Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Το προφίλ των 12 “επιχειρηματιών” που είδαν τη Μέρκελ στο Hilton


 Πολύς ντόρος έγινε για το ποιοι «Ελληνες επιχειρηματίες» είδαν την κυρία ‘Ανγκελα Μέρκελ. Κι όμως οι περισσότεροι δεν είναι επιχειρηματίες. Είναι περισσότερο στελέχη επιχειρήσεων, που εκπροσωπούν οικονομικά  συμφέροντα και λιγότεροι επιχειρηματίες. 
Ελάχιστοι από αυτούς αναλαμβάνουν επιχειρηματικό ρίσκο και δικαινδυνεύουν δικά τους κεφάλαια διότι δεν έχουν δικές τους εταιρείες.
Ορισμένοι μάλιστα έτυχαν να βρίσκονται στις θέσεις αυτές γιατί απλώς διορίστηκαν από το δημόσιο. Και κάποιοι δεν φορολογούνται καν στην Ελλάδα…

Ας δούμε αναλυτικά τι είναι και τι πρεσβεύει ο κάθε ένας:

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, ήταν επιχειρηματίας. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μυτιληναίος Α.Ε. και διατηρεί επενδυτικό κεφάλαιο με έδρα την αλλοδαπή. Με την ιδιότητά του ως μέλος του Δ.Σ. της Μυτιληναίος είναι και πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο Μιχάλης Μαιλλης, πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου είναι στη δύση της καριέρας του. Είναι μέτοχος μειοψηφίας στην εταιρεία Μ.Ι. Μαιλλής ΑΕΒΕ (10%) την πλειοψηφία κατέχουν τράπεζες και πιστωτές λόγω χρεών. Η εταιρεία του δηλαδή, δεν μπόρεσε να πληρώσει τα δάνεια, που είχε πάρει και ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές για μετοχοποίηση των χρεών.

Ο Νίκος Νανόπουλος είναι επικεφαλής της διοίκησης της Eurobank (δεν είναι ιδιοκτήτης), μιας τράπεζας που σε λίγους μήνες δεν θα υπάρχει.

Ο Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας δεν είναι καν τραπεζίτης. Είναι καθηγητής. Εχει εμπειρία σε τραπεζικά θέματα λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών (προηγούμενης και πρόσφατης), αλλά δεν είναι τραπεζίτης.

Ο Μιχάλης Τσαμάζ είναι ανώτατο στέλεχος διοίκησης του ΟΤΕ, ο οποίος ανήκει στην Deutsche Telekom. Ηταν στη συνάντηση ως στέλεχος γερμανικής εταιρείας.

Ο Αρθούρος Ζερβός δεν είναι καν επιχειρηματίας. Είναι διορισμένος στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ από το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει εμπειρία σε επιχειρήσεις. Είναι καθηγητής.

Ο Δημήτρης Κοπελούζος είναι επιχειρηματίας, αλλά δηλώνει κάτοικος εξωτερικού, με διασυνδέσεις στα πολιτικά κόμματα. Εχει περάσει και από την πολιτική καθώς εξελέγη βουλευτής Κυκλάδων επί Μητσοτάκη (αρχές δεκαετίας του ’90).

Ο Κώστας Φρουζής, πρόεδρος του συνδέσμου φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι αντιπρόεδρος της πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας Novartis (έχει περάσει από ΟΤΕ και Vodafone, όπως και ο Μιχ. Τσαμάζ).

O Στέλιος Ζαβός είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Zeus Capital Partners, εταιρείας που διαχειρίζεται επενδυτικά κεφάλαια κυρίως στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Είναι κουμπάρος του Τζώρτζ Σόρος κι έχει καλές διασυνδέσεις στον διεθνή πολιτικό και επενδυτικό χώρο.

Ο Bairon Herzberg είναι διευθύνων σύμβουλος της BSH (Bosch-Siemens-Haushaltsgerate) Ελλάδα.

Ο Πάνος Ξινής είναι διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas (σ.σ. δεν λείπει από πουθενά η Siemens).

Ο Joahim Kochling είναι διευθύνων σύμβουλος της Hochtief Hellas (ανήκει στη γερμανική Hochtief).

πηγη:marketfair

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου