Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Το επίπεδο ευημερίας στην Ελλάδα είναι αξιοζήλευτο !!!!!


Η φωτό προς απόδειξη των δηλώσεων Στουρνάρα...

 Θέλουν και την πατέντα μάλιστα , Ιρλανδοι και Πορτογάλοι !!!


Αν δεν το γνωρίζατε, το μάθατε σήμερα: Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια και παρά την ύφεση, στην Ελλάδα διατηρείται το επίπεδο υπηρεσιών στον τομέα της Υγείας! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά η επιτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν το δείκτη ευημερίας του ελληνικού λαού σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι τόσο μεγάλη, που η Ιρλανδία και η Πορτογαλία ψάχνουν να βρουν με ποιον τρόπο το καταφέραμε για να μας... αντιγράψουν!

Οχι, δεν πρόκειται περί πλάκας. Αυτά ακριβώς είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σήμερα στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη διοίκηση, τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας, που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην Αθήνα! Προφανώς, ο υπουργός δεν έχει ακούσει τίποτε για τις αυτοκτονίες. Προφανώς, ήταν αλλού όταν ξεσηκωνόταν ο κόσμος κατά της απαράδεκτης ρύθμισης συνταγογράφησης δραστικής ουσίας -που επέβαλλε η τρόικα διά της τρικομματικής κυβέρνησης- προκειμένου να πλημμυρίσει η ελληνική αγορά με αμφιβόλου ποιότητας ανώνυμα γενόσημα, made in China, India, Israel, Bangladesh, για να θησαυρίζουν οι γερμανικές και ισραηλινές πολυεθνικές, εις βάρος των ζωών μας. 


Ο κ. Στουρνάρας είδε μονάχα ότι... «διατηρήσαμε το επίπεδο της ευημερίας μας» και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη μας ζηλεύει.
Ή αυτό ή μας κοροϊδεύει κατάμουτρα ο κ. Στουρνάρας. Αλλά, για στάσου... υπάρχει κι άλλο ενδεχόμενο. Μήπως μας προετοιμάζει για νέα μέτρα; Αφού, σου λέει, έχουμε επίπεδα ευημερίας που ζηλεύουν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί, μήπως πρέπει να κάνει κάτι για να μας τα μειώσει; Ξανά;
 Ο κ. Στουρνάρας δεν αρκέστηκε σε αυτά. Εβγαλε το γνωστό λογύδριο για τη μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να πάρει τη δόση και περιέγραψε ένα ειδυλλιακό τοπίο για την Ελλάδα στη μετά-δόση εποχή! Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, με την απόφαση του Εurogroup για εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, μπαίνει τέλος στα σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ και προχωρούμε σε συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της απασχόλησης. 
Καθώς η χώρα βρίσκεται στο ανώτατο όριο ανεργίας, στοχεύει στην προσέλκυση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Ο στόχος αναμένεται να επιτευχθεί με την εκταμίευση της δόσης, καθώς εξυπηρετείται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκταμίευση όμως, έχει και μια ακόμη θετική παράμετρο, σύμφωνα με τον ιδιο: αναμένονται και πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 750 εκ. ευρώ, επειδή δεν υπάρχει πλέον ο φόβος εξόδου από το ευρώ, καθώς και η έναρξη των χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ.

Ο κ. Στουρνάρας, συνεχίζοντας -σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας- την επίθεση κατά ενός κλάδου που, όπως αποδεικνύεται με νούμερα, έχει πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ισχυρίστηκε πως η Υγεία ήταν «ενδεικτικός τομέας σπατάλης, κακοδιαχείρισης και δημιουργίας ελλειμμάτων» και ότι «τώρα γίνεται προσπάθεια διόρθωσης των λαθών 10ετιών». Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτήθηκε με επιπλέον 100 εκ. ευρώ, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται η ένταξη σε αυτόν όλων των ταμείων.


Την καλύτερη απάντηση στον υπουργό Οικονομίας έδωσε, με στοιχεία που αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι ο κλάδος του φαρμάκου πληρώνει τα σπασμένα της κρίσης περισσότερο από κάθε άλλον, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη μειωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2009, ενώ ως το 2014 η μείωση προβλέπεται να φτάσει το 65%!


Ο ίδιος έκανε λόγο για «πολεμικές» συνθήκες λήψης αποφάσεων και εμμονή σε μέτρα όπως η υποχρεωτική συνταγογράφηση με δραστική και υποχρεωτική αντικατάσταση με το φθηνότερο ανώνυμο γενόσημο στο φαρμακείο που συντελούν στην αύξηση της δαπάνης, εκθέτουν αναίτια τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο, οδηγούν στη διάλυση του εγχώριου παραγωγικού ιστού. 


Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη για σταθεροποίηση του πλαισίου φαρμακευτικής πολιτικής καθώς επίσης και για εξοικονομήσεις με ταυτόχρονη επαρκή λειτουργία της αγοράς, προστασία της δημόσιας υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών, ιδιαίτερα των ασθενέστερων ομάδων.


Από την πλευρά του, ο κοσμήτορας της ΕΣΔΥ Γιάννης Κυριόπουλος, επεσήμανε ότι -αντίθετα με αυτά που ισχυρίζεται ο κ. Στουρνάρας- το επίπεδο υγείας του ελληνικού πληθυσμού έχει υποβαθμιστεί, όπως εκτιμούν οι ίδιοι οι πολίτες, εξαιτίας των δανεισμών, της ανεργίας και του μειωμένου εισοδήματος. Ειδικά το τελευταίο, οδηγεί τους ασθενείς να αναβάλλουν ή να ματαιώνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, γιατί δεν υπάρχει το συμπληρωματικό χρήμα που κινούσε τον υγειονομικό τομέα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Κ. Φρουζής επισήμανε ότι η φαρμακευτική βιομηχανία προσδοκά τακτοποίηση των οφειλών τουλάχιστον ως το Σεπτέμβριο του 2012 με την εκταμίευση της δόσης, ενώ σημείωσε ότι είναι διατεθειμένη να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και αποεπένδυση που παρατηρείται στη χώρα.


Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στην ομιλία του, επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ προήλθε από «διαλυμένους κλάδους υγείας Ταμείων», άρα δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν νοικοκυρεμένο οργανισμό. Συνέχισε λέγοντας πως πρόκειται για οργανισμό υγείας που έχει και προνοιακό χαρακτήρα, τη στιγμή που η ύφεση έχει ισοπεδώσει τις ασφαλιστικές εισφορές. 


Τα έσοδά του είναι 4 δισ., από τα 8 που είχαν προϋπολογιστεί. Υπογράμμισε πως οι φορείς παροχής πρωτοβάθμιας υγείας του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα σχηματισμό μαζί με τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία. Επίσης σημείωσε πως όλοι οι φορείς στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και γι΄ αυτό «χωρίς να ανοίξει μύτη» μειώθηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ.

the best





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου