Στάση αναμονής τηρεί η Suez για την πώληση της ΕΥΑΘ
Μεσοσταθμική αύξηση 1% καθώς και επιβολή τέλους κύκλου νερού 0,07 ευρώ ανά κμ που αφορά την ξήρανση και διαχείριση της λυματολάσπης για το 2013 εγκρίθηκε στη γενική συνέλευση της εταιρείας
της Άννης Καρολίδου
Σε αναμονή των εξελίξεων σε πολιτικό αλλά και διαδικαστικό επίπεδο, για την πώληση του 74% του ελληνικού δημοσίου στην ΕΥΑΘ βρίσκεται η γαλλίδα μέτοχος της εισηγμένης, Suez. Όμως σε αναμονή βρίσκονται και οι τεχνοκράτες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ( ΤΑΙΠΕΔ), που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική μελέτη και εισήγηση και αναμένουν την τοποθέτηση νέου προέδρου στο Ταμείο, μετά την παραίτηση Κουκιάδη, όπως βεβαίως και την τυπική ανάληψη των καθηκόντων του από τον νέο υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο περιθώριο της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΕΥΑΘ, που έγινε σε ξενοδοχεία στα ανατολικά της πόλης, για την αποφυγή επεισοδίων ανάλογων των περυσινών και ενόσω οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν ήρεμη κατάληψη των κεντρικών γραφείων της εταιρείας στην οδό Εγνατία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια ιδιωτικοποίησής της.
Όπως δήλωσε στη Voria.gr ο εκπρόσωπος της μετόχου Suez, η γαλλική πολυεθνική ( κατέχει το 5,6% της ΕΥΑΘ), είχε και έχει ένα ενδιαφέρον για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις, σε επίπεδο αποφάσεων πολιτικής, όπως και σε επίπεδο διαδικασιών.
Στη συνέλευση, που ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,188 ευρώ ανά μετοχή, οι δύο εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ ( στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι μετοχές του δημοσίου) ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπως και την πρόταση της διοίκησης της εταιρείας προς τα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε το «πάγωμα» των τιμολογίων, σε τιμές 2010 και για το 2012, όπως επίσης, για το 2013, μεσοσταθμική αύξηση 1% καθώς και επιβολή τέλους κύκλου νερού 0,07 ευρώ ανά κ.μ, που αφορά την ξήρανση και διαχείριση της λυματολάσπης. Η πρόταση αυτή, προβλέπει επίσης κατάργηση της υποχρεωτικής ελάχιστης χρέωσης 10 κμ νερού και τιμολόγηση επί της πραγματικής κατανάλωσης. Voria .gr
Εδω μπορειτε να υπογράψετε : http://www.gopetition.com/petitions/%CE%BF%CF%87%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD.html
Ποια ειναι η SUEZ Απο το side της εταιρείαςδιαβάζουμε ΕΔΩ:
Η ανάληψη ευθύνης για τον πλανήτη είναι μία ωραία δραστηριότητα
Ταυτότητα
Οι φυσικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Η SUEZ ENVIRONNEMENT και οι θυγατρικές της δεσμεύονται σε καθημερινή βάση να ανταποκρίνονται στην πρόκληση της προστασίας των πόρων παρέχοντας καινοτόμες λύσεις σε εκατομμύρια ανθρώπους και βιομηχανίες σχετικά με τους τομείς αποβλήτων, πόσιμου νερού και αποχέτευσης.Με 79.554 συνεργάτες, η SUEZ ENVIRONNEMENT, πρωτοπόρος παγκοσμίως, αφοσιωμένη αποκλειστικά σε δραστηριότητες υδάτων και αποβλήτων, τροφοδοτεί 91 εκατομμύρια άτομα με πόσιμο νερό, 61 εκατομμύρια με υπηρεσίες αποχέτευσης και εξασφαλίζει τη συλλογή αποβλήτων από 50 εκατομμύρια άτομα.
Το 2011, η Suez Environnement πραγματοποίησε πωλήσεις 14,8 δισ. ευρώ και έχει επενδύσει € 73,000,000 σε Έρευνα και Ανάπτυξη.
Δύο συμπληρωματικές δραστηριότητες: Νερό και Απόβλητα
Οι δραστηριότητες της SUEZ ENVIRONNEMENT καλύπτουν το σύνολο της αξιοποιήσιμης αλυσίδας νερού:
- Μελέτες, δομικά σχέδια, μοντελοποίηση των υπόγειων υδατικών πόρων, διαχείριση έργου.
- Μηχανική, σχεδιασμός και κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού.
- Εκμετάλλευση και ανάθεση υπηρεσιών: συλλογή, επεξεργασία και διανομή πόσιμου νερού, συντήρηση δικτύων, συλλογή και επεξεργασία αστικών και βιομηχανικών λυμάτων, επεξεργασμένων υδάτων, αξιοποίηση της ιλύος καθαρισμού λυμάτων.
Στον τομέα αποβλήτων, η SUEZ ENVIRONNEMENT εξασφαλίζει:
- τη συλλογή αποβλήτων κάθε είδους (πλην των ραδιενεργών αποβλήτων) και την αστική υγιεινή,
- τη διαλογή και την προεπεξεργασία των αποβλήτων,
- την ανακύκλωση, την υλική, βιολογική και ενεργειακή αξιοποίηση αξιοποιήσιμων αποβλήτων και τη διάθεση μέσω αποτέφρωσης ή την υγειονομική ταφή των υπολειμματικών αποβλήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες
Και απο την εμπειρία άλλων "τυχερώνχωρών" επίσης :Το νερό στη Τζακάρτα : Η καταστροφική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης άφησε την πόλη πνιγμένη στα χρέη
Η καταστροφική ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης άφησε την πόλη πνιγμένη στα χρέη
Η Τζακάρτα δεν είναι ακριβώς ένα συγχρονο αριστούργημα : βρώμικη και μολυσμένη, υπάρχουν σκουπίδια παντού, επιπλέουν ακόμη και στους ανοιχτούς αποχετευτικούς αγωγούς. Με υπερβολική μόλυνση και συμφόρηση, συνήθως κατέχει υψηλή θέση στις λίστες των πόλεων με το χειρότερο κυκλοφοριακό.
Ανάμεσα στους δρόμους υψώνονται παράξενοι μισοτελειωμένοι πυλώνες, σαν μεταλικά δέντρα, κατασκευασμένοι για να υποστηρίξουν ένα εγκαταλελειμμένο έργο μονορέϊλ.
Ίσως τίποτε δεν χαρακτηρίζει πιό εμβληματικά τη δυσλειτουργία της Τζακάρτα από ότι το νερό. Από το 1998, την τελευταία χρονιά της 10ετούς στρατιωτικής δικτατορίας του Σουχάρτο, το σύστημα ύδρευσης της πόλης, που είναι διαβόητο για τη χαμηλή του ποιότητα, το διαχειρίζονται δύο ιδιωτικές εταιρείες.
Αυτές είναι η Palyja, θυγατρική της Suez International (της γνωστής μας Γαλλικής εταιρείας που κατέχει ήδη το 4,65% της δικής μας ΕΥΑΘ), και η Aetra, την οποία κατείχε μια άλλη γνωστή μας εταιρεία, η Βρετανική Thames Water, πριν την πουλήσει στην Acuatico το 2006.
Από τότε που η Suez και η Thames ανέλαβαν από την Pam Jaya, την κρατική εταιρεία ύδρευσης της Τζακάρτα, έχουν γίνει αιτήματα ανασχεδιασμού της πολιτικής τους ή άλλιώς τερματισμού του συμβολαίου τους, το οποίο είναι άδικο. Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν κάνει διαμαρτυρίες και προσέβαλαν το συμβόλαιο στο συνταγματικό δικαστήριο. Όμως δεν κατάφεραν σχεδόν τίποτε. “Για να αλλάξεις κάτι στο συμβόλαιο”, λέει ο πρώην πρόεδρος της κρατικής εταιρείας, “πρέπει τα δύο μέρη να συμφωνήσουν από κοινού”. Αφού όμως οι δύο εταιρείες θέλουν να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους “δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές”...
Είναι χάλια η κατάσταση, αλλά τα φιάσκο των ιδιωτικοποιήσεων του νερού δεν περιορίζονται στην Τζακάρτα. Σε όλο τον κόσμο η κερδοσκοπική ιδιωτική διαχείριση του νερού είναι καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον.
Οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης λένε ότι εκτός από τις πολυπόθητες επενδύσεις φέρνει και αποτελεσματική διαχείριση. Τέτοιοι θιασώτες είναι η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την πλήρη απόδοση των επενδύσεων μέσω δανείων σε αναπτυσσόμενες χώρες, περιλαμβανομένης και της Ινδονησίας....
Τι μικρός που είναι ο κόσμος!
Τα δικά μας ερωτήματα στους θιασώτες της ιδιωτικοποίησης του νερού είναι :
- Γιατί σε όλη την Ευρώπη, τον Καναδά και τις ίδιες τις ΗΠΑ, μετά από δύο και πάνω 10ετίες ιδιωτικοποίησης, υπάρχει ένα σαρωτικό κύμα ΕΠΑΝΑΔΗΜΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της διαχείρισης της ύδρευσης των πόλεων;
- Γιατί πρέπει και η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Ελλάδα να ακολουθήσουν τον ίδιο αδιέξοδο δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού;
- Ποιός θα πει όχι στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι θέλουν να αγοράσουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ το 40% των μετοχών και τη διαχείριση της ΕΥΑΘ, που θέλει να πουλήσει η κυβέρνηση;
Η Κ 136 καλεί τους πολίτες να ενώσουν τη θέληση και τη φωνή τους προς την κυβέρνηση :
ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΊΝΑΙ ΖΩΗ, ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ.ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ.
ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΤΕ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ. ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΕΤΕ ΣΕ ΜΑΣ.
Κίνηση 136
Τα παραδείγματα άλλων χωρών πολλά . Και απαντάμε στην Suez και στα Ταμεία ξεπουλήματος της χώρας :
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου