Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Ζέα... Ζειά, η άλλη όψη

Ερωτήματα σχετικά με την Ζέα (δίκκοκο σιτάρι)!
                        Ποια είναι η αυθεντική Ζέα; ή Ιταλική Farro, ή Γερμανική Dinkel ή η Αμερικάνικη Emer ή η Ολλανδική Spelt; Είναι ένα δίλημμα που σκοπίμως διέδωσαν κάποιοι με σκοπό το διχασμό και το κέρδος. Ζέα ή ζειά είναι μόνο μία οι παραπάνω ονομασίες είναι περιγραφή τοποθεσίας της κάθε χώρας που πήρε την Ζέα από τον Ελλαδικό χώρο και οικειοποιήθηκαν την αυθεντικότητα δίνοντας τις ονομασίες που έσπειραν για πρώτη φορά την ελληνική Ζέα στην χώρα τους!
                   Όταν το ανακάλυψαν οι γερμανοί στον Ελλαδικό χώρο, τον ανέλυσαν αυτόν τον σπόρο και τότε άρχισαν να ψάχνουν για την γλουτένη που έχει η Ζέα. Έτσι ανακάλυψαν ότι η Ζέα έχει γλουτένη (όπως όλα τα σιτηρά άλλωστε), αλλά άλλου είδους γλουτένης, εντελώς διαφορετική και αυτός είναι ο λόγος που την συστήνουν για άτομα αλλεργικά σε γλουτένη που μπορούν να την χρησιμοποιήσουν χωρίς πρόβλημα.
                   Ο λόγος όμως που την άρπαξαν από την χώρα μας οι γερμανοί, μετά οι Ιταλοί και έπειτα οι Αμερικανοί, δεν ήταν η ιδιόμορφη γλουτένη που περιείχε, αλλά ήταν ότι δεν έχει εχθρούς, δηλαδή ελάχιστα έξοδα καλλιέργειας, οπότε κατά συνέπεια χαμηλό κόστος παραγωγής.
                   Την πήραν λοιπόν από τον Ελλαδικό χώρο και με νομοθετικά διατάγματα την ξερίζωσαν εντελώς από την Ελληνική επικράτεια, διότι έτσι μπορεί η γνωστή γερμανική εταιρία φυτοφαρμάκων να πουλάει γεωργικά φάρμακα για τα σιτηρά. Η γλουτένη ήταν  το πρόσχημα αλλά ο λόγος ήταν το χαμηλό κόστος παραγωγής της.
                    Οι γερμανοί που την πήραν από εδώ προσπάθησαν να την καλλιεργήσουν στον τόπο τους, έτσι επέλεξαν ένα ζεστό μέρος, μία πεδιάδα ανάμεσα στα βουνά εκεί που ρέει ο ποταμός Dinkel γιατί η τοποθεσία μοιάζει κλιματικά με το μεσογειακό κάπως κλήμα της Ελλάδας. Έτσι τα νεόφερτα σιτηρά που έφεραν από το εξωτερικό και τα οποία τελικά έπιασαν στο γερμανικό έδαφος , τα ονόμασαν σιτηρά περιοχής Dinkel και μετά έχει εξελιχθεί σε ονομασία σιτηρού, το λατινικό του όνομα (βοτανική ονομασία) Triticum dicoccum παραμένει η ίδια, (σιγά μην και την άφηναν οι γερμανοί επί γερμανικού εδάφους με την αρχαία Ελληνική ονομασία Ζέα).
                   Το ποιο σημαντικό για την Ζέα είναι ότι από μόνη της είναι ένα από τα ποιο δυνατά άγρια Ζιζάνια.επιβάλεται σε όλους τους γειτόνους της. Στην πραγματικότητα ζιζάνιο είναι και για αυτό συνήθως επικρατεί στις περιοχές που την σπέρνουν και δεν χρειάζεται ιδιαίτερα ζιζανιοκτόνα (υποτίθεται για προστασία).
                   Άρα ένα πολύ λεπτό θέμα που επανεμφανίζεται είναι ότι αν οι Έλληνες αποκτήσουν ξανά την καλλιέργεια της Ζέας θα ανακαλύψουν την ξεχασμένη ιδιότητά τους, δηλαδή την γνωστή τους αυτονομία. Όλο αυτό φυσικά δεν συμφέρει την γνωστή φαρμακοβιομηχανία που μας έχουν φτιάξει έναν από τους καλύτερους πελάτες τους, γιαυτό μας βαράνε ώστε να μην ξυπνήσουμε, και χάσουν την ηλίθια οικονομική αγελάδα και το άρμεγμα της. Έτσι σπέρνεται διχασμός ανάμεσα στους Έλληνες καλλιεργητές για την εκμετάλλευσή τους, έτσι έχουμε ξανά έλεγχο, ξανά μακριά από την αυτοδυναμία και την αυτάρκεια!
·     Γι' αυτό Έλληνες προσπαθήστε να επανακαλλιεργήσετε την ΖΕΑ, τουλάχιστον θα έχετε την τύχη να έχετε αλεύρι υγιεινό με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής .... χρειάζεται μόνο φύτεμα και θέρισμα.
·     Τώρα αυτοί που λένε ότι αν τρώτε ζέα θα γίνεται ποιο έξυπνοι και ότι η μνήμη σας θα γίνει ποιο δυνατή .... εκεί κρατάω κάποιες επιφυλάξεις .......η μνήμη σου θα βελτιωθεί, αν αποφασίσεις να σκαλίσεις σε βάθος τις καλά σκεπασμένες πτυχές της ιστορίας σου, ....... με καλά προτεταμένες και εμφανείς τις αφορμές, αλλά καλά κριμένα και θαμμένα τα αίτια ........ ξέθαψε τα αίτια και θα βελτιωθεί η μνήμη σου αυτόμάτως ...... δεν χρειάζεσαι ζέα για αυτό, διάβασμα χρειάζεσαι!
·     Ένας από τους πολλούς τρόπους να μας κρατάνε ακόμα κοιμισμένους είναι και ο αποπροσανατολισμός ......... στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αποπροσανατολισμός είναι να μας στρέψουν την προσοχή μας στην περίφημη γλουτένη της ζέας και έτσι να χάσουμε από τα μάτια μας, την μάστιγα του αιώνα δηλαδή την φυτοφαρμακευτική μας εξάρτηση και μάλιστα από γερμανικά φαρμακευτικά καρτέλ. 
                   Όσο περισσότερο καλλιεργούμε παραδοσιακούς σπόρους, απαλλαγμένους από την φυτοφαρμακευτική ΕΞΑΡΤΗΣΗ, τόσο περισσότερο γινόμαστε αυτόνομοι, αυτοδύναμοι και ποιό υγιείς.
                   Και η Ζέα έχει την πρωτιά σε αυτό, βασικό είδος διατροφής, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς επιλεκτική γενετική, μόλυνση και μη.

          Θα κλείσω εδώ με το “ουκ εν το πολλώ το ευ”, αλλά και το “φοβού τους Δαναούς και δώρα Φέροντας”. 

Πληροφορίες:  Κώστας Νικηφοράκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου