Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

«Δωράκι» 1,2 εκ. ευρώ σε πολυεθνική με απευθείας ανάθεση κάνει η υφυπουργός Υγείας [έγγραφο]


Ερωτηματικά προκαλεί η ενέργεια της υφυπουργού Υγείας, κυρίας Φωτεινής Σκοπούλη, να ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν «άμεσα» στην απευθείας ανάθεση σε πολυεθνική εταιρεία μιας προμήθειας τεστ για τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ η επιδημία βρίσκεται ουσιαστικά στο τέλος της και ενώ το κράτος έχει εξασφαλισμένους 20.000 δωρεάν ελέγχους από άλλη εταιρεία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», η κυρία Σκοπούλη που τοποθετήθηκε στη θέση της με υπόδειξη της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε με έγγραφό της στις 24 Αυγούστου να προχωρήσει «άμεσα» το θέμα της απευθείας ανάθεσης της παραγγελίας αντιδραστηρίων για τον έλεγχο των μονάδων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ήταν η πρώτη της ενέργεια ως υφυπουργού, καθώς οι αρμοδιότητές της στο υπουργείο Υγείας δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη Τετάρτη.


 Το περίεργο με αυτήν την προμήθεια δεν είναι μόνο το ύψος της, καθώς αγγίζει το ιλλιγγιώδες ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, αλλά περισσότερο το γεγονός ότι η υφυπουργός ζητά να δοθεί σε συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία και, μάλιστα, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος για τη συγκεκριμένη προμήθεια καθώς με ενέργειες του αναπληρωτή υπουργού Μάριου Σαλμά έχουν ήδη εξασφαλιστεί 20.000 δωρεάν έλεγχοι από άλλη εταιρεία!

Η υπόθεση με την αδικαιολόγητη προμήθεια-μαμούθ ξεκινά τον προηγούμενο Ιούνιο, όταν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ζητά με έγγραφό του από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων να εγκρίνει την απευθείας ανάθεση (χωρίς διαγωνισμό και χωρίς καν δημοσίευση προκήρυξης) της προμήθειας αντιδραστηρίων και αναλώσιμων για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Το κόστος της προμήθειας υπολογιζόταν σε 1,2 εκατομμύρια ευρώ και το επιχείρημα του ΕΚΕΑ για την απευθείας ανάθεση ήταν οι «έκτακτες ανάγκες» για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον ιό.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Αρχής και πρώην εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης (αδελφός του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη) απορρίπτει το αίτημα κρίνοντάς το παράνομο. Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Αρχή, το ΕΚΕΑ ως αρμόδιος φορέας γνώριζε το πρόβλημα που επανέρχεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή και επομένως έπρεπε να είχε προετοιμαστεί έγκαιρα. «Η αναθετούσα αρχή είχε στη διάθεσή της επαρκή χρόνο» για να προχωρήσει σε διαγωνισμό σύμφωνα με τις διαδικασίες, απαντά ο κ. Φλωρίδης.


 Αντίθετα το ΕΚΕΑ καθυστέρησε χαρακτηριστικά να προχωρήσει τις νόμιμες διαδικασίες με αποτέλεσμα να φτάσει Ιούνιος και να ζητήσει απευθείας ανάθεση. Τέτοιου είδους καθυστερήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είναι σπάνιες στο χώρο της Υγείας, όπου με το πρόσχημα των «εκτάκτων αναγκών» παρακάμπτονται οι διαδικασίες και γίνονται συχνά πανάκριβες απευθείας αναθέσεις στα όρια της νομιμότητας.

Η υπόθεση με τα τεστ για τον ιό του Δυτικού Νείλου προσωρινά παγώνει. Στις 3 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας με έγγραφο του προς το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητά να διατεθεί κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Το θέμα αναλαμβάνει να χειριστεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς με στόχο να βρεθεί μια λύση χαμηλού κόστους.

 Μετά από διαβουλεύσεις με εταιρείες, ανακοινώνει με δελτίο Τύπου στις 8 Αυγούστου ότι υπάρχει εταιρεία που θα διαθέσει δωρεάν 10.000 ελέγχους για τον ιό. Το ΕΚΕΑ όμως δεν «πείθεται» και εμμένει στην προμήθεια-μαμούθ παρότι είχε απορριφθεί από την Αρχή. Στη συνέχεια στις 21 Αυγούστου, μετά από συνεννοήσεις με τις εταιρείες, ο κ. Σαλμάς ανακοινώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί άλλοι 10.000 δωρεάν έλεγχοι.

Συνολικά δηλαδή οι υπηρεσίες έχουν στη διάθεσή τους 20.000 ελέγχους για τον ιό του Δυτικού Νείλου που δεν θα κοστίσουν τίποτε. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ικανοποιητικός καθώς τις τελευταίες 22 ημέρες και έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας είχαν χρειαστεί να γίνουν μόνο 2.500 έλεγχοι, οπότε οι υπηρεσίες διαθέτουν ακόμα 17.500 δωρεάν ελέγχους για μια επιδημία της οποίας η επικίνδυνη περίοδος λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε κάτι παραπάνω από 30 ημέρες.  Σύμφωνα δε με το δημοσίευμα, ακόμα κι αν δεν φτάσουν οι συγκεκριμένοι 17.500 έλεγχοι, οι επιπλέον ανάγκες θα είναι ελάχιστες και πάντως μπορούν να εξασφαλιστούν είτε με νέα δωρεά είτε με ελάχιστα κονδύλια, πολύ κάτω από τα 300.000 ευρώ ή τα 1,2 εκ. ευρώ.

Την προηγούμενη Τετάρτη όμως γνωστοποιούνται οι αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας της υφυπουργού κυρίας Σκοπούλη η οποία αναλαμβάνει την συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Και η πρώτη της κίνηση είναι να στείλει έγγραφο στις υπηρεσίες ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η συγκεκριμένη απευθείας ανάθεση των 1,2 εκ.. ευρώ, παρότι υπάρχουν δωρεάν έλεγχοι και παρότι η προμήθεια έχει απορριφθεί από την Αρχή! Και μάλιστα, αναφέρει νεότερη εισήγηση του ΕΚΕΑ με την οποία το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θεωρεί «κατάλληλο προμηθευτή» συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρεία. 


Ουσιαστικά, η υφυπουργός φέρεται να απαιτεί να δώσει το ελληνικό δημόσιο 1,2 εκατομμύρια ευρώ σε μια πολυεθνική για να προμηθευτεί κάτι που ήδη έχει σε υπερεπάρκεια, και το οποίο θα χρειαστεί για 30 ημέρες ακόμα..

iefimerida 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου