Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Σε ιδιώτες 562 νησιά για 100 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση [έγγραφο]


 Φωτιές άναψε χτες η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου υπήρχε αναφορά σε «πώληση» ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση διέψευσε, αλλά όπως φαίνεται είναι ήδη σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ η διαδικασία για την παραχώρηση 562 νησιών σε ιδιώτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το ελληνικό κράτος έχει στην ιδιοκτησία του 562 νησιά με συνολικό εμβαδό 240.000.000 τετραγωνικών μέτρων τα οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει εμπορικά.

Σύμφωνα με παρουσίαση του κ. Ανδρέα Ταπραντζή, εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, στο συνέδριο του Economist στις 2 Ιουλίου 2012, «από τη συστηματική ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, προέκυψε ότι στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Δημοσίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και 562 νησιά ή νησίδες συνολικής έκτασης 240.000 στρεμμάτων... που το ενδεχόμενο αξιοποίησής τους πρέπει να διερευνηθεί συστηματικά.»


Σε αυτά τα 562 νησιά και νησίδες αναφερόταν προφανώς ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του στη Le Monde, όπου οι συντάκτες χρησιμοποίησαν την έκφραση «πώληση», δημιουργώντας αναστάτωση στην Ελλάδα και προκαλώντας την διάψευση της κυβέρνησης που δήλωσε ότι «δεν πωλούνται νησιά». 

 Αντίθετα, διευκρινιζόταν «ακατοίκητες βραχονησίδες θα μπορούσαν να έχουν εμπορική εκμετάλλευση» όπως για ιχθυοκαλλιέργεια, ηλιακά πάρκα, αιολικά πάρκα, μονάδες αφαλάτωσης, τουριστική αξιοποίηση κλπ.

Σύμφωνα όμως με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραχωρήσει τα νησιά αυτά για 100 χρόνια σε ιδιώτες. Γι' αυτό το σκοπό έχει ξεκινήσει η συστηματική καταγραφή τους και παράλληλα η αναζήτηση επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαμαράς ξεκαθάριζε στη συνέντευξή του ότι  τα περισσότερα από αυτά τα νησιά «είναι ακατοίκητα στη μέση του αρχιπελάγους» και τόνιζε ότι θα μπορούσαν να έχουν «εμπορική χρήση» αρκεί να μην δημιουργούνται προβλήματα εθνικής ασφάλειας. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ξεπούλημα, αλλά για τη μετατροπή αχρησιμοποίητων εκτάσεων σε ένα κεφάλαιο που μπορεί να αποδώσει εισοδήματα σε μια δίκαιη τιμή» τόνιζε ο Πρωθυπουργός.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου