Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Το καινούριο παραμύθι της Ανάπτυξης




Το τελευταίας κοπής αρχιπαραμύθι, του καταρέοντος πανικόβλητου δικομματισμού, εστιάζεται στην προσπάθεια ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και στο πρόταγμα «εμπρός όλοι μαζί».

Η οικονομική Ανάπτυξη βέβαια, θεωρητικά, κάθε άλλο παρά παραμύθι είναι!

Το αντίθετο, είναι η μοναδική απάντηση για την αντιστροφή της κρίσης και η μοναδική απάντηση για την ευημερία ενός λαού.

Αλλά η οικονομική Ανάπτυξη δέν μπορεί να δημιουργηθεί με ευχολόγια ούτε με προσευχές στον ύψιστο, αλλά προυποθέτει τη δημιουργία συνθηκών και κλίματος τέτοιων που θα επιτρέψουν την γέννησή της.

Το οικονομικό κλίμα και τα οικονομικά αποτελέσματα εν Ελλάδι είναι πλέον πασίγνωστα και μή αμφισβητούμενα απο κανέναν :

Πτώση του ΑΕΠ κατα 17%, 430.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις, 20% αύξηση της ανεργίας, αύξηση των τιμών των προιόντων παρά τις μειώσεις των μισθών-ημερομισθίων, και τέλος καθίζηση των εξαγωγών, παρά την εσωτερική υποτίμηση, λόγω φυσικά του ισχύοντος σκληρού νομίσματος ευρώ που τις αγκυλώνει και ακυρώνει κάθε ανταγωνιστικότητά τους.

Παράλληλα, παρόλες τις χαρμόσυνες τυμπανοκρουσίες για την επιτυχία του PSI, η περαιτέρω χρέωση της χώρας με επιπλέον 130 δις (τα οποία, ώς επίσης πασίγνωστον, θα κατευθυνθούν όλα στην ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την εξυπηρετηση του χρέους) δέν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας εξοικονόμησης πόρων με κατεύθυνση την Ανάπτυξη. Και εδώ το ξεκάθαρο διάβασμα του νέου διορθωμένου προυπολογισμού με ακόμη περισσότερη και μεγαλύτερη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, κόβει κάθετα κάθε τυχόν ψευδαισθήσεις.

Και το δημόσιο χρέος παραμένει άτρωτο σέρνοντας πίσω του γιγαντωμένες όλες τις αιτίες δημιουργίας του, δηλαδή τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, εμπορικό ισοζύγιο για κλάμματα, υπερβολικό κόστος εξυπηρέτησης δανείων και φυσικά ύφεση να χτυπάει ταβάνι.
Πού λοιπόν βασίζονται οι προσδοκίες του Αντωνάκη του σφουγγαράκη και του Βαγγελάκη του αρχηγίσκου για ανάπτυξη ;

Η μία επαφίεται στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ :

Τα λιμνάζοντα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που δέν υπερβαίνουν τα 11,5 δις ευρώ, τελικά έχουν καταντήσει σάν το γεφύρι της Αρτας εδώ και κάτι αιώνες, γιατί όλο και πάμε να τα απορροφήσουμε και αυτά όλο και αναπορρόφητα παραμένουν. Και το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης οφείλεται εν μέρει στη βαθιά χειμαζόμενη Ελληνική οικονομία, αλλά οφείλεται επίσης και στη βαθιά διαπλεκόμενη εθνική οικονομική ελίτ με τους μεγάλους εσω-ανταγωνισμούς της και την κάθετη άρνηση των τραπεζών για συγχρηματοδότηση, παρά τα τεράστια πακέτα στήριξης που άρπαζε δυό χρόνια τώρα (και βάλε..).

Αλλά ακόμα και να απορροφηθούν τα κονδύλια ΕΣΠΑ, που δέν υπερβαίνουν τα 11,5 δις, ακόμα και άν δημιουργηθούν οι 100.000 θέσεις εργασίας με την υλοποίηση των 181 έργων του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Ευρωπαικής Επιτροπής, είναι μιά σταγόνα στον ωκεανό του ενός εκατομ. ανέργων. Πολύ δε περισσότερο όταν έχουν ήδη αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για ανάκαμψη το 2013 σε περισσότερη και βαθύτερη ύφεση, η οποία δημιουργεί περισσότερη και βαθύτερη ανεργία.

Η δεύτερη και τελευταία ελπίδα των δύο επιτελείων των πάλαι ποτέ ισχυρών κομμάτων εναποτίθεται στη δημιουργία και λειτουργία των περίφημων ΕΟΖ.

Είναι γνωστό το σχεδιατάκι γερμανικής εμπνεύσεως και εμμονής για οικονομικές ζώνες εντός Ελληνικής «επικράτειας» ( που λέει ο λόγος πρός χάριν αστεισμού), και που όχι μόνο δέν θα ισχύει καμία απολύτως εργασιακή νομοθεσία αλλά και θα υπάρχει πλήρης απολύτως φορολογική ασυλία.

Πώς τώρα υποθέτουν, οι ανεκδιήγητοι αργόμισθοι αρχηγίσκοι, ότι μπορεί να επέλθει Ελληνική Ανάπτυξη όταν οι ντόπιοι θα δουλεύουν σάν δούλοι παριστάνοντας τους εργαζόμενους και το κράτος θα εισπράττει μηδέν φόρους απο τις επιχειρηματικές αυτές ζώνες, ένας θεός το ξέρει !

Και πολύ περισσότερο δέ όταν έχουν συμφωνήσει καί οι δύο ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση των δανείων (τόκοι, χρεωλύσια κ.λ.π) και δευτερευόντως η εξοικονόμηση πόρων για Ανάπτυξη. Είναι άκρως αποκαλυπτικός ο νέος προυπολογισμός του 2012 όπου προβλέπονται δαπάνες για τοκοχρεωλύσια ύψους 60 δις ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή προβλέπονται έσοδα ύψους 54 δις ευρώ ! Με αυτά τα στοιχεία αποκλείεται να είναι βλάκες παρά μόνο ψεύτες και παραμυθατζήδες, ακόμα μεγαλύτεροι του γιωργάκη !

Οποια καραμέλα περί Ανάπτυξης και εάν αναμασήσουν οι αρχηγίσκοι του πασοκ και της νεας δημοκρατίας η πραγματικότητα μολογάει άλλα :

Εάν δέν γίνει παύση πληρωμών των δανείων, εάν δέν εθνικοποιηθούν οι Τράπεζες και δέν ελεγχθεί η ροή των κεφαλαίων, εάν δέν γίνουν δραστικές δημόσιες επενδύσεις (απο την εξοικονόμηση κεφαλαίων της παύσης πληρωμών) σε αγροτοκτηνοτροφία, βιομηχανία και ενέργεια, δέν υπάρχει περίπτωση να δεί η χώρα Ανάπτυξη στον αιώνα τον άπαντα.

Και βεβαίως, last but not least, εάν δέν φύγουν απο την εξουσία κλωτσηδόν αυτοί που είναι οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής, ο Ελληνικός λαός όχι μόνο δέν θα ξεφύγει απο την ύφεση και δέν πρόκειται να δεί έστω και ψήγματα ανάπτυξης, αλλά θα βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ηρθε η ώρα να τους δείξουμε την πόρτα της εξόδου και απο τις ζωές μας και απο τη χώρα.


Πούπα Μομφεράτου 

 Απο papaioannou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου