Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Ραχόι :160.000 ευρώ και "δωρο" η άδεια παραμονής στην Ισπανία !!!!!!!!!!!


Η ρήση «πενία τέχνας κατεργάζεται» ισχύει και στην περίπτωση της ισπανικής κυβέρνησης η οποία προσπαθεί να ενισχύσει τη ρευστότητα της χώρας και να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της «φούσκας» των ακινήτων με μία ιδιαίτερη τροποποίηση νόμου, η οποία δίνει «δώρο» την...
άδεια παραμονής!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την El Pais, η ισπανική κυβέρνηση επεξεργάζεται μία εξαίρεση στο νόμο που σχετίζεται με την άδεια παραμονής, σύμφωνα με την οποία όσοι αγοράζουν κατοικίες με αξία άνω των 160.000 ευρώ θα παίρνουν και την άδεια. Σχετικό μέτρο εχει ήδη ληφθεί σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, ΗΠΑ και Καναδά.


Δηλώσεις επί του θέματος έκανε χθες ο υπουργός Εμπορίου, Χάιμε Γκαρθία-Λαγκάζ, τις οποίες επιβεβαίωσε ο ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι. Η απόφαση, όπως είναι φυσιολογικό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του σοσιαλιστικού κόμματος, που έκανε λόγο για «εμπορευματοποίηση» της άδειας παραμονής.


Η κίνηση αυτή της ισπανικής κυβέρνησης στοχεύει κυρίως στους ρώσους και κινέζους επενδυτές.


Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ισπανίας, που την έχει φέρει ένα βήμα πριν από προσφυγή σε μηχανισμό διάσωσης είναι η «φούσκα» των ακινήτων, αφού οι πόλεις-φαντάσματα με τις χιλιάδες αδιάθετες κατοικίες λόγω έλλειψης αγοραστών, ακολούθησε μία κατασκευαστική φρενίτιδα των προηγούμενων ετών των «παχέων αγελάδων». Η κατάσταση έγινε τραγική ακόμα και για τους δανειολήπτες, που κατά χιλιάδες δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, με αποτέλεσμα να χάσουν το σπίτι τους. Περίπου 350.000 χιλιάδες σπίτια χάθηκαν σε πλειστηριασμούς από το 2008 μέχρι σήμερα, με περιστατικά αυτοκτονιών δανειοληπτών εξαιτίας εξώσεων (τρία το τελευταίο διάστημα) να οδηγούν τη Μαδρίτη να αποφασίζει το «πάγωμα» των εξώσεων για δύο χρόνια, προς ευπαθείς ομάδες.


Σημειώνεται ότι σε μία παρόμοια κίνηση είχε προχωρήσει και η Ουγγαρία, όχι όμως για ακίνητα, αλλά για αγορά κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου του κυβερνωντος κόμματος προβλέπει ότι οι ξένοι επενδυτές οι οποίοι θα αγοράζουν κρατικό χρέος αξίας 250.000 ευρώ και πάνω για μια περίοδο πέντε ετών και πλέον θα μπορούν να αποκτούν την ουγγρική υπηκοότητα.
   
Σημάδια των καιρών...
 

Βαγγέλης Βιτζηλαίος
newpost.- nonews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου