Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Πέντε ελληνικά ΑΕΙ ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου


Παρά τη διαρκή οικονομική κρίση τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ μια νέα μελέτη κατατάσσει ορισμένα από αυτά στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των ιδρυμάτων, με πρώτο απ' όλα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα της ομάδας Cybermetrics του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών με την ονομασία Webometrics και τα παρουσίασε στην Ελλάδα το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης εκπαίδευσης, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα vima, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών κατατάσσονται στα κορυφαία διεθνώς, με το Αριστοτέλειο, μάλιστα, να εντάσσεται στο «κλειστό κλάμπ» του 1% των καλύτερων πανεπιστημίων.

Επιπλέον, άλλα τρία ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και Θράκης, βρίσκονται μέσα στο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Τέλος, για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται και δύο ΤΕΙ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Ωστόσο, η έρευνα του Ισπανικού Κέντρου καταγράφει ότι κατά την περίοδο της κρίσης τα ελληνικά ιδρύματα δεν είχαν την άνοδο που παρουσίαζαν στο παρελθόν καταφέρνοντας, πάντως, να μείνουν σε κάποιο υψηλό επίπεδο.

Η λίστα του Webometrics Ranking Of World Universities καταδεικνύει και τα «πάνω - κάτω» των ελληνικών ΑΕΙ σε σχέση με παλαιότερες έρευνες.



Χαρακτηριστικά το Αριστοτέλειο βρίσκεται στην 194η θέση, ενώ πέρυσι ήταν στην 158η, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε 83 ολόκληρες θέσεις από την περασμένη χρονιά και βρίσκεται στην 268η θέση.

Το Πολυτεχνείο υποχώρησε 48 θέσεις και κατατάσσεται στο νούμερο 417 της λίστας, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ψηλότερα, καθώς τοποθετείται στη 460η θέση από την 516η.
Τέλος το Πανεπιστήμιο Πατρών έπεσε από την 327η θέση στην 556η.

Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας, πάντως, είναι ότι τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως καταλαμβάνουν στη συντριπτική τους πλειονότητα δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Διαβάστε εδώ πως γίνεται η έρευνα στη λίστα Webometrics

yahoo news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου