Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Με ποια απογραφή θα διεξαχθούν οι εκλογές ?


Ένα μείζον θέμα ανακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογές, αφού τα αποτελέσματα της απογραφής που πραγματοποιήθηκε επί ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάιο δεν έχουν επίσημα ανακοινωθεί ακόμα.

Συνεπώς, ενώ θα πρέπει οι εκλογές να γίνουν με τα στοιχεία της τελευταίας δημοσιευμένης απογραφής, δηλαδή του 2011, εντούτοις τα αποτελέσματά της δεν είναι επίσημα δημοσιευμένα.
Φυσικά, η νέα απογραφή δείχνει και ανακατανομή του πληθυσμού, κάτι το οποίο αλλάζει και τις έδρες στις περιφέρειες (σ.σ. άλλο ένα ζήτημα: πώς επηρεάζει ο Καλλικράτης τη διεξαγωγή των εκλογών, αφού ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου έχει εκδοθεί προγενέστερα? Μήπως χρειάζονται επικαιροποιήσεις νομικού τύπου για τη διεξαγωγή τους?).

Η ερώτηση των Παπαδημούλη-Μουλόπουλου:

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του Συντάγματος: «Ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα με βάση τον νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Τα αποτελέσματα της απογραφής θεωρείται ότι έχουν δημοσιευθεί με βάση τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας μετά την πάροδο ενός έτους από την τελευταία ημέρα διεξαγωγής της».

Η απογραφή του 2011 άρχισε πέρυσι στις 10 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 27. Με βάση το Σύνταγμα, αν τα αποτελέσματα της απογραφής δε δημοσιευτούν μέχρι την ημερομηνία των εκλογών, με επικρατέστερη την 6η Μαΐου, τότε προκύπτει μείζον νομικό, πολιτικό και ηθικό ζήτημα αφού θα πρέπει οι εκλογές να διεξαχθούν με την απογραφή πληθυσμού του 2001, η οποία δεν αντικατοπτρίζει πλέον την αντιπροσωπευτικότητα των πολιτών.

Τα δεδομένα της περυσινής απογραφής του 2011 -όπως και κάθε διεξαγόμενης απογραφής στο παρελθόν- διαμορφώνουν μια νέα κατανομή των εδρών στη χώρα, ενισχύοντας την εκπροσώπηση των περιοχών που έχει αυξηθεί ο πληθυσμός σε βάρος εκείνων που μειώθηκε.

Αν οι εκλογές γίνουν μετά τις 27 Μαΐου τότε θα πρέπει απαραιτήτως να διεξαχθούν με βάσει τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούν να ακυρωθούν από όσους τα προσβάλουν και οι εκλογές μπορεί να προσβληθούν ακόμη και ως αντισυνταγματικές. 

 Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
– Γιατί η κυβέρνηση επιμένει να καθυστερεί την ανακοίνωση την ημερομηνίας των εκλογών συντηρώντας μια επιζήμια ασάφεια;   
– Με ποια απογραφή του 2001 ή του 2011 θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές;
– Τι είδους ανακατανομή εδρών και σε ποιες περιφέρειες καταγράφει η απογραφή του 2011;

Αναδημοσίευση απο papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου