Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΣΕΒ: Ξεπερασμένο το Μνημόνιο, χρειάζεται «ευρύτερο εθνικό σχέδιο»

Την άποψη ότι το Μνημόνιο έχει ξεπεραστεί, αποτελεί παρελθόν και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα ευρύτερο εθνικό σχέδιο ανόρθωσης, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ανακοινώνοντας ότι παρέδωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, επιστολή με έξι προτάσεις για την οικονομία, στις οποίες περιλαμβάνονται η επιμήκυνση του προγράμματος και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.Στην επιστολή του προς τον Ζοζέ Μπαρόζο ο ΣΕΒ ζητά :
 

  • Άμεση απελευθέρωση των 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
  • Παράταση της περιόδου προσαρμογής κατά δύο χρόνια.
  • Πώληση των ομολόγων της ΕΚΤ στην τιμή αγοράς συν εύλογο κέρδος και όχι στην ονομαστική τους αξία και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία.
  • Δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων.
  • Αύξηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων με ανάθεση μέρους των διαδικασιών στις τράπεζες.
  • Αξιοποίηση των αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων ως εγγύηση για δάνεια που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε «αδιέξοδη» τη λογική των οριζόντιων περικοπών και της αύξησης φόρων και επισήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το «μάζεμα» του κράτους.

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι είναι αναγκαίες,  ωστόσο υποστήριξε ότι στο σημερινό ελληνικό περιβάλλον κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα.

«Οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποφέρουν έσοδα και θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού στις αντίστοιχες αγορές, εφόσον οι προτάσεις μας για επανεκκίνηση της οικονομίας και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν με πληρότητα και αποτελεσματικότητα» , δήλωσε.

Επιπλέον κατηγόρησε τόσο τις ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους για λάθος προτεραιότητες και αποτυχία προβλέψεων από την πλευρά της τρόικας και έλλειμμα πολιτικής βούλησης από την ελληνική πλευρά.

«Ο καταστροφικός αυτός συνδυασμός επέφερε τη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας» , πρόσθεσε.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση. Αυτό που θέλει σήμερα η κοινωνία είναι να μην καταστραφεί. Οι πολίτες ζητούν σωτηρία και όχι αδιέξοδα μέτρα, ούτε εύκολες καταγγελίες. Δεν καλούμαστε σήμερα να επαναδιαπραγματευτούμε το μνημόνιο αλλά το εθνικό μας μέλλον. Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση για όσους κυβερνούν ή φιλοδοξούν να κυβερνήσουν τον τόπο» , ανέφερε.

Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας υποστήριξε ότι τουλάχιστον όσον αφορά στις διακηρύξεις της έχει κάνει «στροφή στον ρεαλισμό». «Ευελπιστούμε ότι και η αξιωματική, ιδιαίτερα, αντιπολίτευση θα ολοκληρώσει τη δική της ρεαλιστική στροφή, θα απεγκλωβιστεί από την άγονη ρητορεία ενός παρωχημένου αντιμνημονιακού αγώνα και θα εισφέρει τις δικές της διακριτές προτάσεις στην ανάγκη της εθνικής αλλαγής», δήλωσε.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου