Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Μια κακή μέρα για τα hedge funds, μια υπέροχη μέρα για την Αργεντινή! (Ή πως ο Πολ Σίγκερ έφαγε... το καπέλο του)



Μπλόκο στις κερδοσκοπικές προθέσεις των hedge funds που απαιτούν την άμεση εξόφληση των κερδών τους μη αποδεχόμενα το «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, έστησε σήμερα αμερικανικό εφετείο παγώνοντας προσωρινά προηγούμενη απόφαση του δικαστή Γκριέζα. Πλήγμα και για τον οικονομικό δολοφόνο Πολ Σίνγκερ επικεφαλής της διαβόητης «Αμερικανικής Ομάδας Κρούσης για την Αργεντινή» (American Task Force Argentina), δηλαδή των Αμερικανών δανειστών της λατινοαμερικανικής χώρας που διεκδικούν να πληρωθούν στο ακέραιο τα αργεντίνικα ομόλογα.

Δεν είναι γνωστό ακόμα αν η καλή σχέση της Προέδρου Φερνάντεζ με τον Μπαράκ Ομπάμα βοήθησε καθόλου, αλλά η ταχύτατη απόφαση του Εφετείου, δίνει τώρα μια μεγάλη «ανάσα» στο Μπουένος Αϊρες μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου να καταθέσει πληρέστερα στοιχεία για το «κούρεμα» του παρελθόντος, το οποίο είχε αποδεχθεί το 93% των πιστωτών.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αρνείται να πληρώσει τα hedge funds που δεν αποδέχθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, θεωρώντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν -μεταξύ άλλων- άδικη για το 93% των ομολογιούχων που αποδέχθηκαν να χάσουν χρήματα την περίοδο που η χώρα προσπαθούσε να σταθεί στα πόδια της μετά τη χρεοκοπία του 2001.
Στο πλευρό της Αργεντινής στη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ταχθεί, τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η Federal Bank, εκτιμώντας ότι αν το δικαστήριο δικαίωνε τους ομολογιούχους του 7%, αυτό θα αποτελούσε κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες, ακόμα και της Ευρώπης, που βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Πάντως, η κυβέρνηση της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες, η οποία είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης για το συγκεκριμένο θέμα, έβαλε κι εκείνη νερό στο κρασί της αφήνοντας τις προηγούμενες μέρες ένα «παράθυρο» για νέα αναδιάρθωση του χρέους.
Ποιοι αποτελούν το 7%
 

Οι κάτοχοι του 7% του χρέους που δεν δέχθηκαν το «κούρεμα» έχουν θεωρητικά να εισπράξουν 11 δισ. δολάρια. Από αυτά, το 60% (6,6 δισ. δολάρια) διέπεται από το Δίκαιο της Νέας Υόρκης. Από αυτό το ποσό, το 50% βρίσκεται στα χέρια κερδοσκοπικών hedge funds,( κι εδώ είναι που εμπλέκεται ο Νο1 οικονομικός δολοφόνος και το hedge fund του) δεδομένου ότι έσπευσαν να αγοράσουν ομόλογα μετά τη στάση πληρωμών του 2001. Το υπόλοιπο 40% (4,4 δισ. δολάρια) βρίσκεται στα χέρια θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, αλλά και Αργεντινών πολιτών που επίσης αρνήθηκαν το «κούρεμα». Τα συγκεκριμένα ομόλογα διέπονται από το ευρωπαϊκό ή το αργεντινό Δίκαιο.

Η περίπτωση του Πολ Σίνγκερ

 

Ανάμεσα λοιπόν σ’ αυτό το 7% βρίσκεται και ο αμερικανός κερδοσκόπος Πολ Σίνγκερ που έχει απομυζήσει πολλές χώρες με προβληματικές οικονομίες. Έχει πολλάκις χαρακτηριστεί ως «Οικονομικός δολοφόνος», είναι Ρεπουμπλικάνος και χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ με 2,3 εκ. δολάρια, ενώ παλιότερα είχε στηρίξει οικονομικά και τον Τζορτζ Μπους υιό. Νομίζουμε ότι τα διαπιστευτήριά του είναι αρκετά για να καταλάβουμε το ποιόν του. Ακούγεται ότι σε όποια χώρα πατάει το πόδι του, αμέσως μετά, αυτή… του χρωστάει.

Στην παρούσα φάση, λοιπόν, αυτός ο τυχοδιώκτης μεγαλοεπενδυτής και ιδρυτής του hedge fund Elliot Associates (το οποίο αποκαλείται «ένα από τα πιο αδίστακτα όρνια» των διεθνών χρηματαγορών), απειλεί με μια δεύτερη χρεοκοπία την Αργεντινή. Όπως γράφει σήμερα το Βήμα, «ο 68χρονος κερδοσκόπος συνέλαβε στα μέσα της δεκαετίας του '90 την ιδέα για έναν νέο τύπο hedge fund, του λεγόμενου επενδυτικού ταμείου-«όρνεο» που απομυζεί μεγάλα χρηματικά ποσά από φτωχές χώρες με χρέος υπό αναδιάρθρωση.
Το κόλπο είναι απλό: αγοράζει τους τίτλους πάμφθηνα από τρίτους και στη συνέχεια αρχίζει δικαστικό αγώνα συνήθως σε δικαστήρια της Νέας Υόρκης, του Χονγκ Κονγκ ή του Λονδίνου, όπου η νομοθεσία και οι δικαστές ευνοούν τους κερδοσκόπους. Στόχος είναι να εξαναγκαστεί δικαστικά το δύσμοιρο κράτος-χρεώστης να αποπληρώσει το σύνολο της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

 

Στο «ενεργητικό» του ο Σίνγκερ έχει αρκετές υποθέσεις απομύζησης χωρών με προβληματικές οικονομίες, όπως τότε που κατάφερε να βγάλει 500% κέρδος από την κυβέρνηση του Περού κάνοντάς της αλλεπάλληλες αγωγές. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε από το Περού 45 εκ. ευρώ για ένα χρέος που είχε πληρώσει μόλις 9 εκ. ευρώ: κι όλα αυτά από ένα κράτος όπου το 38% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και ο παιδικός υποσιτισμός είναι στο 18,3%.
Ο ίδιος Αμερικανός κερδοσκόπος απειλεί τώρα την Αργεντινή. Όταν το 2001 η Αργεντινή χρεοκόπησε, η εταιρεία NML Capital Ltd, θυγατρική της Elliot Associates, αγόρασε τουλάχιστον 182 εκ. δολ.  (140 εκ. ευρώ) αργεντινικού χρέους προς 15-30 σεντ το ευρώ
. Μέχρι το 2005 η χώρα είχε έρθει σε συμφωνία με το 75% των κατόχων ομολόγων της χώρας για «κούρεμα», ώστε να τους πληρώσει το 30% της αξίας του. Ιδιοκτήτης των περισσότερων ομολόγων που αρνήθηκαν το «κούρεμα» είναι η NML Capital Ltd, που πιέζει αδιαλείπτως το Μπουένος 'Αιρες να πληρώσει.
Η Elliott Associates αποτελεί, άλλωστε, την ισχυρότερη συνιστώσα της ATFA, της διαβόητης «Αμερικανικής Ομάδας Κρούσης για την Αργεντινή» (American Task Force Argentina), δηλαδή των Αμερικανών δανειστών της λατινοαμερικανικής χώρας που διεκδικούν να πληρωθούν στο ακέραιο τα αργεντίνικα ομόλογα.
» (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Η νέα απόφαση αλλάζει τα δεδομένα
 

Δικαστήριο της Νέας Υόρκης απεφάνθη προ ημερών πως η Αργεντινή οφείλει έως τις 15 Δεκεμβρίου να καταβάλει 1,3 δισ. δολ. (1 δις. ευρώ) στους ομολογιούχους που είχαν επιλέξει να μη συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις χρέους του παρελθόντος (τα έτη 2005 και 2010).
Η άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση του δικαστή Γκριέζα (αριστερά στη φωτό) λέγεται πως δεν αποτελεί μόνο νίκη της Elliott Associates, αλλά κι απόδειξη των ισχυρών δεσμών της εταιρείας με την αμερικανική πολιτική εξουσία. 


Με τη σημερινή απόφαση όμως, δίνεται ένα γερό χαστούκι και στον Σίγκερ αλλά και σε όλους όσοι πόνταραν μαζί του. Όμως τα κοράκια, όπως ο Σίνγκερ δεν πρόκειται να σταματήσουν το έργο τους λόγω μιας προσωρινής απόφασης καθώς απλώνουν τα πλοκάμια τους σε όλη τη Γη. Εκείνα δεν ήταν άλλωστε (NML Capital Ltd) που σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στις αρχές του 2012 αγόρασαν πολύ φθηνά ελληνικό χρέος (πριν από το PSI) και κατόπιν έβγαλαν κέρδη, επωφελούμενα από διακανονισμό που ακολούθησε; Κι αυτό ήταν ένα ρίσκο που ήθελε εσωτερική πληροφόρηση για να αποδώσει τα λεφτά του…


Lykavitos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου