Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Θ.Αγγελόπουλος ..ενα χρόνο μετά.

 


Πρόγραμμα προβολών ταινιών του Θ.Αγγελόπουλου στους κινηματογράφους
 Από τις 24 έως και τις 30 Ιανουαρίου του 2013, ακριβώς έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, οι αθάνατες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου θα συναντήσουν ξανά το κοινό μέσα στις αίθουσες.

Για το πρόγραμμα των προβολών πατήστε εδώ:
 http ://www.theoangelopoulos.gr/newsone.php?id=OTE%3D&lng=Z3JlZWs
  

Απο συνέντευξη στη Μαριάννα Πολυχρονιάδου με αφορμή το “Μετέωρο βήμα του πελαργού"

-Δημ.:Και η αριστερά; Αυτή θα μπορέσει ν’ αλλάξει τον κόσμο; Τι θα προτείνατε εσείς ένας αριστερός, εκπρόσωπος μιας γενιάς που φέρνει ιστορικές ευθύνες (δεν εννοώ προσωπικές, αλλά συλλογικές) στη δική μου γενιά, που ιδεολογικά είναι σα να της έχετε τραβήξει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια;

-Θ.Αγγελόπουλος: Πραγματικά δεν ξέρω τι θα μπορούσε να προτείνει κανείς στη νέα γενιά. Εγώ από τη μεριά μου και αυτό που κάνει αυτή η ταινία μου όπως και η προηγούμενη, είναι μία πρόταση ονείρου. Μία πρόταση ανακάλυψης μιας καινούργιας ουτοπίας. Υπάρχει ένα παραμύθι μέσα στην ταινία που μιλάει για την εποχή στην οποία αναφέρονται όλοι οι μελλοντολόγοι, γύρω στο 4000, που η Γη θα πλησιάσει πολύ τον Ήλιο και θ’ αρχίσει να καίγεται.
 Όταν λοιπόν θ’ αρχίσει να καίγεται η Γη, λέει το παραμύθι, οι άνθρωποι του πλανήτη μας θα πρέπει να φύγουν ο καθένας από το μέρος που βρίσκεται και θα βρεθούν όλοι στην έρημο της Σαχάρας όπου ένα παιδί θ’ αμολύσει ένα χαρταετό. Ο χαρταετός θα πάει πολύ ψηλά και θα χαθεί στο διάστημα.
 Όλη η ανθρωπότητα θα κρατάει από κάτι, ένα ζώο, ένα φυτό, λίγους σπόρους στάρι. Θα πιαστούν από το σπάγκο και θα φύγουν με το χαρταετό στο διάστημα σε αναζήτηση άλλου πλανήτη. Μέσα από αυτό το παραμύθι φαίνεται ότι ο μοναδικός τρόπος σωτηρίας αυτού του κόσμου είναι να ονειρεύεται. Γιατί από τη στιγμή που δεν ονειρεύεται είναι άρρωστος.

 Στην Ισπανική "Publico" για την οικονομική κρίση

«Χώρες φτιάχνονται και καταστρέφονται. Όμως εκτός αυτού η έννοια των συνόρων δεν είναι απλά γεωγραφική, αλλά και μεταξύ των ανθρώπων» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην ισπανική εφημερίδα «Publico» ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος το 2008 όταν βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes.

«Πιστεύω ότι όλοι φτιάχνουμε συνεχώς την ίδια ταινία. Είμαστε καταδικασμένοι να κάνουμε μόνο μία ταινία ή να γράψουμε μόνο ένα βιβλίο ή μόνο ένα ποίημα, σε διάφορες εναλλαγές. Χάρη στην επανάληψη, γίνεται τραγούδι», έλεγε στην ίδια συνέντευξη, ο σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της νέας του ταινίας «Ή άλλη θάλασσα», όταν τον παρέσυρε δίκυκλο στην περιοχή της Δραπετσώνας.

Η ελληνική κρίση είναι το θέμα που «απασχολούσε» τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στη νέα του ταινία «Η άλλη θάλασσα».
Σε συνέντευξη που έδωσε σε ιταλική εφημερίδα( 'Ιλ Μεσσαντζέρο) το καλοκαίρι του 2011 και ενώ προετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της ταινίας «Η άλλη θάλασσα», έλεγε χαρακτηριστικά για την οικονομική κατάσταση και την κρίση στην Ελλάδα:

«Η κατάσταση που ζούμε είναι τρομερή. Όλα αυτά για τα οποία είχαμε παλέψει, δεν έγιναν πραγματικότητα. Η οικονομική και χρηματιστηριακή κρίση της χώρας μου με αφήνει άναυδο, δεν βλέπω διέξοδο. Έζησα τη ναζιστική εισβολή και τη δικτατορία των συνταγματαρχών, αλλά στο τέλος αυτής της κρίσης, δεν βλέπω φως.
 

Ολοκληρώθηκε ένας αιώνας, γεμάτος ελπίδες και καταστροφικά συμβάντα και ίσως είναι σωστό να προβληματισθούμε».
« Η Ευρώπη», έλεγε στην ίδια συνέντευξη ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, «ήταν ένα όνειρο που γκρεμίσθηκε πολύ γρήγορα. Δεν είμαστε μόνοι. Σε σοβαρή οικονομική δυσκολία βρίσκονται και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακόμα και σεις στην Ιταλία, δεν είστε και τόσο καλά. Ίσως τελικά χρεοκόπησε η Ευρώπη».

Το 2004 μιλώντας στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα, με αφορμή την ταινία του «Το λιβάδι που δακρύζει» σχολιάζει τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Το Ολυμπιακό πνεύμα δεν υπάρχει πλέον. Παλιά σταματούσαν οι πόλεμοι προς δόξα του πνεύματος και της ειρήνης. Σήμερα οι Ολυμπιακοί είναι χρήσιμοι για τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τους δημοσιογράφους και αν λειτουργήσουν στην κυβέρνηση».

Και σε άλλο σημείο της ίδιας συνέντευξης: «Ο χρόνος της πολιτικής τελείωσε. Είναι η εποχή των μάνατζερ. Δεν βλέπετε πως οι πρωθυπουργοί διοικούν τις χώρες σαν ποδοσφαιρικές ομάδες».

 Πληροφορίες :Αγγελιοφόρος , camera stylo online,youtube

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου