Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Η Ελληνικός Χρυσός κερδίζει 4.240 ευρώ από το ΕΣΠΑ για κάθε άνεργο που “εκπαιδεύει”!


  Αντιγράφουμε απο το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Πανηγυρισμοί στα Μαντεμοχώρια (;).
 Όλοι συμπληρώνουν “αιτήσεις για πρόσληψη στην εταιρεία”. Όσοι είχαν “προσληφθεί”, μετά δυο μήνες  πήραν υποχρεωτική άδεια και υποσχέσεις για “επαναπρόσληψη”. Στα γραφεία της εταιρείας γίνεται χαμός. Ο Πάχτας και και οι “Πολίτες της Eldorado” διαλαλούν εκατοντάδες νέων προσλήψεων.

Όλες αυτές οι προσλήψεις έχουν το όνομα “Κατάρτιση και επιχορήγηση ανέργων (training voucher) στον παραγωγικό τομέα Β’ της οικονομίας με υποχρεωτική απασχόληση” (Κωδ. ΟΠΣ 37473 & 37474). Είναι δηλαδή ένα επιδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα κατάρτισης δίμηνης διάρκειας (γι’αυτό έρχονται οι “υποχρεωτικές άδειες” μετά τους δυο μήνες), με αντικείμενο:

“Παραγωγική διαδικασία στη βιομηχανική επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών- Επιφανειακές εξορυκτικές εργασίες - Υπόγειες εξορυκτικές εργασίες - Χειρισμός κινητών μηχανημάτων-μηχανήματα έργου”
“Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) τουλάχιστον το 30% των καταρτισθέντων οδηγείται σε υποχρεωτική απασχόληση στις επιχειρήσεις/φορείς που πραγματοποιήθηκε η πρακτική άσκηση”. Η υποχρεωτική απσχόληση έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών. “Η υλοποίηση της δράσης (κατάρτιση και υποχρεωτική απασχόληση) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την 22η Σεπτεμβρίου 2014″.

Κάθε “καταρτιζόμενος” παίρνει ένα έντυπο οικονομικής αξίας 4240 ευρώ, με αποκλειστικό σκοπό την ανταλλαγή του με τις υπηρεσίες κατάρτισης που θα του παρέχει η επιχείρηση/φορέας (στην περίπτωση των “Μαδεμοχωρίων” η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ. Με αυτή την επιταγή κατάρτισης (training voucher) πληρώνεται το πρόγραμμα κατάρτισης. Ο καταρτιζόμενος λαμβάνει το ποσό των 2.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα κατάρτισης. Με απλά λόγια:
  • Για τους 500 περίπου που “προσλήφθηκαν” με αυτόν τον τρόπο από την εταιρεία τον τελευταίο καιρό, η εταιρεία εισέπραξε από το ΕΣΠΑ 500Χ4.240= 2.120.000 ευρώ!
  • Το ΕΣΠΑ πλήρωσε στους “προσληφθέντες” από την εταιρεία το ποσό των
    500Χ2.000= 1.000.000 ευρώ
  • Και από το ταμείο της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ δεν βγήκε ούτε ένα ευρώ!!!
Κερδοφόρα επιχείρηση η “κατάρτιση των ανέργων!
Όλο αυτό το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε κάθε επιχείρηση/φορέα είναι μια απλή τυπική διαδικασία για κάποιους ανέργους που “απασχολούνται και καταρτίζονται” αμοιβόμενοι για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση της Β. Χαλκιδικής, ο Πάχτας, οι “Πολίτες της  Εldorado” και τα φερέφωνα της εταιρείας του έχουν δώσει μυθικές διαστάσεις: “Η εταιρεία έκανε 500 προσλήψεις και θα προσλάβει ακόμα 500. Τρέξτε στα γραφεία της εταιρείας να προλάβετε να κάνετε αιτήσεις!”

Και τρέχει ο κόσμος, άνδρες και γυναίκες και όχι μόνο από τη Χαλκιδική, για να πάρει κατ’αρχήν τα 2.000 ευρώ του προγράμματος γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι. Άμα προκύψουν και άλλοι τέσσερις μήνες απασχόλησης, έχει καλώς. Όσοι κάνουν αιτήσεις στο ΕΣΠΑ μετράνε στην προπαγανδιστική αριθμητική της εταιρείας, ακόμα κι αν πάνε μόνο για τα δυο χιλιάρικα.
 Οι “προσληφθέντες” από το ΕΣΠΑ φουσκώνουν τα νούμερα των “εργαζομένων” της εταιρείας που τώρα τάχα είναι 1.050, μπορεί και παραπάνω, άσχετα αν δεν έχουν αντικείμενο δουλειάς. Κανείς δεν φαίνεται να γνωρίζει ή να θυμάται ότι, σύμφωνα με την εγκεκριμένη ΜΠΕ της εταιρείας, στην πλήρη ανάπτυξη του Επενδυτικού Σχεδίου οι εργαζόμενοι θα είναι συνολικά 1.300. Άρα λογικά είναι αδύνατον σήμερα, χωρίς μεταλλείο και εργοστάσιο Σκουριών και χωρίς τα νέα εργοστάσια εμπλουτισμού και μεταλλουργίας στο Μαντεμ Λάκκο,  οι εργαζόμενοι να είναι 1.050 και να πρόκειται να “προσληφθούν” κι άλλοι!

Επιπλέον όσοι προσλαμβάνονται για τέσσερις μήνες περνάνε από πλύση εγκεφάλου που τους μετατρέπει σε γενίτσαρους της εταιρείας. Πολύ απλά το ΕΣΠΑ βοηθάει την εταιρεία να κάνει ανέξοδα την προπαγάνδα της. H δε διάρρηξη με κάθε μέσο του κοινωνικού ιστού στην περιοχή είναι δεδομένη και τώρα πλέον επιδοτείται κι αυτή από το ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου