Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καστελόριζο ,γολγοθάς για 250 κατοίκους..


Της Ανθής Παζιάνου

SOS εκπέμπουν οι 250 μόνιμοι κάτοικοι του Καστελόριζου, που εδώ και χρόνια δηλώνουν «ξεχασμένοι από Θεό και ανθρώπους». Η υποστελέχωση των υπηρεσιών του δήμου είναι το μικρότερο πρόβλημα για την ακριτική περιοχή, που αντιμετωπίζει καθημερινά την έλλειψη γιατρών, την αδυναμία μεταφοράς καυσίμων, την έλλειψη πόσιμου νερού. 

Για την κάλυψη των αναγκών του Καστελόριζου σε νερό χρησιμοποιείται εδώ και δύο χρόνια μία μονάδα αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού, η οποία όμως είναι δαπανηρή, αφού για τα ανταλλακτικά της δόθηκαν σε αυτό το διάστημα πάνω από 60.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται το ρεύμα που καταναλώνεται για τη λειτουργία της, οι ειδικές μεμβράνες και η πληρωμή ειδικού για τη συντήρησή της. Παράλληλα, «έρχονται κατά περιόδους, και φυσικά καιρού επιτρέποντος και αναλόγως της κατάστασης των πλοίων, υδροφόρες, κάτι που κοστίζει υπερβολικά στο κράτος και δεν μας καλύπτει πάντα, αφού έχουμε μείνει πολλές φορές και για τρεις μέρες τουλάχιστον χωρίς νερό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Μεγίστης, Γιώργος Αχλαδιώτης.
 Μόνη λύση που προκρίνει τόσο ο δήμαρχος όσο και η γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, είναι η επισκευή της λιμνοδεξαμενής. Πρόκειται για ένα έργο που ολοκληρώθηκε το 1991, προϋπολογισμού 700 εκατ. δραχμών, το οποίο… δεν λειτούργησε ποτέ!
 

Η παροχή υγειονομικής περίθαλψης είναι ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα. «Πριν από 2,5 χρόνια ο διευθυντής γενικής ιατρικής αρρώστησε και στη συνέχεια πήρε απόσπαση για το Κέντρο Υγείας Βύρωνα. Επί δύο χρόνια, κάθε 15 μέρες ερχόταν από το Νοσοκομείο της Ρόδου ένας γιατρός, αλλά οι επισκέψεις έχουν σταματήσει εδώ και 5 μήνες. 
Εμείς ζητάμε από την πολιτεία να αποδεσμευτεί η θέση, να εκκενωθεί, ώστε να καλυφθεί το κενό», τονίζει ο κ. Αχλαδιώτης. Ας σημειωθεί ότι οι γυναίκες του νησιού πρέπει να μεταβούν στη Ρόδο όχι μόνο για εξετάσεις, αλλά και για τον τοκετό, καθώς, ενώ διορίστηκε πριν από 4 χρόνια μία μαία, «δεν εμφανίστηκε ποτέ στο Καστελόριζο!». 
Το μόνο ζήτημα που μπορεί να καλυφθεί άμεσα είναι η έλλειψη καυσίμων. 

Στην περιοχή λειτουργεί μόνο δημοτικό βενζινάδικο. Κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού αναδόχου εκδήλωσε ενδιαφέρον μόνον ένας κάτοικος, ο οποίος λόγω της αλβανικής του υπηκοότητας αποκλείστηκε από αυτήν, αφού ο νόμος επιτρέπει μόνο σε Ελληνες υπηκόους ή Ευρωπαίους τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. 
Η έλλειψη καυσίμων έχει αποτέλεσμα την αδυναμία μεταφοράς προϊόντων και μετακίνησης των οχημάτων, ενώ «φρενάρει» τα καΐκια των ψαράδων. Επιπρόσθετα «οι νοικοκυρές μένουν χωρίς φιάλες για μαγειρική και χωρίς θέρμανση». «Σε συνεννόηση με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου θα επιδοτηθεί ένα δρομολόγιο πλοίου, ώστε να μεταφερθούν καύσιμα μέσα σε 3 μέρες», μας είπε η κ. Καλογήρου.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου