Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Σκιές και ψίθυροι πάνω από τον Βενιζέλο για τη λίστα Λαγκάρντ


 Παραμένει ακόμη αναπάντητο το μείζον ερώτημα γιατί η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα 1.991 καταθετών στην Ελβετία βρέθηκε εξωθεσμικά στην κατοχή του Ευάγγελου Βενιζέλου. Παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την Ιπποκράτους, με τρεις διαφορετικές ανακοινώσεις, ότι η λίστα είχε «ξεχαστεί» μαζί με άλλα αρχεία στον φορητό υπολογιστή του πρώην υπουργού Οικονομικών, δεν επαρκούν για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα:

Γιατί, δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος έκρινε σκόπιμο να κρατήσει ο ίδιος αντίγραφο της λίστας όταν αποχώρησε από το υπουργείο Οικονομικών. Καμία θεσμική ιδιότητα που είχε από τότε δεν δικαιολογούσε την κίνησή του. Επρόκειτο για ένα υλικό που αφορούσε φορολογικές υποθέσεις, ένα υλικό-βόμβα που περιείχε ονόματα 1.991 καταθετών που ήταν ενδεχομένως ύποπτοι για φοροδιαφυγή.

Το δεύτερο μείζον ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι γιατί ο κ. Βενιζέλος δεν παρέδωσε τη λίστα στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη ώστε ενδεχομένως να την επεξεργαστεί. Οι εξηγήσεις που δίνει επ' αυτού η Ιπποκράτους παρουσιάζουν κενά.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές στη λίστα υπάρχουν ονόματα επιχειρηματιών, εξωχώριες εταιρείες εφοπλιστών, ένα πολιτικό πρόσωπο, το οποίο έχει ήδη ελεγχθεί και τώρα βρίσκεται εκτός Βουλής. Το μεγαλύτερο ποσό 500 εκατ. ευρώ εμφανίζεται στο λογαριασμό μιας υπαλλήλου ναυτιλιακής εταιρείας.

Αγωνιώδεις «διαρροές»

Ως χθες τα μεσάνυχτα η Ιπποκράτους προσπαθούσε με αγωνιώδεις «διαρροές» να πείσει ότι καλοπροαίρετα ο κ. Βενιζέλος είχε στη διάθεσή του τη λίστα και ότι δεν την είχε χρησιμοποιήσει γιατί υπήρχαν νομικά κωλύματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε μάλιστα να μετακυλίσει τις ευθύνες στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Ιωάννη Διώτη λέγοντας ότι πίστευε πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ είχε στα χέρια του τη λίστα και ότι είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα.

«Όταν ο κ. Βενιζέλος απεχώρησε από το ΥΠΟΙΚ τον Μάρτιο του 2012, άφησε στη θέση του ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ τον κ. Διώτη που είχε στη διάθεσή του το κρίσιμο υλικό και το είχε αξιολογήσει κάνοντας τη διάκριση ανάμεσα στη νόμιμη επεξεργασία (δηλαδή στη χρήση του με βάση τους κανόνες περί νόμιμων αποδεικτικών μέσων και τους κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων) και την αξιοποίηση πληροφοριών από το ΣΔΟΕ ως διωκτική αρχή για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Υπηρεσία αρμόδια για τον σκοπό αυτό είναι το ΣΔΟΕ που προφανώς ενημερώνει τον εκάστοτε Υπουργό» έλεγαν πηγές της Ιπποκράτους αφήνοντας αιχμές για μη αξιοποίηση της λίστας από τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Στουρνάρα.

Ενόχληση ΔΗΜΑΡ

Η ΔΗΜΑΡ επέλεξε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης. Κι αυτό μετά την δημόσια παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, στην οποία, όπως επεσήμαναν από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ, διείδαν προσπάθεια εκ μέρους του «να μεταφέρει, ευσχήμως, ευθύνες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και στους σημερινούς κυβερνητικούς εταίρους».

Μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νίκου Τσούκαλη η ΔΗΜΑΡ τοποθετήθηκε με αρνητικές διατυπώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά στα περί αδυναμίας διερεύνησης λόγω του ότι η λίστα αφορούσε «μη νόμιμο αρχείο». Το κόμμα του Φώτη Κουβέλη στέλνει μήνυμα δυσαρέσκειας προς το ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς του, θεωρεί ότι τέτοια ζητήματα πλήττουν την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και κρίνει αναγκαίο να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ κ. Τσούκαλης: «Με το «μη νόμιμο αρχείο», η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. ευρώ, η Ιταλία 570 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν «αυτοβούλως» και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές.
Στην Ελλάδα της νομιμότητας όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές».

Αιχμές ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογική χρήση της λίστας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του ζήτησε να έρθει σύντομα στην επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής η «λίστα Λαγκάρντ» και αφήνει υπόνοιες για τη χρήση που μπορεί να έκανε ο κ. Βενιζέλος της λίστας που είχε στην κατοχή του σε όλη την προεκλογική περίοδο.
«Επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη «λίστα Λαγκάρντ», των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».
«Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς».
«Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος», συνεχίζει στην αιχμηρή ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. 'Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες
Εντύπωση προκάλεσε και η σφοδρή επίθεση που έκανε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η Βουλευτής της ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου, μιλώντας στο «Marconi Radio 96,1 F.M.» του Βόλου την Τρίτη.

«Ο κ. Βενιζέλος είχε αυτή τη λίστα και τις πληροφορίες στα χέρια του από το καλοκαίρι του 2011. Εδώ και ένα χρόνο την αποκρύβει από τον ελληνικό λαό. Ελπίζουμε τα ονόματα που περιέχονται στο usb του κ. Βενιζέλου να είναι τα ίδια με εκείνα της λίστας της Λαγκάρντ, της ονομαζόμενης λίστας Φαλτσιάνι. Ας ξέρει ο κ. Βενιζέλος και όλοι οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτό το μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο, ότι αν δεν είναι ίδια τα ονόματα εμείς θα τα βρούμε και κάποτε οι υπαίτιοι θα τιμωρηθούν», δήλωσε η κυρία Αυγερινοπούλου, η οποία την Δευτέρα ζήτησε με επιστολή της από την κ. Λαγκάρντ αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι με τους 1.991 Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Εντονη ήταν η αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Πλάκα μας κάνει ο κ. Βενιζέλος; Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα και για εμάς είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη;» αναρωτιέται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουϊκ αναφορικά με την δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι η λίστα δεν είναι αξιοποιήσιμη. Συγκεκριμένα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος σχολίασε ότι «Για Γερμανούς, Ισπανούς, Γάλλους κλπ η λίστα Φαλτσιάνι απέδωσε δισεκατομμύρια σε πρόστιμα. Εκεί τα αντίστοιχα ΣΔΟΕ δεν είχαν κανένα κόλλημα να γεμίσουν τα ταμεία τους με περίπου 10 δις ευρώ, χωρίς να σκεφθούν αν η λίστα τους είναι προϊόν υποκλοπής ή όχι. Για μας γιατί θα πρέπει να είναι προϊόν υποκλοπής, άρα άχρηστη όταν πολύ περισσότερο παραδόθηκε επίσημα από την τότε Υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ στον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου;
Και εάν εξακολουθεί ο κ. Βενιζέλος να στέκεται πίσω από νομικά ζητήματα, τότε με τη μορφή του κατεπείγοντος ας στείλει στη Βουλή νομοσχέδιο που θα παρακάμπτει απαγορεύσεις. Άμα θέλει η πολιτική και όταν θέλουν οι πολιτικοί τα πάντα μπορούν να κάνουν. Από το να καταστρέφουν την Ελλάδα, μέχρι να την αναστηλώσουν.
Ας προτιμηθεί το δεύτερο...»


Αιχμηρά δημοσιεύματα

Τα Νέα στο σημερινό κύριο άρθρο τους απορρίπτουν τα επιχειρήματα του κ. Βενιζέλου, αφήνουν αιχμές για ενδεχόμενη «εν κρυπτώ» χρήση της λίστας και κάνουν λόγο για «συγκάλυψη». Με τίτλο «Το CD που απαξιώνει την πολιτική» τα Νέα γράφουν:
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, από εκείνες οι οποίες παρέλαβαν τα CD με τις καταθέσεις πολιτών τους στην Ελβετία, που δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει στο παραμικρό αυτόν τον «θησαυρό». Οχι μόνο δεν προέκυψε ούτε ένα ευρώ φόρου από τα στοιχεία αυτά, αλλά η διαχείρισή τους έγινε με τέτοιον τρόπο που εγείρει στους πολίτες υποψίες ακόμη και για συγκάλυψη...» Σήμερα οι κατά καιρούς αρμόδιοι ρίχνουν ο ένας το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον, χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο βλάπτουν το αξιακό σύστημα της κοινωνίας, την ώρα που εκείνη καλείται να υποστεί και νέες, οδυνηρές θυσίες».

Αλλά και στην Καθημερινή αφήνονται υπόνοιες για την χρήση της λίστας από τον κ. Βενιζέλο. Σε άρθρο με τίτλο «Το μυστήριο της λίστας Λαγκάρντ» αναφέρεται ότι είναι αδιανόητο το επιχείρημα ότι η λίστα αποτελούσε «μη νόμιμο αρχείο» :
«Και εάν έτσι αποφάσισαν, ότι είναι άχρηστη δηλαδή, γιατί δεν την πέταξαν; Γιατί δεν την έστειλαν πίσω στην κ. Λαγκάρντ με τις ευχαριστίες τους για την προθυμία της να τους συνδράμει; Αλήθεια η λίστα που έδωσε ο κ. Βενιζέλος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η πρωτότυπη ή είναι αντίγραφο αυτής που θα έπρεπε να υπάρχει στο ΣΔΟΕ ; Είτε πρωτότυπη είτε αντίγραφο γιατί την είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών ; Και τέλος, έχει άραγε και άλλα τέτοια... άχρηστα ενθύμια από τη θητεία του στο υπουργείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου