Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Ο Όλι Ρεν διαψεύδει την κυβέρνηση ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο τομέαΕνώ μέχρι χθες η κυβέρνηση, δια του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανιτάκη, επαναλάμβανε ότι «δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μετατάξεις», ότι «η διαθεσιμότητα δεν οδηγεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις προσωπικού», ότι «δεν υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία 15.000 «πλεονάζοντες» εργαζόμενοι μέσα στο 2012», και ότι «η κατάρτιση νέων οργανογραμμάτων δεν συνδέεται με απολύσεις», ο Επίτροπος κ. Όλι Ρεν σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, διαψεύδει τον Υπουργό κ. Μανιτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σε ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής αφού τόνιζε ότι, οι εκβιαστικές «αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις» αλλά και οι απολύσεις στο ελληνικό δημόσιο, πέρα από τις τεράστιες κοινωνικές συνέπειες, «εντείνουν και τον κίνδυνο ολικής κατάρρευσης των υπαρχουσών δομών του δημοσίου», ζητούσε από την Κομισιόν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα «αποχωρήσεων» από το δημόσιο.

Στην απάντησή του, ο Όλι Ρεν, δηλώνει ότι:
Πρώτο, ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής τον Μάρτιο του 2012 που «προέβλεπε ότι 15.000 πλεονάζοντες εργαζόμενοι θα ετίθεντο, έως το τέλος του 2012, σε εργασιακή εφεδρεία, ανάλογα με τους φορείς ή τις μονάδες οι οποίες επρόκειτο να καταργηθούν ή να συρρικνωθούν».
 

Δεύτερο, κατά την άποψη της Τρόικα, πρέπει να υπάρξει μέχρι το 2015 νέα μείωση προσωπικού κατά 70.000 άτομα, και ότι «αυτή η μείωση προσωπικού θα πρέπει να είναι στοχευμένη και όχι οριζόντια» (σσ: «καρφώνει» την κυβέρνηση, αφού τα μέχρι σήμερα μέτρα, εφεδρεία και διαθεσιμότητα, ήταν μέτρα οριζόντια που προέβλεπαν, για την μεν εφεδρεία, 33 χρόνια υπηρεσία και ηλικία 53 ετών και άνω, και για τη διαθεσιμότητα καθεστώς ΔΕ αορίστου χρόνου).
 

Τρίτο, η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα «βασίζεται στην τρέχουσα κατάρτιση των οργανογραμμάτων και θα διευκολυνθεί από την πρόσφατη νομοθεσία η οποία επιτρέπει τις υποχρεωτικές απολύσεις», και
 

Τέταρτο, ότι «οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με την Τρόικα ώστε να προσδιοριστεί η βέλτιστη διαδικασία επιβολής του νεοεκπονηθέντος σχεδίου κινητικότητας και αποχωρήσεων βάσει του υπάρχοντος Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα».

To κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου