Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Βloomberg: Η ύφεση διαλύει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας



Εκτενές δημοσίευμα φιλοξένησε το Bloomberg, σχετικά με την απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική μεσαία τάξη, λόγω της κλιμακούμενης ύφεσης και των επώδυνων μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, γεγονός που έχει προκαλέσει ασφυξία και αγανάκτιση από την κοινωνία.

Παράλληλα, στο δημοσίευμα υπάρχουν και συνεντεύξεις ανθρώπων οι οποίοι αδυνατώντας να βρούν εργασία, υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ανεργίας, καταλήγουν να περιμένουν στην ουρά των συσσιτίων από εκκλησίες και των κοινωνικών ιατρίων.

Το Bloomberg τονίζει μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βασικές υποχρεώσεις τους, λόγω του μειωμένου εισοδήματος, μη έχοντας τη δυνατότητα να πληρώσουν ούτε για τα τρόφιμά τους και τα φάρμακά τους.

Απογοήτευση προκαλεί η καθημερινή εικόνα δεκάδων ανθρώπων-οι οποίοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο- που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν μεταλλικά αντικείμενα ή κάτι χρήσιμο, όπως φαί ή ρούχα.

“Η κρίση διαλύει τη μεσαία τάξη, η οποία επωμίζεται το βάρος της μείωσης μισθών στο δημόσιο τομέα και τις απώλειες θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ πληρώνει υψηλότερους φόρους,” τονίζει ο βοηθός καθηγητή του London Business School, κ. Ηλίας Παπαϊωάννου.

Έξω από τα σισσίτια της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αντώνης Σακελαρίου δηλώνει ότι η συμμετοχή στα δείπνα της εκκλησίας, που πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, έχει αυξηθεί από τα 25 άτομα στα 140 μέσα σε πέντε χρόνια.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα περιστατικά όπου έγινε διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω ανεξόφλητων λογαριασμών ή της μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων, με αποτέλσμα οι Έλληνες πολίτες να μένουν χωρίς ρεύμα, οδηγώντας πολλούς ιδιοκτήτες να στην τακτική του «κλεψίματος ρεύματος».

“Μπορεί η Ελλάδα να μειώνει τα ελλείμματά της και να αποδέχεται ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης που μπορεί να περιλαμβάνει το δάνειο ύψους 34,4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο μήνα, οι συνθήκες για τη μεσαία τάξη της Ελλάδας είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, λόγω των μέτρων λιτότητας,” δηλώνει στο πρακτορείο ο κ. Γιώργος Τζογόπουλος, research fellow στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Πολιτικής.

“Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας έλληνας πολίτης που πιστεύει ότι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχουν λεφτά για να ξοδέψει ο κόσμος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου