Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ο Fred Boissonnas επιστρέφει στην Ελούντα μετά από έναν αιώνα


Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης»,  από κοινού με το Ριζάρειο Ίδρυμα και την Ελβετική Πρεσβεία στην Αθήνα, διοργανώνει στην Ελούντα έκθεση  του  διάσημου Ελβετού φωτογράφου Fred Boissonnas, που απαθανάτισε σε γυάλινες πλάκες τοπία της Κρήτης, ήθη, έθιμα και ανθρώπους, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, αφού οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί μεταξύ των ετών 1911 και 1913.
Η τεχνική της ορθοχρωματικής πλάκας, που καθιέρωσε στο παγκόσμιο φωτογραφικό στερέωμα τον Ελβετό φωτογράφο, οδοιπόρο και θερμό φιλέλληνα Fred Boissonnas (1858-1946), αποδίδει με μοναδική πιστότητα για τα δεδομένα της τότε εποχής τις καλλιτεχνικές ευαισθησίες και την αγάπη του για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της.
Τα εκτιθέμενα έργα  αποτελούν τμήμα της έκθεσης με τίτλο :
“Fred Boissonnas, Εικόνες της Ελλάδας ” Συλλογή Ριζαρείου Ιδρύματος
που έχει ήδη πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία στο Μονοδένδρι Ιωαννίνων και εν συνεχεία σε Θεσσαλονίκη,  Λωζάνη,  Αμβέρσα, Λονδίνο, Ναύπλιο, Κέρκυρα και τώρα στην Ελούντα.
  Φωτογραφία  Fred Boissonnas: Κρήτη, Σπιναλόγκα, 1918

Ιδανικός χώρος για τη φιλοξενία των φωτογραφιών της Κρήτης, που για πρώτη φορά εκτίθενται στο νησί, προσφέρεται ο παραλιακός εκθεσιακός χώρος του Κοινοτικού Καταστήματος Ελούντας, χώρος που «συνομιλεί» τόσο με τη Σπιναλόγκα (στην οποία κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού φιλοξενείται η διεθνούς φήμης εικαστική έκθεση του Κώστα Τσόκλη) όσο και με το Κανάλι της Ελούντας, όπου έχουν τραβηχτεί οι δυο χαρακτηριστικές φωτογραφίες της Συλλογής με την παλιά ξύλινη κινητή γέφυρα.
Τα εκθέματα ανήκουν στο  Ριζάρειο ΊδρυμαΗ ιδέα και υλοποίηση της συλλογής του υλικού ήταν του  αείμνηστου Άγγελου Κίτσου,  τη δε επιμέλεια της ‘Εκθεσης  έχει αναλάβει ο φωτογράφος Τάκης Αναγνωστόπουλος.
                  Εκθεσιακός χώρος Κοινοτικού Καταστήματος Ελούντας
                  Εγκαίνια : Σάββατο 28 Ιουλίου 2012, ώρα  19.00
                  Διάρκεια έκθεσης : 28 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2012
                  Ώρες λειτουργίας: 18.00-21.00 καθημερινά
                 Τηλ επικοινωνίας  για ραντεβού: 6945 755655, 6974792688
 Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 28 Ιουλίου 2012 και ώρα 19.00 από τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Αθήνα κ. Lorenzo Amberg και το Μέλος του Πολυμελούς Συμβουλίου του Ριζαρείου Ιδρύματος κ Νίκο Χούλη. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα  στο φωτογράφο και το έργο του με θέμα «Ο Boissonnas, μετά από έναν αιώνα, επιστρέφει στην Ελούντα», με ομιλητές τον κ Gad Borel , φωτογράφο από τη Γενεύη, απόγονο και μελετητή του Boissonnas και τον κ. Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης καθώς και η παρουσίαση των φωτογραφιών και του Λευκώματος «Fred Boissonnas - Εικόνες της Ελλάδας», έκδοσης Ριζαρείου Ιδρύματος, που θα διατίθεται κατά τη διάρκεια της Έκθεσης.
Χορηγοί και υποστηρικτές της Έκθεσης είναι η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, η Δημοτική Ενότητα Ελούντας , η εταιρία Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε.,  ο Σύλλογος των Απανταχού εξ Ελούντας Κρητών «Η Σπιναλόγκα» και ο κατάλογος καθημερινά μεγαλώνει.
Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» ιδρύθηκε από τα μέλη της οικογένειας και με τη συμπαράσταση των φίλων και υποστηρικτών του αγώνα του αείμνηστου Μανώλη Φουντουλάκη, ο οποίος μέχρι την τελευταία του πνοή δεν έπαψε να μάχεται για την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των χανσενικών, την αγάπη στο συνάνθρωπο και τη λατρεία του για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Ελούντα και την Κρήτη.
Σκοπός της είναι η διαφύλαξη και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης στην Ελούντα, η καλλιέργεια της φιλομάθειας και της βιβλιοφιλίας στη νέα γενιά και ιδίως στα παιδιά.
Η εγκατάσταση της Βιβλιοθήκης στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας, όπου λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη, σχεδιάστηκε και κατασκευάσθηκε με την ευγενική προσφορά της παραγωγής της τηλεοπτικής σειράς «Το Νησί». Κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 μηνών ζωής της, λειτούργησε ως ένα κύτταρο πολιτισμού που έλειπε από τον τόπο, με την επανέκδοση της μετάφρασης στην ελληνική του βιβλίου του Ζουλιέν Γκριβέλ «Η νόσος του Χάνσεν στην Ελλάδα και στην Κρήτη κατά τον 20ό αιώνα»,  παρουσιάσεις βιβλίων στην Ελούντα, στον Άγιο Νικόλαο και στην Αθήνα, διαγωνισμό αποστήθισης στίχων του Ερωτόκριτου για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Ελούντας κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου