Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Καιροί τραγικοί. Απαγορεύουν τις λέξεις......

 
 
Λέξεις επικίνδυνες, πολιτικά μη ορθές.
Λέξεις υπό διωγμό. 
Λέξεις απαγορευμένες στα σχολειά κατόπιν διευθυντικών εντολών.
Δάσκαλοι σε λογοκρισία, μαθητές σε ...αμηχανία. Μια κοινωνία σε αφασία.
Όταν η α-νοησία θεσπίζεται με νόμους.

Ποιες λέξεις απαγορεύτηκαν από τα αμερικάνικα σχολεία

Δεινόσαυρος, διαζύγιο, γενέθλια, έγκλημα, κυνήγι, εξέλιξη, ραπ μουσική, φτώχεια. Κι όμως αυτές οι λέξεις
απαγορεύτηκαν να χρησιμοποιούνται στα σχολεία της Νέας Υόρκης.

Φοβούμενη πως ορισμένες λέξεις πιθανώς να κάνουν τους μαθητές να νιώσουν…αμηχανία, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης υιοθέτησε για τα δημόσια δημοτικά σχολεία της πόλης έναν κατάλογο με πενήντα από αυτές που πρέπει να αποφεύγονται στις γραπτές εξετάσεις των μαθητών!

Η λέξη «Δεινόσαυρος», για παράδειγμα, μπήκε στο … «Top 50″ επειδή οι δεινόσαυροι υπονοούν την… εξέλιξη των ειδών, κάτι που μπορεί να μην αρέσει στους θρήσκους.
Η λέξη «Halloween» συνδέεται με τον παγανισμό, ενώ τα «γενέθλια» πιθανώς να δυσαρεστήσουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν γιορτάζουν την ημέρα της γέννησής τους.

Επίσης, λέξεις που έχουν να κάνουν με την οικονομική κατάσταση, όπως η «φτώχεια» μπαίνουν και αυτές στη «μαύρη λίστα» της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, γιατί μπορεί να κάνουν παιδιά ορισμένων κοινωνικών στρωμάτων να νιώσουν άσχημα.
Σύμφωνα με το planet-greece.blogspot.com, η λέξη «dancing» επειδή φέρνει στο νου σέξι κινήσεις και ντύσιμο (αντί αυτού προτείνεται το «μπαλέτο», λες και οι μπαλαρίνες φοράνε κελεμπία όταν χορεύουν) και η λέξη «διαζύγιο» επειδή μπορεί να κάνει τα πιτσιρίκια να αναβιώσουν ένα οικογενειακό σοκ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Dennis Walcott, η εν λόγω λίστα συντάχθηκε για να δώσει κατευθυντήριες γραμμές στους καθηγητές που διαμορφώνουν τα διαγωνίσματα.
«Θέλουμε να σιγουρέψουμε ότι οι καθηγητές θα είναι προσεκτικοί στο τι γράφουν», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CBS την Δευτέρα.

Άλλες λέξεις που συμπληρώνουν τη λίστα είναι το αλκοόλ, ο καρκίνος, τα τσουνάμι, ο άστεγος, το junk food, τα πυρηνικά όπλα, η παραψυχολογία, η πολιτική(!), η δουλεία, η τρομοκρατία, τα τρωκτικά(!), η μαγεία και η τηλεόραση.

Πώς το είχε πει ο Αϊνστάιν; "Δυο πράγματα στον κόσμο είναι απέραντα, το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία." 

 Από: Ανατολικα της Εδέμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου