Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

“Α”, όπως Αντιγόνη


Μια ταινια  που εμπνέεται απο το μύθο της Αντιγόνης 
απο το site του Κρήτηfm

Ο Στάθης Αθανασσίου είναι ένας νέος σκηνοθέτης. Όπως και στο Debtocracy έτσι κι εδώ, ο σκοπός είναι η δημιουργία μίας ταινίας ανεξάρτητης, πέρα από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης. Γι’ αυτό και απευθύνονται στον τελικό θεατή για να στηρίξει αυτή την προσπάθεια με όποιον τρόπο μπορεί.

 Ήδη, μέσω crowdfunding  έχει συλλεχθεί σχεδόν το σύνολο των χρημάτων για να ολοκληρωθεί η ταινία η οποία όπως και το ντοκιμαντέρ Debtocracy θα μοιραστεί δωρεάν μέσω διαδικτύου.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η 18 Μαρτίου είναι η τελευταία μέρα συλλογής χρημάτων.
 Εφόσον δεν έχουν συλλέξει το ποσό που χρειάζονται τα λεφτά θα επιστραφουν στον κόσμο που τα έδωσε και θα είναι σα να μην έχει γίνει τίποτα. Έως το Σάββατο 10 Μαρτίου τα χρήματα που έχουν συλλεχθεί καλύπτουν το 93% του προϋπολογισμού.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας εδώ και εδώ
Εμείς, αντιγράφουμε από εκεί και σας δίνουμε κάποια στοιχεία για μία ταινία που πέρα από την θεματολογία της, ίσως ακόμα πιο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος ολοκλήρωσής της και η σχέση που διαμορφώνει με τον θεατή. Μία σχέση πέρα από την κατανάλωση. Κι αυτό είναι ανατρεπτικό. Διαβάστε, δείτε το βίντεο με τον σκηνοθέτη και κρίνεται μόνοι σας..


Ένας νέος τρόπος για να γυρίσεις μία ταινία

Είμαστε μια κολεκτίβα καλλιτεχνών και επαγγελματιών της επικοινωνίας, που συγκροτήσαμε μια ομάδα λόγω της αγάπης μας για το σινεμά, την τέχνη, τη ζωή -και κυρίως- επειδή δεν μας εκφράζει η μέθοδος παραγωγής και διανομής ταινιών που εφαρμόζεται έως σήμερα.

Η «Α» είναι μια κινηματογραφική ταινία που εμπνέεται από το μύθο της Αντιγόνης, και μιλά για όλα αυτά που βιώνουμε σήμερα και που τα αποκαλούμε με μια λέξη «κρίση». Μια γυναίκα, η «Α» , εξαναγκάζεται να μείνει κάτω από το κρεμασμένο πτώμα του αδελφού της, στη μέση ενός καμμένου δάσους, έως ότου οι Αρχές αποφασίσουν ότι τιμωρήθηκε αρκετά.

Θα βρει τη δύναμη όχι μόνο να επαναστατήσει ενάντια σε αυτή την άδικη εντολή, αλλά και να αντιμετωπίσει τον αδελφό της όταν θα συναντηθούν στον «Άδη». Χρησιμοποιούμε μια παλιά ιστορία, όχι για να μείνουμε στο παρελθόν, αλλά για να ερμηνεύσουμε το παρόν και να ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον. Με την ταινία αυτή θέλουμε να μιλήσουμε ως καλλιτέχνες, αλλά και ως ενεργοί πολίτες, για το πώς βιώνουμε εμείς την «κρίση», γιατί αυτός είναι ο ρόλος μας ως συμμέτοχοι στην κοινωνία που ζούμε.

Έτσι, και στο δικό μας χώρο του σινεμά, όχι μόνο πιστεύουμε ότι πρέπει να βρούμε νέους τρόπους για να έρθουμε σε επαφή και σε επικοινωνία με το κοινό, αλλά το κάνουμε πράξη με αυτό το project με τον εξής τρόπο:

Δουλεύουμε ανεξάρτητοι από κάθε είδους κρατικής επιχορήγησης και απευθυνόμαστε στον τελικό θεατή για να μας στηρίξει με όποιο τρόπο μπορεί. Συνεργαζόμαστε με φοιτητές καλλιτεχνικών σχολών και νέους καλλιτέχνες και δουλεύουμε μαζί σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Κινούμαστε εκτός του συνηθισμένου δρόμου διανομής και φέρνουμε την ταινία με τη ζωντανή της ορχήστρα σε Αρχαία Θέατρα σε όλη τη Μεσόγειο, γιατί το θέατρο είναι ο χώρος που δημιουργήθηκε για να φιλοξενεί διασκευές των μύθων.

Φέρνουμε την ταινία στην πόλη σε Χώρους Τέχνης και Πολιτισμού και σε Εναλλακτικούς Χώρους, δημιουργώντας μια ολόκληρη θεματική ενότητα που ξεκινά από τον κινηματογράφο και εξαπλώνεται σε πολλές και διαφορετικές μορφές τέχνης (φωτογραφία, video art, εικαστικά, installation, viral κλπ). Διοργανώνουμε καθημερινές συζητήσεις με σημαντικούς εισηγητές, ώστε να μην είναι ο θεατής ένα απλός δέκτης, αλλά ενεργός συμμέτοχος σε όλα αυτά τα θέματα που θέτει ο μύθος σήμερα.

Δίνουμε την ταινία ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο με άδεια Creative Commons, μετά την περιοδεία στα Αρχαία Θέατρα και τον πρώτο κύκλο θεματικών προβολών στους Χώρους Τέχνης και τους Εναλλακτικούς Χώρους. Γιατί οι άνθρωποι τυχαίνει να ζουν σε αυτόν τον κόσμο και αυτοί μας ενδιαφέρουν.

απο την Gallery   parallhlografos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου