Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ....Εκτάσεις στο κεντρικό νησί του νησιωτικού κράτους Φίτζι αγόρασε το Κιριμπάτι, ως ένα μακροπρόθεσμο μέτρο, για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, που ενδέχεται να καταστρέψει τη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, καθιστώντας την στην πραγματικότητα μη κατοικήσιμη.

 «Η μετεγκατάσταση είναι η τελευταία μας λύση», δήλωσε ο πρόεδρος του Κιριμπάτι, Anote Tong, ο οποίος ανακοίνωσε πως η αγορά έκτασης 25 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Viti Levu, που είναι και το μεγαλύτερο νησί στα Φίτζι, εγκρίθηκε από την κυβέρνηση.
 Όπως σημείωσε ο Anote Tong οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή ήδη επηρεάζουν την οικονομία της χώρας.
  Την έκταση στο Viti Levu πουλάει μία τοπική εκκλησία για 9,6 εκατομμύρια δολάρια και κρίνεται αρκετή για τον πληθυσμό του Κιριμπάτι, που ανέρχεται σε 103.000 άτομα. Το επόμενο στάδιο είναι η αγορά της έκτασης να εγκριθεί τον Απρίλιο από τη Βουλή.

Το επίπεδο της στάθμης της θάλασσας στην περιοχή του Κιριμπάτι παρουσιάζει αύξηση κατά 2 χιλιοστά ετησίως, ωστόσο εκτιμάται πως τις επόμενες δεκαετίες το φαινόμενο θα επιταχυνθεί.
Όπως σημειώνει το newscientist, η οικονομία του Κιριμπάτι βασίζεται κυρίως στα δέντρα καρύδας και τον τουρισμό. Η εκμετάλλευση των δένδρων επηρεάζεται αρνητικά από την αύξηση της στάθμης της θάλασσας και τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες. H  παρατεταμένη ανομβρία και η εισχώρηση αλμυρού νερού στις γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην παροχή πόσιμου νερού. Όπως τονίζεται στο  newscientist αρκετές πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν πως τα νησιά του Ειρηνικού τις επόμενες δεκαετίες θα χάσουν μέρος από τις εκτάσεις τους λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της στάθμης της θάλασσας.


 Οπως  σημειώνεται στις έρευνες, αυτές οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε αναζήτηση νέων παραγωγικών τομέων, ενώ δεν αποκλείεται και να μετατρέψουν τα νησιά σε ακατάλληλα για επιβίωση

Απο tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου