Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Επιχείρηση Κόνδωρ»: Πρώην δικτάτορες στο εδώλιο


Μια πολυαναμενόμενη δίκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεκίνησε στην Αργεντινή. Πρώην στρατιωτικοί ηγέτες και κορυφαίοι πολιτικοί της Λατινικής Αμερικής κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διέπραξαν στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.
Η δίκη για την «Επιχείρηση Κόνδωρ», το κοινό σχέδιο επτά δικτατορικών καθεστώτων της Νοτίου Αμερικής τις δεκαετίες του 1970 και 1980 ξεκίνησε την  Τρίτη σε δικαστήριο του Μπουένος Άριες.
  
Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι οι πρώην πρόεδροι της Αργεντινής, ο 87χρονος Χόρχε Βιντέλα (1976-1981) και ο 85χρονος Ρεϊνάλντο Μπινιόνε (1982-1983). Και οι δύο έχουν καταδικαστεί ήδη σε ισόβια για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα την περίοδο της δικτατορίας.

Οι υπόλοιποι 23 κατηγορούμενοι προέρχονται από τη Χιλή, τη Βολιβία, την Ουρουγουάη και την Παραγουάη.
Η διαδικασία για τη συγκέντρωση στοιχείων αναφορικά με την «Επιχείρηση Κόνδωρ» είχε ξεκινήσει τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι βασικότεροι πρωταγωνιστές της υπόθεσης πέθαναν, όπως ο Χιλιανός Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο δικτάτορας της Παραγουάης Αλφρέδο Στρέσνερ (1954-1989), οι Βολιβιανοί Ούγκο Μπάνσερ και Χουάν Περέδα, οι Βραζιλιάνοι Ερνέστο Γκέιζελ (1974-1979) και Ζοάο Μπαπτίστα Φιγκερέιντο, (1979-1985) και οι Ουρουγουανοί  Χοσέ Μαρία Μπορνταμπέρι (1973-1976) και Απαρίσιο Μέντες (1976-1981).
 
Πρόκειται για την πρώτη δίκη που επικεντρώνεται στα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Κόνδωρ» και στόχος της είναι η αποκάλυψη των συντονισμένων διασυνοριακών ενεργειών, δήλωσε ένας εισαγγελέας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πρέπει τώρα να αποδείξουμε την ύπαρξη μιας παράνομης σχέσης μεταξύ των δικτατοριών της Αργεντινής, της Βολιβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Παραγουάης και της Ουρουγουάης, με στόχο την εξουδετέρωση αντιπάλων σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες, με τη στήριξη των ΗΠΑ», εξήγησε η Καρολίνα Βάρσκι, η οποία εκπροσωπεί θύματα από την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.
Η εμπλοκή των ΗΠΑ στο δίκτυο της συνωμοσίας είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό χάρη στη δημοσίευση εγγράφων των υπηρεσιών πληροφοριών.
 
«Εξαφανισμένα» θύματα
 
Πολλά από τα θύματα απήχθησαν, βασανίστηκαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν ή απλώς εξαφανίστηκαν.
Η νύφη του Αργεντίνου ποιητή Χουάν Χέλμαν απήχθη στη διάρκεια του «βρώμικου πολέμου» των δεκαετιών του ’70 και του ’80. Η Μαρία Κλόντια Ιρουρέτα Γκογιένα ήταν έγκυος την περίοδο της φυλάκισής της στο γνωστό ανακριτικό κέντρο Automotores Orletti. Σύντομα μετά τη φυλάκιση, υποχρεώθηκε να ταξιδέψει στην Ουρουγουάη, όπου γέννησε το παιδί σε στρατιωτικό νοσοκομείο. Στη συνέχεια, εξαφανίστηκε. Η κόρη της, Μακαρένα Χέλμαν, ζούσε επί χρόνια χωρίς να γνωρίζει την πραγματική της ταυτότητα, την οποία τελικά έμαθε αφού έγινε 20 χρονών.
 
Η δολοφονία του Χιλιανού πρέσβη Ορλάντο Λετελιέρ, πρώην υπουργού Εξωτερικών του Αλιέντε, αποτελεί μια από τις υποθέσεις που εμπλέκει τις ΗΠΑ στην «Επιχείρηση Κόνδωρ». Το 1976, ο Λετελιέρ δολοφονήθηκε στο κέντρο της Ουάσινγκτον.
Περισσότερα από 100 θύματα αναμένεται να εκπροσωπηθούν στη δίκη, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Πάνω από 500 άτομα έχουν κληθεί να καταθέσουν.
 
Περίπου 30.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν από τη στρατιωτική χούντα της Αργεντινή, στη διάρκεια του λεγόμενου Βρώμικου Πολέμου.
 
Έρευνες και σε άλλες χώρες
 
Και σε άλλες χώρες της Νοτίου Αμερικής έχουν γίνει έρευνες για την «Επιχείρηση Κόνδωρ». Στη Βραζιλία, το θέμα εξετάζεται μέσω επιτροπής που δημιούργησε η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, ενώ στην Ουρουγουάη η άσκηση ποινικών διώξεων παρέλυσε μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έβαλε «φρένο» στις διώξεις.

tvxs
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου