Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ύστατη μαζική προσπάθεια των Ισπανών διανοουμένων να διασώσουν την εθνική ενότητα της χώρας


Πέδρο Αλμοδόβαρ: "Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, μέσω της δικής τους αντίληψης του τι είναι η Ισπανία, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πρόβατο επί σφαγή, το οποίο θα υποστεί τις συνέπειες του οποιουδήποτε προβλήματος αντιμετωπίζουμε".

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ισπανός σκηνοθέτης, Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο συγγραφέας Μάριο Βάργας Γιόσα και εκατοντάδες άλλοι Ισπανοί διανοούμενοι δημοσίευσαν την περασμένη Κυριακή ένα μανιφέστο εναντίον της αποσχιστικής κίνησης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στο οποίο προτρέπουν όσους προωθούν τις αποσχιστικές εξεγέρσεις και τον εθνικό διχασμό στην Ισπανία να προσηλωθούν στην ομοσπονδιακή ταυτότητα και εθνική ενότητα της χώρας.

Η εφημερίδα El Pais, που δημοσίευσε το μανιφέστο, αναφέρει στο σχετικό άρθρο της:

"Αρκετές εκατοντάδες διανοούμενοι και άλλοι Ισπανοί πολίτες έχουν υπογράψει μια έκκληση υπέρ της ενότητας της χώρας και της διατήρησης της ομοσπονδιακής της ταυτότητας, ως απάντηση στην διογκούμενη διχαστική τάση που παρατηρείται στη χώρα, με πρωτοστάτη την περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας και άλλες αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις".

Η Καταλονία, που τυχαίνει να είναι η πλουσιότερη και πιο υπερχρεωμένη περιφέρεια της Ισπανίας, προσπαθεί εδώ και μήνες να αναθεωρήσει τους οικονομικούς δεσμούς της με την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Οι Καταλανοί ισχυρίζονται ότι καταβάλλουν τακτικά στη Μαδρίτη 15-20 δισ. ευρώ παραπάνω σε φόρους από όσα παραλαμβάνουν σε κονδύλια για δαπάνες του κράτους πρόνοιάς τους και επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές.

Μετά την αποτυχία τους στην προσπάθεια να δημιουργήσουν έναν τοπικό φορολογικό φορέα, οι καταλανικές αρχές υπέβαλαν σε δημόσια διαβούλευση μια πρόταση συζήτησης απ' ευθείας με τους Καταλανούς πολίτες για το αν ή όχι η Καταλονία θα πρέπει να παραμείνει εντός του ισπανικού κράτους κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η κίνηση αυτή καταδικάστηκε από την Μαδρίτη ως "αντισυνταγματική", βάσει του επιχειρήματος ότι η δημόσια διαβούλευση είναι στην ουσία δημοψήφισμα, μια απόφαση για την οποία διατηρεί αποκλειστικά η κυβέρνηση της Μαδρίτης, σύμφωνα με το Ισπανικό Σύνταγμα. Η κίνηση της Καταλονίας έχει ξεσηκώσει θύελλα διχογνωμιών στην ισπανική κοινή γνώμη.

"Οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, μέσω της δικής τους αντίληψης του τι είναι η Ισπανία, έχουν μετατρέψει τη χώρα σε πρόβατο επί σφαγή, το οποίο θα υποστεί τις συνέπειες του οποιουδήποτε προβλήματος αντιμετωπίζουμε"

...τόνισε ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, σε μια χαρακτηριστική δήλωση που περιλαμβάνεται στο μανιφέστο των πνευματικών ανθρώπων της Ισπανίας. 

Οι διανοούμενοι και απλοί πολίτες κάνουν μέσω του κειμένου αυτού έκκληση στις αρχές της Καταλονίας να εμποδίσουν οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνικές ταραχές, ως συνέπεια της "μαξιμαλιστικής προσέγγισής τους", όπως γράφουν.

"Η Ισπανία δεν λεηλατεί την Καταλονία", τονίζεται στο κείμενο του μανιφέστου, "και έχει επίγνωση των βαθιά ριζωμένων αποσχιστικών τάσεων στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Αλλά η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, τόσο στην περιφέρεια όσο και στη χώρα στο σύνολό της, έχει ταχθεί υπέρ μιας κοινής συμπόρευσης όλων των περιφερειών στις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίζει το έθνος".


Η περιφέρεια της Καταλονίας, η οποία συμβάλλει στο 1/5 του ΑΕΠ της χώρας, έχει προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές για τον Νοέμβριο. Από τη νέα βουλή που θα προκύψει αναμένεται να ξεκινήσουν οι "δημόσιες διαβουλεύσεις" για το εάν ή όχι θα παραμείνει η περιφέρεια ενωμένη με την Ισπανία.

Μια δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας την Κυριακή στην καταλανική εφημερίδα Εl Periodico, δείχνει ότι το 50,9% των Καταλανών τάσσεται υπέρ μιας ανεξάρτητης Καταλονίας. Ωστόσο, όταν οι ίδιοι πολίτες ρωτήθηκαν αν θα στήριζαν την ανεξαρτησία της Καταλονίας εάν αυτό θα σήμαινε την αποχώρηση του νέου κρατιδίου από την Ευρωζώνη, το ποσοστό των πολιτών που απάντησε καταφατικά έπεσε στο 40,1%.

Οι Ισπανοί που υπέγραψαν μέχρι στιγμής το μανιφέστο της εθνικής ενότητας εκφράζουν την ελπίδα ότι ο δημόσιος διάλογος στην Καταλονία θα επιτρέψει να επικρατήσει η αντίληψη του τι είναι εθνικό και όχι του τι είναι εθνικιστικό και αποσχιστικό στη χώρα τους.

ΠΗΓΗ
  Pedro Almodóvar, Ηable con ella (2002). Tίτλοι τέλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου