Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Μηνυτήρια αναφορά της Κίνησης Εργαζομένων της ΑΤΕ κατά της τότε διοίκησης


Την ανάκληση από το αρχείο της υπόθεσης των «οικονομικών εγκλημάτων» στην Αγροτική Τράπεζα την περίοδο 2004-2009, ζητά με μηνυτήρια αναφορά της κατά της τότε διοίκησης η Κίνηση Εργαζομένων ΑΤΕ. Η αναφορά, που έχει σταλεί προς τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, έρχεται δε στον απόηχο των ερευνών των δύο οικονομικών εισαγγελέων για τις χρηματοδοτήσεις-δανειοδοτήσεις των κομμάτων και τις εξελίξεις στην ATEbank.

 Πρόσφατα εστάλησαν από τον κ. Πεπόνη προς τις διοικήσεις των τραπεζών έγγραφα με τα οποία ζητούνται αναλυτικές λίστες όλων των στελεχών που συμμετείχαν στη διαδικασία έγκρισης των δανείων χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμείς δανειακές συμβάσεις ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Η Ν.Δ. εμφανίζεται να έχει χρηματοδοτηθεί/ δανειοδοτηθεί από την Αγροτική με 105 εκατ. ευρώ και με άλλα 96,8 εκατ. ευρώ το ΠΑΣΟΚ. Για το θέμα αυτό η Κίνηση Εργαζομένων σημειώνει πως «...η ΑΤΕ χορηγούσε ζημιογόνως δάνεια στα δύο κόμματα».

Επίσης μέσω της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται από τους κ. Πεπόνη και Μουζακίτη (με την ιδιότητά τους ως εισαγγελέων δίωξης του οικονομικού εγκλήματος) η διερεύνηση των νέων δεδομένων που προκύπτουν με την Proton Bank, όπου και κατατίθετο μέρος των προμηθειών της διοίκησης. Ζητείται δε η διερεύνηση των περιουσιακών στοιχείων των πρωταγωνιστών της «υπόθεσης των δομημένων», συμβούλων του πρώην διοικητή, οι οποίοι προσελήφθησαν από τη Citibank μόνο για την αγορά των ομολόγων και κατόπιν αποχώρησαν από την ΑΤΕ.
 
Προειδοποιήσεις

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος («Κ.Ε.» της 19/9/2010 - Δομημένο κάρφωμα στον Δ. Μηλιάκο) που είχε στείλει ο -τότε- υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος (αρμόδιος για τον έλεγχο των πιστωτικών ιδρυμάτων) στην Εξεταστική Επιτροπή, αποδεικνυόταν πως η τότε διοίκηση της ΑΤΕ είχε προειδοποιηθεί πως τα δομημένα ομόλογα αποτελούν επισφαλή επένδυση. Στην απόρρητη επιστολή της ΤτΕ (29/9/2006) διευκρινιζόταν πως «...δεν διαχωρίζει από άποψη κινδύνου τις τοποθετήσεις ανάμεσα στα hedge funds και τα δομημένα ομόλογα».

Παρά ταύτα η τότε διοίκηση της ΑΤΕ προέβη στην αγορά 31 ομολόγων υψηλού ρίσκου, καταβάλλοντας 767 εκατ. ευρώ (το 75% του, τότε, μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) που παραμένουν δεσμευμένα μέχρι το 2015. Μεταξύ αυτών και ομόλογα της Lehman Brothers, που πτώχευσε.

Πηγή:enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου