Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πατριώτες Βέλγοι αγόρασαν ομόλογα αξίας 5,7 δισ. ευρώ

Πριν από δύο χρόνια, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία αν και γνώριζε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, αποφάσισε να δώσει επίδομα αλληλεγγύης, λέγοντας ότι είναι κόμμα που βοηθά τους φτωχούς. Την ίδια στιγμή, ο κ. Παπανδρέου συζητούσε με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε εξωτερικό δανεισμό, κίνηση που τελικά λίγους μήνες μετά.
Ακόμη και τότε, αλλά και σήμερα, πολλοί έλεγαν ότι υπήρχαν κι άλλοι τρόποι χρηματοδότησης ώστε η χώρα να μην αναγκαστεί να μπει στο Μνημόνιο.
Η είδηση από το Βέλγιο βάζει σε σκέψεις για το τι θα μπορούσε να πετύχει η Ελλάδα.
Οι Βέλγοι λοιπόν που εδώ και τρία χρόνια δε μπορούν να σταυρώσουν κυβέρνησης και που έχουν χρέος 356 δις ευρώ έκαναν το εξής απλό. Απευθύνθηκαν στον πατριωτισμό των πολιτών της χώρας και τους ζήτησαν να αγοράσουν ομόλογα ώστε να αποκτήσει το Βέλγιο ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ και να μην αναγκαστεί να καταφύγει σε ακριβό δανεισμό.
Η υπηρεσιακή βελγική κυβέρνηση εξέδωσε ένα ειδικό ομόλογο και απευθυνόμενη στον πατριωτισμό των Βέλγων, ζήτησε από κάθε πολίτη να δανείσει στο κράτος 520 ευρώ έκαστος. Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν κατά 30 φορές μεγαλύτερο του στόχου, με την κυβέρνηση του Βελγίου να αντλεί συνολικά 5,7 δισ. ευρώ από αυτή την ιδιαίτερη δημοπρασία.
Το επιτόκιο που προσέφερε η κυβέρνηση διαμορφώθηκε στο 4%, χαμηλότερο από αυτό που ζητούν οι αγορές (υπενθυμίζεται ότι σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε πριν 10 ημέρες η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 5,9%), αλλά υψηλότερο από την απόδοση που προσφέρουν οι τράπεζες στους καταθετικούς λογαριασμούς.
Αν λοιπόν ο κ. Παπανδρέου είχε απευθυνθεί στον ελληνικό λαό και τους κέντριζε τον πατριωτισμό τους, πιστεύει κανείς ότι δε θα συγκέντρωνε εκείνη τη δύσκολη στιγμή τα χρήματα που απαιτούνταν; Πιστεύετε ότι δε θα αγόραζαν ομόλογα για να βοηθήσουν την πατρίδα;
Πιστεύετε ότι κανείς δεν το είχε προτείνει; Μάλλον δύσκολο αλλά είχε επιλεγεί η εύκολη λύση του ΔΝΤ. Και δείτε που φτάσαμε.
Πηγη Antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου