Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Βαγγέλη τά ‘μαθες; Ναι, είμαστε προτεκτοράτο!

 
«Δεν είμαστε προτεκτοράτο» ανέκραξε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος: τό ‘πε στις κάμερες να το πουν στην τρόικα – ίσως το προτιμά από να της το πει κατευθείαν ο ίδιος… Είτε έτσι είτε αλλιώς πάντως, ήρθε η ώρα ο αρχηγός του ΠαΣοΚ ν’ ακούσει την αλήθεια, όσο πικρή κι αν είναι: ναι, είμαστε προτεκτοράτο και μάλιστα με την πληρέστερη, σχεδόν, έννοια του όρου.

Είμαστε τόσο πολύ βαθύ προτεκτοράτο όσο δεν ήμασταν ούτε στα τελευταία χρόνια του Εμφυλίου πολέμου με τις επίσημες διακρατικές συμφωνίες πρόσδεσης της Ελλάδας στις ΗΠΑ. Ακόμα και τότε, οι δυνατότητες που είχε η ελληνική κυβέρνηση να λαμβάνει αποφάσεις, ήταν πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι σήμερα.

Τότε, ο αμερικανός πρέσβης υπέγραφε μαζί με τους αρμόδιους υπουργούς μία σειρά από κρατικά έγγραφα για να έχουν αυτά ισχύ. Τώρα, δεν υπάρχουν έγγραφα. Καθόλου έγγραφα, δεν φτάνουμε σε αυτά: τα όρια εξουσίας της κυβέρνησης είναι περιορισμένα από πολύ πιο πριν να καταλήξει να μπορεί να παράγει έγγραφα. Αν δεν συμφωνήσει η τρόικα, η κυβέρνηση δεν μπορεί όχι να υπογράψει, αλλά ούτε καν να βήξει…

Ασφαλώς ένας παλιός καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου και τόσο οξύνους άνθρωπος όπως ο Βενιζέλος το γνωρίζει αυτό πάρα πολύ καλά. Ξέρει και τι σημαίνει προτεκτοράτο, ξέρει και πώς λειτουργεί, ζει δε εδώ και πολύ καιρό και ο ίδιος την πολλαπλή τραγωδία να έχει μετάσχει ενεργά στην ηγεσία που διαμόρφωσε τη χώρα σε προτεκτοράτο φέρνοντας μία πλήρη τραγωδία: εθνική, πολιτική, κοινωνική, οικονομική. Γι αυτό άλλωστε και το λέει ο Βενιζέλος. Ακριβώς επειδή είμαστε. Αν δεν ήμασταν, ουδεμία ανάγκη θα υπήρχε να το πει…

Όμως, με τέτοιες κορώνες που τις λέει στη νύφη για να τις ακούσει η πεθερά δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα. Ούτε η πεθερά στο Βερολίνο θα ακούσει, γιατί είναι σκληρό καρύδι και ξέρει πολύ καλά τι κάνει, γιατί το κάνει και πώς το κάνει, ούτε, φυσικά, και το ΠαΣοΚ του περίπου 6% θα αναστηθεί από τις στάχτες του με αυτές τις κορώνες.

Ούτε, πολύ περισσότερο, αν υποτεθεί ότι αυτό απασχολεί τον κ. Βενιζέλο, με τέτοιου είδους κορώνες η Ελλάδα θα ξεφύγει από τη μοίρα που της ορίστηκε: αυτή του πρώτου ευρωπαϊκού προτεκτοράτου του 21ου αιώνα, μέσα στην ίδια την Ευρώπη.

Γ. Μαλούχος /ΒΗΜΑ  απο papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου