Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Καταγγελίες, αποκαλύψεις και αιχμές από το δήμαρχο Μεσολογγίου για την εκρυθμη κατάσταση στο Αιτωλικό



«την απουσία του οργανωμένου κράτους στο Αιτωλικό έχει αναλάβει πολιτικός φορέας» αναφέρει για τη Χρυσή Αυγή και καλέι την  κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της. 

Οι αιτίες  που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση  στο Αιτωλικό έρχονται σταδιακά στο προσκήνιο και είναι ανάγκη οι αρμόδιοι και κυρίως το κράτος  να επέμβει προκειμένου  να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις, αφού αν συμβούν σίγουρο είναι ότι  θα έχουν μεγαλύτερη ένταση και αγριότητα.Ο δήμαρχος Μεσολογγίου Π.Κατσούλης, που ξέρει την κατάσταση καλύτερα από τον καθένα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και είναι άκρως αποκαλυπτικός στα όσα περιγράφει.

Στο Αιτωλικό  βρίσκονται 3.500 ρομά με αποτέλεσμα να έχει μεταβληθεί τόσο η κουλτούρα όσο και η συμπεριφορά του πληθυσμού. Πλέον στο χώρο των αθιγγάνων έχουν διεισδύσει -σε συνεργασία με ντόπια στοιχεία- «νονοί» ,όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος,  «εγκληματικά στοιχεία τα οποία ασχολούνται με εμπόριο όπλων,ωναρκωτικών και κυρίως  χαλκού. «Όλοι οι ρομά  δεν είναι ίδιοι, παλαιότερα συμβίωναν με τους κατοίκους αρμονικά  όμως τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει κάποιοι από άλλες περιοχές, εγκληματικά στοιχεία, που χρησιμοποίησαν εκείνο το περιβόητο πρόγραμμα της στέγασης των τσιγγάνων που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία και με θαλασσοδάνεια, βρέθηκαν κάποιοι πλούσιοι εργολάβοι αλλά και «νονοί» από το δικό τους χώρο και σήμερα πληρώνουμε όλες αυτές τις αμαρτίες» αναφέρει ο κ.Κατσούλης.

Ο χώρος των αθιγγάνων έχει υψηλό ποσοστό παραβατικότητας ,κάτι που επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος δίνοντας την δική του εξήγηση: «έχει συγκεντρώσει ανθρώπους –νονούς, ’άνθρωποι που είναι γνωστοί στην τοπική κοινωνία και είναι πάρα πολύ πλούσιοι και καταλαβαίνουμεότι αυτά δεν τα έχουν βγάλει με τον ιδρώτα τους » υποστηρίζει. Αναφέρει παράλληλα πως «όλα αυτά συμβαίνουν γιατί δεν υπάρχει κράτος, είναι διαλυμένο.
 Ένα κράτος που συνδιαλέγεται με το παρακράτος και έρχεται κατόπιν εορτής». Εξάλλου ο ίδιος έχει αποστείλει επανειλημμένες φορές έγγραφα αλλά ποτέ δεν εισακούστηκε. Εξάλλου ο κ.Κατσούλης απευθύνει έκκληση να μην σταθούμε μόνο στα γεγονότα και πως η απάντηση στο ερώτημα μας τι φταίει ή τι έφταιξε για όλα αυτά είναι η εξής: «να μην συντηρούμε κάτω από την πολιτική μας ομπρέλα  πρόσωπα που έχουν αυτή την παραβατική δραστηριότητα ».

Μάλιστα ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προχώρησε σε δήλωση παρέμβαση όπου κάνει λόγο πως το τελευταίο χρονικό διάστημα την απουσία του οργανωμένου κράτους στο Αιτωλικό έχει αναλάβει πολιτικός φορέας, ο οποίος διαλαλεί «πως θα καθαρίσει» και παροτρύνει τους αγανακτισμένους πολίτες «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». «Ο νόμος του «Φαρ Ουέστ» είναι προ των πυλών και τον ζήσαμε χθες με τα πρώτα του θύματα» αναφέρει ο κ.Κατσούλης που καλεί «την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, έστω και τώρα, να υλοποιήσει τις προτάσεις μας και όχι να στέλνει ΜΑΤ κατόπιν εορτής που δεν αναλαμβάνει ούτε καν τη διαβίωση τους» ενώ καλέι τους βουλευτές της περιοχής μας να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Αναλυτικά η Δηλωση του Δημαρχου Ιερας Πολεως Μεσολογγίου για τα επεισοδια στο Αιτωλικο.

Με σκηνές από ταινία τρόμου που προσεχώς θα παιχθεί σε όλη τη χώρα, μοιάζουν όλα όσα εκτυλίχθηκαν χθες βράδυ στο Αιτωλικό. Παραγωγός της το διαλυμένο και διεφθαρμένο κράτος και η πολιτική του ελίτ που το διοίκησε και το διοικεί δίχως να αντιλαμβάνεται το εύφλεκτο υλικό που έχει συσσωρευτεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των αποφάσεων της.
 

Εδώ και περίπου δυο χρόνια, η κατάσταση με τους περισσότερους από 3000 αθίγγανους που ζουν στο δήμο μας και ιδιαίτερα στη δυτική πλευρά του Αιτωλικού, είναι εκτός ελέγχου. Έχουν διεισδύσει στα γκέτο τους εγκληματικά στοιχεία, τα οποία σε συνεργασία με ντόπιους «νονούς», αναπτύσσουν εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και χάλυβα. Εκπαιδεύουν νεαρούς αθίγγανους οι οποίοι με θρασύτητα κλέβουν ότι μπορεί να πωληθεί και χτυπούν όποιον διαμαρτύρεται. Η τοπική μας κοινωνία και ιδίως εκείνη του Αιτωλικού, ζει εν μέσω φόβου και οργής.
 

Στις 9/06/2011 συνδιοργανώσαμε με το Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου, ανοιχτή σύσκεψη στο Δημαρχείο Αιτωλικού, παρουσία της τότε Εισαγγελέως και του Αστυνομικού Διευθυντή. Κατέληξε σε σύρραξη όπου «εκπρόσωποι» των αθιγγάνων έβριζαν και ξυλοκοπούσαν όποιον έβρισκαν.
 

Την επομένη με επιστολή μου στον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή και τους συναρμόδιους Υπουργούς, επισημαίνω το πρόβλημα της «αυξημένης παραβατικότητας των αθίγγανων» και ζητώ λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Η απάντηση του Υπουργείου είναι πως στη περιοχή δεν παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Στις 22/06/2001 ζητώ λήψη μέτρων και τον παράνομο οικισμό αθιγγάνων της Κλείσοβας. Δεν λαμβάνω απάντηση.
 

Στις 1/08/2001 επανέρχομαι με νέο έγγραφο μου, όπου αναφέρω «ότι η κατάσταση με τους αθίγγανους στη Δημοτική Ενότητα Αιτωλικού βρίσκεται σχεδόν εκτός ελέγχου». Απαιτώ συγκεκριμένα μέτρα, όπως «ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, μεταφορά του στο δημοτικό οίκημα απέναντι από το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, το οποίο παραχωρούσαμε δωρεάν και οικονομική συνδρομή 400 χιλ. € για να ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση τους σε ανθρώπινες συνθήκες και να αρθούν οι συνθήκες γκέτο που τροφοδοτούν την παραβατικότητα».
 

Κατόπιν πολλών παρεμβάσεων, έρχονται αστυνομικοί για να στελεχώσουν το Αστυνομικό Τμήμα Αιτωλικού, αλλά με «άνωθεν παρέμβαση» μετατίθενται σε άλλη περιοχή της Αιτωλ/νιας. Έτσι η κατάσταση μένει ως έχει και οι λιγοστοί αστυνομικοί που δεν επαρκούν για την αστυνόμευση της περιοχής αρνούνται δικαιολογημένα να εγκατασταθούν στο χώρο που προτείναμε, στην καρδιά δηλαδή του προβλήματος.
 

Στις 17/11/2011 επανέρχομαι με έγγραφο μου στους ίδιους υπουργούς, με θέμα την «στέγαση των αθιγγάνων της Δ.Ε. Αιτωλικού», επισημαίνοντας εκ νέου το πρόβλημα αλλά οι πάντες αδιαφορούν. Ο τότε βουλευτής Αιτωλ/νιας Π. Κουρουμπλής καταθέτει επερώτηση στη Βουλή, αλλά τίποτα δεν αλλάζει.
 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα την απουσία του οργανωμένου κράτους στο Αιτωλικό έχει αναλάβει πολιτικός φορέας, ο οποίος διαλαλεί «πως θα καθαρίσει» και παροτρύνει τους αγανακτισμένους πολίτες «να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους». Ο νόμος του «Φαρ Ουέστ» είναι προ των πυλών και τον ζήσαμε χθες με τα πρώτα του θύματα.
 

Καλώ την κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό, έστω και τώρα, να υλοποιήσει τις προτάσεις μας και όχι να στέλνει ΜΑΤ κατόπιν εορτής που δεν αναλαμβάνει ούτε καν τη διαβίωση τους.
Καλώ τους βουλευτές της περιοχής μας να αναλάβουν τώρα πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.


Agrinionews

Για τα γεγονότα στο Αιτωλικο ΕΔΩ 

Η Ανακοινωση ΣΥΡΙΖΑ

Η ΧΑ για το Αιτωλικο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου