bloomberg |
Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Γερμανία για την ανάγκη «εποπτείας» στην Ελλάδα, καθώς και στην τμηματική εκταμίευση της δόσης, επικαλούμενη τα στοιχεία της έκθεσης της τρόικας, ότι δεν έχουν προχωρήσει οι διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως οι αποκρατικοποιήσεις. Τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στην πρόταση του ΔΝΤ για μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας. Μια τέτοια εξέλιξη, φαίνεται να δημιουργεί εξαιρετικούς κινδύνους και για την κυβερνητική συνοχή στην Ελλάδα, τη στάση που θα κρατήσουν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και για τις πολιτικές εξελίξεις συνολικά.
Όλες οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο έκτακτο Eurogroup μέσα στην προσεχή εβδομάδα, προκειμένου σε αυτό να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα «δεν ψάχνουμε μια γρήγορη, αλλά μια πραγματική λύση» για την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Ποια είναι όμως αυτή η πραγματική λύση όταν σύμφωνα με την έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup η Ελλάδα για να πάρει την επιμήκυνση, θα πρέπει να καλύψει αυτή και οι εταίροι της (που δεν δέχονται επί του παρόντος) συνολικά άλλα ...32,6 δις μέχρι το 2016;
Αναλυτικότερα:
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, στην έκθεση που παρουσιάζεται στο Eurogroup, τα σχέδια επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου να επιτύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων της, θα δημιουργούσαν χρηματοδοτικό κενό 15 δις. ευρώ έως το 2014 και άλλων 17,6 δις. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στην έκθεση των 115 σελίδων δεν υπάρχουν προτάσεις για την κάλυψη του παραπάνω χρηματοδοτικού κενού, ενώ δύο κρίσιμα κεφάλαια για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις συστάσεις για τα επόμενα βήματα της τριετούς προσπάθειας προκειμένου επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας, έχουν αφεθεί κενά και οι εκτιμήσεις για το χρηματοδοτικό κενό είναι γραμμένες σε παρενθέσεις.
Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, η επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Λαγκάρντ, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όσα της αναλογούν και έχει επιδείξει ως ένα βαθμό πραγματική αποφασιστικότητα, οπότε τώρα είναι πλέον η ώρα για τους πιστωτές να κάνουν το ίδιο. Και βεβαίως το ΔΝΤ να παίξει το ρόλο του. Δεν ψάχνουμε μια γρήγορη, αλλά μια πραγματική λύση. Οχι γρήγορη λύση, αλλά πραγματική λύση».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις από το «ευρωπαϊκό στρατόπεδο» ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε επέμεινε στην άποψη ότι «πρώτα πρέπει να δούμε τι έχει επιτύχει η Ελλάδα. Θα ήθελα να δω αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της και στη συνέχεια να δω την έκθεση της τρόικας, επειδή εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση η συμφωνία με την τρόικα και κάτι τέτοιο δεν έχουν πάρει τα αυτιά μου».
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μοσκοβίσι, δήλωσε πως «από τη στιγμή που οι Έλληνες έχουν κάνει τις σημαντικές προσπάθειες που τους ζητήσαμε, πρέπει και εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Δεν θα λυθούν τα πάντα στη σημερινή σύσκεψη. Θέλω όμως να γίνει σημαντική πρόοδος. Αυτό που βρίσκεται στην ατζέντα σήμερα είναι μια πολιτική συμφωνία να προχωρήσουμε μπροστά, η οποία θα επιτρέψει την επικύρωση του ελληνικού προγράμματος, κάτι το οποίο υποστηρίζω σθεναρά.
Θα παραμείνουν κάποια ερωτήματα προς επίλυση όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Υπό τις πολύ σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν οι Έλληνες τις περασμένες μέρες πρέπει να δώσουμε την απάντησή μας και αυτή πρέπει να είναι μια θετική απάντηση. Εάν απαιτείται λίγος περισσότερος χρόνος θα τον έχουνε. Χρειαζόμαστε όμως ένα ισχυρό μήνυμα από το Eurogroup. Όχι ένα αδύναμο. Τα τεχνικά ζητήματα είναι σημαντικά και πίσω από αυτά βρίσκονται οικονομικές υποθέσεις εργασίας. Όμως η πολιτική μας υπευθυνότητα είναι να τείνουμε χείρα βοηθείας στην Ελλάδα και να είμαστε έτοιμοι για μια πολιτική συμφωνία».
iNews
Η εκθεση της τροικας εδω
bloomberg http://www.bloomberg.com/news/2012-11-12/u-s-stock-futures-climb-as-apple-gains.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου