Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Πρόταση της Τρόικας: Στο «σφυρί» 100.000 σπίτια για χρέη



Ασχοληθείτε   με τους λαθρομετανάστες! Τριπλή μερίδα σανό σας ταϊζουν καθημερινά Χρυσή Αυγή και ΜΜΕ για να μην γεμίσουν οι πλατείες!

Να αρθεί η απαγόρευση στους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες ζητά η τρόικα, με κίνδυνο να βγουν στο «σφυρί» 100.000 ακίνητα ιδιοκτητών που δεν εξοφλούν τα στεγαστικά τους δάνεια!

Οι δανειστές πιέζουν ώστε να επιτραπούν εκ νέου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμα και για μικρά ποσά οφειλών από δάνεια, με στόχο να πέσουν οι τιμές στην κτηματαγορά.
Αυτή τη στιγμή, απαγορεύονται μέχρι το τέλος του 2012 οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τις τράπεζες για ποσά οφειλών έως 200.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν βγαίνουν στο σφυρί σπίτια για χρέη από στεγαστικά δάνεια.

Η τρόικα δεν θέλει να δοθεί νέα παράταση, εξέλιξη που -αν τελικά συμβεί- σημαίνει ότι από την αρχή του 2013 θα αρχίσουν να βγαίνουν στον πλειστηριασμό ακίνητα κάθε είδους με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Εκ μέρους των τραπεζών, δύο σενάρια φαίνεται να εξετάζονται:  
το πρώτο βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο και προβλέπει αύξηση της μέγιστης διάρκειας των δανείων από τα 40 χρόνια σήμερα στα 99 (κάτι που θα μειώσει αισθητά τις δόσεις των δανείων) και το δεύτερο είναι τα δάνεια αποπληρωμής μόνο τόκων, στα οποία οι πελάτες των τραπεζών δεν εξοφλούν το κεφάλαιο, αλλά μόνο τις επιβαρύνσεις από το επιτόκιο, με αποτέλεσμα η δόση να μειώνεται.

 Το δεύτερο μοντέλο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα παίρνουν την κυριότητα των σπιτιών που θα έβγαιναν προς πλειστηριασμό αλλά θα επιτρέπουν στους σημερινούς ιδιοκτήτες να μείνουν σε αυτά πληρώνοντας ενοίκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου