Γενικός Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αιτωλ/νιας Θεόδωρος Λιαροκάπης: «Πολεμάμε για την επιβίωση των μελισσών και την επιβίωση των οικογενειών μας»
Πανωλεθρία ήταν η φετινή χρονιά για τους παραγωγούς μελιού στην Αιτωλοακαρνανία. Φέτος δεν παρήγαγαν ούτε το 5% των κιλών που παρήγαγαν άλλες χρονιές. Δεν δικαιούνται αποζημίωση για την καταστροφή τους παρ’ ότι πληρώνουν ΕΛΓΑ. Σε ποιες περιπτώσεις προβλέπεται η αποζημίωση των παραγωγών μελιού
Μία από τις πιο άσχημες περιόδους των τελευταίων ετών ζουν οι παραγωγοί μελιού ανά την Ελλάδα, αλλά και στο νομό μας.
Το γεγονός ότι η καρποφορία του χειμώνα και της άνοιξης, δεν απέδωσε λόγω του κακού καιρού του Απριλίου και του Μαΐου, συνετέλεσε στο δραματικό αποτέλεσμα. Ένας επίσης σημαντικός παράγοντας αποτελεί η απώλεια στο ζωικό κεφάλαιο, καθώς «χάνονται» αναρίθμητα μελίσσια, ενώ δεν υπάρχει εξήγηση ούτε εμπειρική, αλλά κυρίως ούτε επιστημονική.
Η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου μπορεί να οφείλεται στην μεταλλαγμένη καλλιέργεια που γίνεται από τους αγρότες, χωρίς να είναι εις γνώσιν τους φυσικά και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία έχει άμεση επίπτωση στα μελίσσια. Ένας άλλος παράγοντας που ίσως αποτελεί αιτία του κακού, είναι η καλλιέργεια σπόρων, οι οποίοι είναι εμποτισμένοι σε δηλητήρια, με αποτέλεσμα όταν οι μέλισσες παίρνουν τη γύρη απ’ τους καρπούς τους ή πεθαίνουν ή χάνουν τον προσανατολισμό τους ή προσβάλλονται από διάφορες ασθένειες. «Φέτος, ούτε το 5% σε κιλά απ’ ότι παίρναμε άλλες χρονιές δεν πήραμε», δήλωσε ο γραμματέας του μελισσοκομικού συλλόγου Αιτωλ/νίας και αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία μελισσοκομικών συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) κ. Θεόδωρος Λιαροκάπης, ενώ η πτώση σε ποσοστό είναι τεράστια, ακόμη και της τάξεως του 95%, τόσο στην Αιτωλ/νία, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι Αιτωλοακαρνάνες παραγωγοί ασχολούνται πολύ με το ανθόμελο, το μέλι από τον έλατο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10%, με το μέλι που προέρχεται από το Πεύκο. Στο νομό υπάρχουν 1000 μελισσοκόμοι, ενώ στον σύλλογο ενεργά μέλη είναι περίπου 250. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγάλο ποσοστό των παραγωγών μελιού ασχολείται με το μέλι από το Πεύκο, του οποίου η παραγωγή ξεκινάει τον Αύγουστο και σ’ αυτό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, ώστε να αποφύγουν την απόλυτη καταστροφή στην φετινή παραγωγή τους.
Η ζημιά που υπέστησαν φέτος οι παραγωγοί μελιού είναι μεγάλη. Η κυψέλη, σύμφωνα με το υπουργείο περιέχει 20 έως 30 κιλά μέλι, ενώ οι παραγωγοί το πουλάνε στην λιανική περίπου 8 ευρώ, άρα η ζημιά ανά κυψέλη υπολογίζεται περίπου στα 250 ευρώ, ενώ στην ζημιά πρέπει να συνυπολογιστεί και η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου. Η διαθεσιμότητα φέτος του μελιού είναι μηδενική από τους παραγωγούς, ενώ το παραγόμενο μέλι που καταναλώνεται στη χώρα μας δεν είναι ούτε το 1/3. Οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μελιού που γίνονται, έρχονται στην χώρα μας καμουφλαρισμένες ως ζωοτροφές.
Μετά τις εισαγόμενες ποσότητες «ζωοτροφών» γίνεται εντός Ελλάδας η απαραίτητη διαδικασία μετατροπής τους σε μέλι. Κραυγαλέο παράδειγμα ήταν ο εντοπισμός ενός ολόκληρου πλοίου, πέρσι στο λιμάνι του Βόλου, με μέλι σε μορφή σκόνης, της οποίας η διάθεση στην ελληνική αγορά είναι άγνωστο με ποιον τρόπο έγινε.
«Φέτος, δεν βγάλαμε μέλι, ούτε για τα παιδιά μας», δήλωσε ο παραγωγός μελιού κ. Γιώργος Σαλταούρας. «Σε κάθε κυψέλη το χειμώνα πρέπει να υπάρχουν από 5 έως 10 χιλιάδες μέλισσες και από 50 έως 80 χιλιάδες μέλισσες από τον Απρίλιο και έπειτα. Φέτος καμία από τις δύο περιόδους δεν ήταν στα αναμενόμενα επίπεδα, ούτε στο ελάχιστο».
Παράλληλα, οι μελισσοκόμοι αντιμετωπίζουν και ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα. Αν και είναι ενταγμένοι στο καθεστώς των αγροτών, δηλαδή υποχρεούνται να έχουν βιβλία αν διαθέτουν άνω των 15.000 ευρώ εισόδημα και πληρώνουν κανονικά ΕΛΓΑ, δεν έχουν το δικαίωμα της αποζημίωσης.
Η μόνη περίπτωση αποζημίωσης είναι αν καούν ολοσχερώς τα μελίσσια τους ή αν εντοπιστεί σ’ αυτά μια συγκεκριμένη και σπάνια ασθένεια, η οποία στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτη. «Πολεμάμε για την επιβίωση των μελισσών και για την επιβίωση των οικογενειών μας», δηλώνει ο κ. Λιαροκάπης.
Κων/νος Χονδρός
- See more at: http://www.sinidisi.gr