτινάξει από πάνω της την οικονομική κατοχή στην οποία την έχουν σύρει οι παγκόσμιοι πλιατσικολόγοι.
  •  Απαιτούμε την άρση κάθε εμπράγματης υποθήκης που αφορά την δημόσια περιουσία του ελληνικού λαού, ο οποίος ήταν είναι και θα είναι ο μοναδικός, κύριος και αποκλειστικός ιδιοκτήτης της. ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ δεν εκχώρησε το δικαίωμα να συναινέσει, και να υλοποιήσει την υποθήκευση της ή την εκχώρηση της ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ. Κάθε τέτοια πράξη είναι άκυρη, αποτελεί εγκληματικό προϊόν ιδιαζούσης και ειδεχθούς απάτης και το αντικείμενο αυτής της συναλλαγής άμεσα επιστρεπτέο στον μοναδικό και κύριο κάτοχο και νομέα του, που δεν είναι άλλος από τον ελληνικό λαό.
θ) ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΤΑΓΜΑ: Απαιτούμε και επιδιώκουμε μέσα στο πλαίσιο του ισχύοντος συντάγματος και με κάθε πρόσφορο, νόμιμο και δημοκρατικό τρόπο την ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση στη λαϊκή συνείδηση της αναγκαιότητας της συγκρότησης και λειτουργίας συντακτικής εθνοσυνέλευσης, που θα εγκαθιδρύσει στη χώρα την άμεση δημοκρατία των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων και θα μεταφέρει όλες τις εξουσίες και τους πόρους στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες μέσα από την αυτοθέσμιση, θα αναλάβουν την αυτοδιαχείριση τους.
ι) ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ: Από σήμερα 3ης Σεπτεμβρίου 2011 ιδρύεται στην έδρα της Κίνησης η Διαρκής Ανοιχτή Κινηματική Συνέλευση του Αγρινίου, η οποία και αποτελεί το μοναδικό και αποκλειστικό όργανο της λήψη των αποφάσεων και της διαχείρισης της Κίνησης, όπως αυτό θα καθοριστεί ρητά από το καταστατικό που θα διέπει τη λειτουργία της. Η σύνταξη του καταστατικού της Κίνησης θα πραγματοποιηθεί από συντακτική επιτροπή που ορίζεται σήμερα και θα ισχύσει έτσι όπως αυτό θα τροποποιηθεί και θα ψηφισθεί στην Κινηματική Συνέλευση της 18ηςΣεπτεμβρίου 2011 και θα επικυρωθεί από το αρμόδιο πρωτοδικείο.
ια) ΔΙΑΡΚΕΣ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ: Ούτε έτοιμες συνταγές υπάρχουν, ούτε και τις χρειαζόμαστε. Δεν υπάρχει καν δρόμος. Το δρόμο θα τον ανοίξουμε προχωρώντας.
Μοναδικό μας εργαλείο σε αυτή τη προσπάθεια η πυξίδα της διαρκούς αμφισβήτησης ακόμα και του ίδιους μας του εαυτού, αλλά και η ασίγαστη δημιουργικότητα όλων όσων πιστεύουν στην ελευθερία που σέβεται την ελευθερία του άλλου, στην αυτονομία και στην αυτοδιάθεση που σέβεται την αυτονομία και την αυτοδιάθεση του άλλου.
Είμαστε αποφασισμένοι να σχεδιάσουμε οι ίδιοι και μαζί τους κανόνες και τις συνθήκες, που θα ορίσουν τις συλλογικές μας επιθυμίες και στοχεύσεις για να δημιουργήσουμε έναν τοπικό κοινωνικό χώρο, όπου το μοναδικό εφικτό θα είναι η ατομική και συλλογική ευημερία.
Το κάλεσμα σε αυτό τον αγώνα είναι διαρκές και απευθύνεται σε όλους όσους γεννήθηκαν, ζουν, εργάζονται, φιλοξενούνται ή διαμένουν προσωρινά στο Δήμο Αγρινίου και επιθυμούν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν και έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή άλλη.
Εμπρός για ένα νέο πολιτικό, πατριωτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό, μορφωτικό και ανεξάρτητο παλλαϊκό κίνημα πολιτών.
Δημιουργούμε το δικό μας κοινό τόπο.