Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Ανάγκη άμεσης κοινής δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για την ΑΟΖ

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην  απειλή της ελληνικής ΑΟΖ από τις μεθοδεύσεις της Αιγύπτου, η οποία επιδιώκει συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο και την Τουρκία, αποκλείοντας έτσι την Ελλάδα, με την πλήρη διαγραφή της επήρειας του Καστελόριζου (Χοντραίνει το ενεργειακό παιχνίδι στην Μεσόγειο).

Όπως μας ενημερώνουν καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αιφνιδιάστηκε από την εξέλιξη αυτή καθώς το διπλωματικό κατεστημένο που διαμορφώθηκε κατά την πολύχρονη κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο ναρκοθετεί στην κυριολεξία τις κινήσεις του κ. Δήμα  για να φορτώσουν στον ίδιο και τη ΝΔ τις οποιεσδήποτε δυσμενείς εξελίξεις.


Είναι κι αυτό ένα ακόμα παράδειγμα της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκη η ΝΔ με την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τουλάχιστον ας διδαχθεί η ηγεσία της ΝΔ ότι συγκυβέρνηση με τους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ απείραχτους είναι αδιανόητη


Χαρακτηριστική για όλα αυτά είναι και η δημόσια επιστολή των κ. Β. Μαρκεζίνη και Θ. Καρυώτη, που δημοσιεύσουμε στην συνέχεια
8 Ιανουαρίου 2012


<<Εδώ και αρκετό καιρό οι δύο υπογράφοντες, από κοινού και χωριστά o καθένας μας, επισημαίνουμε την ανάγκη κήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ μας,  αντιμετωπιζόμενοι από τους «σοφούς» που επηρεάζουν το Υπουργείο των Εξωτερικών με δήθεν εχέφρονες συμβουλές απραξίας ή και ακόμη και με θρασεία αμφισβήτηση ως προς το αν υπάρχουν καν αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου! Σήμερα, τα ίδια τα γεγονότα έρχονται να μας δικαιώσουν πλήρως, καθώς και να ενισχύσουν την πεποίθησή μας ότι ο υπάρχων πλούτος υδρογονανθράκων αποτελεί μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας τη στιγμή που όλοι οι Ευρωπαίοι «φίλοι» μας «μαδούν» ζωντανούς.

Η χθεσινή δήλωση της Αιγύπτου ότι σχεδιάζει να έλθει σε επαφή με την Κύπρο και την Τουρκία για να οριοθετήσουν την ΑΟΖ των τριών κρατών απαιτεί την άρδην μεταβολή της ουσιαστικής πολιτικής και διπλωματικής αδράνειας των δύο τελευταίων ετών και καθιστά αναγκαία μιαν άμεση απάντηση από την πλευρά της κυβέρνησης.

Η ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν συνορεύει με την ΑΟΖ της Τουρκίας. Η Αίγυπτος έχει θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία μόνον εάν δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ του Καστελόριζου.

Εάν ανεχθούμε αυτή την έμμεση αναγνώριση των τουρκικών θέσεων, θα δυσχεράνουμε αφάνταστα τη μέλλουσα διαπραγματευτική μας θέση. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και τη φημολογούμενη πρόθεση του Προέδρου της Κύπρου να μεταφέρει το πετρέλαιο και το αέριο της χώρας του στην Τουρκία, αντί να συνδράμει άμεσα και να συμβάλει στην περαιτέρω ενεργοποίηση των στενών σχέσεων Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ, τότε ο Ελληνισμός της Ανατολικής Μεσογείου θα υπογράψει μόνος του την υποταγή του στους Νεο-Οθωμανούς.

Η σημερινή χάωδης πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι όλοι μας πρέπει να αναμένουμε μοιρολατρικά το τέλος μας.      

Πρέπει, λοιπόν, όχι μόνον η κυβέρνηση της Κύπρου να αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων με τα άλλα δύο κράτη, αλλά και η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ να διακηρύξουν τρανταχτά την πρόθεση κοινής δράσης αμέσως μετά το πέρας των επικείμενων, ελπίζουμε, ελληνικών εκλογών.

Σε αυτή την έκκλησή μας ζητούμε την στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας, καθότι εν προκειμένω δεν διακυβεύονται κομματικά αλλά εθνικά συμφέροντα υψίστης σημασίας.>>
Με φιλικούς χαιρετισμούς

Βασίλειος Μαρκεζίνης, Ακαδημαϊκός
Θεόδωρος Καρυώτης, Καθηγητής Πανεπιστημίου

 ΠΗΓΗ Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου