Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού: Ενάντια στη συνθήκη της Ε.Ε. η πίεση της Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση του νερού

 Καινούργια επιστολή απέστειλαν σήμερα περισσότερες απο 20 οργανώσεις που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού προς τον Επίτροπο Olli Rehn και την Κομισιόν ύστερα από την αργοπορημένη απάντηση (πάνω από έναν χρόνο!) του διευθυντηρίου του στην πρώτη τους επιστολή, που επιβεβαιώνει ανερυθρίαστα τις ανησυχίες ολων μας οτι είναι πολιτική της Επιτροπής η επιβολή της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης σε ολες τις χώρες που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης μεταξύ των οποίων και η χώρα μας.

Από την απάντηση αυτή λείπει οποιοδήποτε στοιχείο τεκμηρίωσης αυτής της πρακτικής και κανείς λόγος δεν γίνεται για τη νομική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η Κομισιόν προκειμένου να προχωράει σε επιβολή τέτοιων όρων, που όπως αναφέρεται ρητά στην επιστολή των οργανώσεων αντίκειται και στην Ντιρεκτίβα περί ουδετερότητας σε σχέση με την ιδιωτική ή δημόσια ιδιοκτησία και διαχείριση των συλλογικών υπηρεσιών νερού (άρθρο 345 TFEU και άρθρο 17 1 της ντιρεκτίβας 2006/123/EC σχετικά με υπηρεσίες εσωτερικής αγοράς) αλλά και στο Πρωτόκολλο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες της Συνθήκης. Αναφέρεται ακόμη ότι καμιά πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί από την Επιτροπή προκειμένου να εφαρμόσει το ψήφισμα του ΟΗΕ του Ιουλίου του 2012 που κατοχυρώνει την πρόσβαση σε καθαρό νερό και υγιεινή ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Η καινούργια επιστολή κάνει λόγο επίσης για την αντιστροφή της τάσης ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα του νερού που ήκμασε την δεκαετία του 1990 και την τάση επαναδημοτικοποιήσεων που τώρα πνέει στην Ευρώπη, ύστερα από τις άσχημες οικονομικές συνέπειες που επέφεραν οι ιδιωτικοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. Επισημαίνεται ακομη οτι η μόνη σοβαρή οικονομική έρευνα που έχει γίνει πάνω στο θέμα δεν καταλήγει σε κανένα σημείο της οτι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν μείωση του κόστους όπως ισχυρίζεται η Κομισιόν.

Η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER, συνυπογράφει την επιστολή αυτή και δηλώνει απερίφραστα προς την Ελληνική Κυβέρνηση οτι θα προβεί σε κάθε νόμιμη διαδικασία προκειμένουν να εμποδίσει αυτή τη θλιβερή εξέλιξη στον τομέα του νερού.

Καλούμε άλλη μια φορά τους έλληνες πολίτες αλλά και συλλόγους, φορείς και επιστημονικά και πρωτοβάθμια σωματεία να συνυπογράψουν το κείμενο συλλογής υπογραφών μαζί μας, αν είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνοι με την κατεύθυνση του και να σταθούμε αυτή τη φορά όλοι μαζί απέναντι στις αυθαιρεσίες των μη εκλεγμένων Επιτρόπων και στη μη δημοκρατική, ασύμφορη και ατεκμηρίωτη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης στη χώρα μας.

 Απο πλευράς Ελλάδας την επιστολή συνυπογράφει και η Κίνηση 136 από Θεσσαλονίκη.
 Την επιστολή συνυπογράφουν
Água é de todos (Portugal)
Aquattac
ATTAC Hungary
ATTAC Spain
Berliner Wassertisch (Germany)
Blue Planet Project
Coordination Nationale des Associations de Consommateurs d’Eau (CACE)
Coordination Eau Ile de France
Corporate Europe Observatory (CEO)
Council of Canadians
La Coordination Rhône-Méditerranée des Associations des Usagers de l’Eau (CRAUE)
Ecologistas en Accion (Spain)
European Federation of Public Service Unions (EPSU)
Food & Water Europe
France Libertés
Gemeingut in BürgerInnenhand (Germany)
Ingenieres Sin Fronteras (Spain)
Italian Forum of Water Movements
Movement 136 (Greece)
Mouvement Utopia (France)
Save Greek Water (Greece)
Transnational Institute (TNI)
Wasser in Bürgerhand (Germany)
Za Zemiata (Bulgaria)

 Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 17/10/2012

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ (ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 26/9/2012

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΜΤΦ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ) 15/5/2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΝΕΡΟΥ 17 /10
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει στις χώρες υπό κρίση την ιδιωτικοποίηση του νερού
 Βρυξέλλες – Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί σκoπίμως την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ως μία από τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται στα πακέτα διάσωσης, αναγνώρισε με επιστολή της προς τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών στις 26 Σεπτεμβρίου 2012 [1] το διευθυντήριο του Επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρεν απαντώντας σε ερωτήσεις σε ανοιχτή επιστολή σχετικά με το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή ιδιωτικοποιήσεων μέσω της Τρόικας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και άλλες χώρες. [2] Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συνέταξαν σήμερα επιστολή προς τον Επίτροπο Rehn απαιτώντας να σταματήσει «οποιαδήποτε περαιτέρω πίεση για επιβολή ως προϋποθέσεων τις ιδιωτικοποιήσεις του νερού ». [3]
Η πίεση της Επιτροπής προς την ιδιωτικοποίηση παραβλέπει το γεγονός ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού απέτυχε να αποδώσει αποτελέσματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Στο Παρίσι και σε πολλές άλλες πόλεις έχουν προσφάτως επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες ύδρευσης λόγω των αρνητικών εμπειριών με την ιδιωτικοποίηση. Η ολλανδική κυβέρνηση το 2004, πέρασε ένα νόμο που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του τομέα ύδρευσης και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάνθηκε ότι οποιαδήποτε μελλοντική νομοθεσία επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει δημόσιες υπηρεσίες θα είναι αντισυνταγματική.

Η Επιτροπή δεν προέβαλε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για να στηρίξει τη θέση της στην απάντησή της, παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι η δημόσια διαχείριση είναι συχνά αποτελεσματικότερη από την ιδιωτική. Παραβιάζει, επίσης, βασικά άρθρα της συνθήκης της ΕΕ όπου η στάση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ουδέτερη όσον αφορά το ζήτημα της κυριότητας του νερού. [4]
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν ήδη υποβάλει ερώτηση προς την Επιτροπή ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με την αντίφαση μεταξύ των συστάσεων της Τρόικας και την απαιτούμενη ουδετερότητα της Επιτροπής.

«Αυτό δείχνει πραγματικά πώς η Επιτροπή έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα. Τα ιδεολογικά της επιχειρήματα δεν βασίζονται σε τεκμηριωμένα γεγονότα και οδηγούνται στα άκρα αγνοώντας τη δημοκρατική βούληση των πολιτών», δήλωσε ο Gabriella Zanzanaini, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για Τρόφιμα & Νερό στην Ευρώπη.

«Η Επιτροπή έχει πολλά να εξηγήσει. Δεν είναι μόνο ότι δεν υπάρχει απόδειξη που να στηρίζει την άποψη ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αποτελεσματικότερος, αλλά υπάρχει επίσης πολύ ισχυρή δημόσια αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα υποχωρήσουν ήσυχα στο ζήτημα », δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών (EPSU).

Καθώς οι κινήσεις πολιτών σε όλη την Ευρώπη επιταχύνουν το βηματισμό τους στην καταπολέμηση της πώλησης του δημοσίου νερού, Η πρώτη πρωτοβουλία του “Ευρωπαίου Πολίτη” έχει ήδη ξεκινήσει για την προώθηση της εφαρμογής του δικαιώματος στο νερό για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και της ιδέας ότι η ύδρευση και διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν θα πρέπει να υπόκειται στους «εσωτερικούς κανόνες της αγοράς», και πως το νερό θα πρέπει να εξαιρείται από την απελευθέρωση της αγοράς.[5]

 Επικοινωνία:
Pablo Sanchez EPSU
tel: 0032 474 626 633 email: psanchez@epsu.org
Olivier Hoedeman, Corporate Europe Observatory
tel: 0032 4 7448 6545   email: olivier@corporateeurope.org
  Gabriella Zanzanaini, Food & Water Europe
tel: 0032 488 409 662 email: gzanzanaini@fweurope.org

 Σημειώσεις:

[1]http://documents.foodandwaterwatch.org/doc/FoodWaterEuropeWaterPrivatization17Oct2012.pdf (page 4)

[2] http://corporateeurope.org/open-letter-eu-commission-water-privatisation

[3]http://documents.foodandwaterwatch.org/doc/FoodWaterEuropeWaterPrivatization17Oct2012.pdf

[4] Αναφέρεται στην υποτιθέμενη ουδετερότητα της ΕΕ σχετικά με το θέμα της δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας και της διαχείρισης των συλλογικών υπηρεσιών νερού που περιγράφεται στο άρθρο 345 της ΣΛΕΕ και το άρθρο. 171 της οδηγίας 2006/123/ΕΚ σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά.

 5] http://www.right2water.eu

 Πηγη  Savegreekwater.org

Σελιδα για συνυπογράφοντες φορεις εδω 
  
Η σελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook εδω  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου