Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Θράκη ΕΟΖ , ΜΚΟ , Κατερίνα Καραγιάννη και στο βάθος Ακερμαν και Deutsche Bank.


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει o βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος για το μέλλον της Θράκης λόγω της διαφαινόμενης προώθησης της δημιουργίας ΕΟΖ στην ακριτική περιοχή για την οποία δραστηριοποιείται μία ΜΚΟ που λέγεται Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Μακεδονίας-Θράκης της οποίας προΐσταται Ελληνίδα μετανάστρια στη Γερμανία, συνεργάτης της Deutsche Bank.


Όπως  ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος στην ομιλία στην Βουλή όπου συζητήθηκε η ερώτηση του παράγοντες της περιοχής προωθούν την δημιουργία μίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης με ιδιαίτερο φορολογικό καθεστώς, δασμολογικό και τελωνειακό καθεστώς, ιδιαίτερο καθεστώς μισθών, ουσιαστικά μία καινούργια διοικητική περιφέρεια μέσα στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

 

Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης

 Και η σελίδα στο facebook του φόρουμ:http://www.facebook.com/efofthraceoffice?sk=wall

 

 

Ποια ειναι η κυρία Κατερίνα Καραγιάννη ;;


Ονειρεύεται μπίζνες στη Θράκη μέσω... Τουρκίας 

  

Αφού η δημιουργία «δεύτερου Νταβός» στη Σαμοθράκη δεν προχώρησε, το πρώην «δεξί χέρι» του επικεφαλής της Deutsche Bank, σε συνεργασία με το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, οργάνωσε? τουρνέ στην «Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου» για την προώθηση ανάλογου σχεδίου στη Βόρεια Ελλάδα


στενη συνεργατιδα του διευθυνοντος συμβουλου Γιοζεφ Ακερμαν. προεδρος ΜΚΟ Χρηματοοικονομικο Φορουμ Μακεδονιας-Θρακης

Περίεργες παρτίδες με το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή έχει ανοίξει το «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης» στο οποίο επικεφαλής είναι η Κατερίνα Καραγιάννη, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια εργαζόταν στην Deutsche Bank ως στενή συνεργάτιδα του διευθύνοντος συμβούλου Γιόζεφ Ακερμαν.

Η κ. Καραγιάννη, που κατάγεται από τον Θούριο του Εβρου και ως παιδί μεταναστών μεγάλωσε και σπούδασε στη Γερμανία, εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, φέρνοντας στη Θράκη τον Γ. Ακερμαν και τον σημερινό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, φιλοδοξώντας να στήσει στη Σαμοθράκη ένα δεύτερο «Νταβός».

Προς το παρόν έχει δημιουργηθεί ο μη κερδοσκοπικός φορέας «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης», πρόεδρος του οποίου έχει αναλάβει η ίδια, ενώ οι φιλοδοξίες περί «δεύτερου Νταβός» μάλλον παραπέμπονται αόριστα για το μέλλον και οι υψηλοί επισκέπτες αναμένονται πλέον σε βάθος χρόνου.

H Κατερίνα Καραγιάννη σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για την ελληνική αποστολή στην «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου».
  Πρωτοστατεί 

Η κ. Καραγιάννη ήταν αυτή που έριξε την ιδέα για τη δημιουργία μιας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στη Θράκη -την υλοποίηση της οποίας υποστηρίζει ένθερμα η γερμανική καγκελαρία- με πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή. Μάλιστα, η ίδια πρωτοστατεί στην υποβολή σχετικής πρότασης τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ. Κάποιες πρωτοβουλίες της όμως ξενίζουν...

Πριν από λίγο καιρό φορείς της περιοχής με πρώτα τα επιμελητήρια και τις ενώσεις των βιοτεχνών και εμπόρων πήραν μια πρόσκληση από το «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης» και το προξενείο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ώστε να επισκεφτούν τη γειτονική χώρα και να γνωρίσουν πώς λειτουργεί η αποκαλούμενη ως «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου». 

Η εμπλοκή, όμως, του τουρκικού προξενείου με τον τρόπο που έγινε προκάλεσε εξ αρχής πολλά ερωτηματικά

Ενθερμος υποστηρικτής του «Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης» είναι και ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.


Ετσι ενώ είχαν προσκληθεί όλοι οι βουλευτές της περιοχής ο μόνος που συμμετείχε στην επίσκεψη, η οποία έγινε την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, ήταν ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Ροδόπης Αχμέτ Χατζηοσμάν.

 Στην επίσκεψη, επικεφαλής ήταν η Κατερίνα Καραγιάννη και ο Τούρκος πρόξενος στην Κομοτηνή Μουσταφά Σαρνίτς. Τόσο ο τελευταίος όσο και ο βουλευτής Αχμ. Χατζηοσμάν είχαν? πρωταγωνιστικό ρόλο και έσπευσαν επανειλημμένα να απαθανατιστούν πάντα στην πρώτη σειρά.

Η επίσκεψη στη λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου» αποδείχθηκε άνθρακες για την ελληνική πλευρά. Κερδισμένο βγήκε, ίσως, μόνο το προξενείο της Τουρκίας, αφού του δόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος τον οποίο έσπευσε να αξιοποιήσει για επικοινωνιακούς και άλλους λόγους και να κάνει έτσι το... κομμάτι του ο Τούρκος πρόξενος Μουσταφά Σαρνίτς, αλλά και ο μουσουλμάνος βουλευτής Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Η Κατερίνα Καραγιάννη σέρνει τον χορό έχοντας δίπλα της τον επικεφαλής της Deutsche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο περιθώριο του 1ου Χρηματοοικονομικού Συνεδρίου Θράκης, στις 14 Σεπτεμβρίου του 2009.

 Γιατί κατά τα άλλα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου της Δράμας, η συγκεκριμένη Ελεύθερη Ζώνη και οι άλλες 18 που υπάρχουν στην Τουρκία, καθώς και το μοντέλο λειτουργίας τους σε νομικό, διοικητικό και θεσμικό πλαίσιο δεν προσιδιάζει επ' ουδενί με τις ειδικές οικονομικές ζώνες για τις οποίες γίνεται εσχάτως συζήτηση στη χώρα μας.

Η ζώνη είναι ένα βιομηχανικό πάρκο χωροθετημένο σε μια έκταση 2 εκατ. τ.μ. το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1999, ενώ ο φορέας διαχείρισης της είναι ιδιωτικός. Οι επιχειρήσεις που εγκαθίστανται και λειτουργούν εντός της απολαμβάνουν ειδικό τελωνειακό και φορολογικό καθεστώς, καθώς για τον όγκο της παραγωγής τους, που εξάγεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 85% εκτός της Τουρκίας, είναι εντελώς αφορολόγητες.

Οι Ελληνες επισκέπτες συνάντησαν Τούρκους παράγοντες στην αποκαλούμενη «Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Ζώνη του Τσόρλου», ενώ επισκέφθηκαν και το βιομηχανικό πάρκο.

 Στο συγκεκριμένο βιομηχανικό πάρκο λειτουργούν 170 μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που σε αρκετές περιπτώσεις είναι γραμμές παραγωγής μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.

ΤΟ ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΦΟΡΟΥΜ
 

Οικογενειακή υπόθεση με...γαλάζιες πλάτες

Πολλά ερωτηματικά έχουν δημιουργήσει οι εξελίξεις με το λεγόμενο «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης», που πέραν του βαρύγδουπου τίτλου του εξελίσσεται σε μια... οικογενειακή υπόθεση, όπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» αυτοδιοικητικός παράγοντας της Αλεξανδρούπολης. Εκτός από την κ. Καραγιάννη, στο επταμελές ΔΣ έχουν τοποθετηθεί δύο...κουμπάρες της. Πρόκειται για τη σύζυγο του «γαλάζιου» δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βασίλη Λαμπάκη, και την αδελφή του Σοφία Λαμπάκη.

Το κεφάλαιο του Φόρουμ είναι μόλις 1.000 ευρώ, αλλά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πρόσφατα το χρηματοδότησε με το ποσό των 5.000, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γρηγοριάδης. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση μιας ιδιωτικής εταιρείας με ποσό πενταπλάσιο του εταιρικού της κεφαλαίου στην οποία μετέχουν συγγενικά πρόσωπα του ίδιου του δημάρχου ελέγχεται από τον νόμο.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εμφανίζεται επίσης ως συνδιοργανωτής στα συνέδρια του Φόρουμ, όπου όμως για όσους συμμετέχουν προβλέπεται η υποχρέωση καταβολής του ποσού των 50 ευρώ κατ' άτομο. 

Η Κατερίνα Καραγιάννη δεν κρύβει τις προτιμήσεις της και κινείται στο «γαλάζιο» περιβάλλον. Ενθερμος υποστηρικτής των πρωτοβουλιών της για τη Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών εμφανίζεται το στέλεχος της ΝΔ και βουλευτής Ροδόπης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ στα συνέδρια έχουν συμμετάσχει επίσης ο αναπληρωτής υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, ο τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης κ.ά.

Τόσο κατά το παρελθόν, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όσο και από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα, η ΕΟΖ στη Θράκη αντιμετωπίζεται με πολλές επιφυλάξεις.
Επίσης ο βουλευτής Εβρου του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή του στη Βουλή εξέφρασε τον σκεπτικισμό του αναφορικά με την ΕΟΖ και ζήτησε να κατατεθεί ο σχετικός φάκελος με τη μελέτη και τις προτάσεις του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ της Θράκης.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Π. Σελεκός αναφερόμενος στην ΕΟΖ είπε: «Είναι μια νησίδα που προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό. Ως εκ τούτου, τα τελευταία δέκα χρόνια τα κοινοτικά όργανα αντιμετώπιζαν με μεγάλη καχυποψία τη δημιουργία τέτοιων ζωνών» είπε ο κ. Σελεκός.

ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

ΥΓ. Το τριτο συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνιου 2012
 ΕΔΩ

Πηγες: Εθνος 

papaioanou

 Διαδίκτυο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου