Η εκθεση της Διεθνους Αμνηστιας για τα εργα και της ημέρες του Χ.Παπουτση |
Σίγουρα είναι εξαιρετικά υποτιμητικό για έναν Έλληνα πολιτικό (και υπουργό), και μάλιστα της γενιάς του Πολυτεχνείου, όπως είναι ο Χρήστος Παπουτσής, να τον κρεμάει στα μανταλάκια η Διεθνής
Αμνηστία και να βρίσκεται το όνομά του μαζί με εκείνο του προέδρου της Κολομβίας, του προέδρου του Τσαντ και της Σρι Λάνκα, δίπλα από σοβαρές καταγγελίες για καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Και εάν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη δεν του καίγεται καρφί, είναι σίγουρα αναξιοπρεπές για τη χώρα να συμπεριλαμβάνεται, εν έτει 2012, ανάμεσα στις πέντε περιπτώσεις που επέλεξε η Διεθνής Αμνηστία για να καταγγείλει πράξεις κακοποίησης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη...
χρήση όπλων.Η Διεθνής Αμνηστία, στην αναφορά της με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2012, αναδεικνύει την περίπτωση του σοβαρού τραυματισμού του δημοσιογράφου Μανόλη Κυπραίου κατά τη διαδήλωση της 15ης Ιουνίου του 2011 στο Σύνταγμα και ζητά την κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την απόδοση δικαιοσύνης. Γι’ αυτό έχει εκδώσει μάλιστα ειδική κάρτα και ζητά από τους πολίτες να την αποστείλουν στον Χρήστο Παπουτσή.
Στην κάρτα μεταξύ άλλων υπάρχει το ερώτημα εάν είναι άμεση, ανεξάρτητη και αποτελεσματική η έρευνα για την υπόθεση του Μανόλη Κυπραίου και εάν οι αστυνομικοί που είναι υπεύθυνοι για τον τραυματισμό του
θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στην κάρτα της Διεθνούς Αμνηστίας καλείται ακόμα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να δεσμευτεί ότι στο μέλλον η αστυνόμευση των διαδηλώσεων θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα καταστολής και ότι η αστυνομία δεν θα χρησιμοποιεί χημικά, χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και ασφυξιογόνα κατά ειρηνικών διαδηλωτών παραβιάζοντας αυτά τα πρότυπα.
Ποιοι μας προμηθεύουν χημικά
Για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία... μας ψεκάζουν με χημικά Γερμανοί, Βρετανοί, Αμερικανοί και Βραζιλιάνοι! Διότι η Διεθνής Αμνηστία στην ίδια αναφορά αποκαλύπτει, επίσης, τι είδους χημικά και ασφυξιογόνα όπλα χρησιμοποίησε η ελληνική αστυνομία και από πού τα προμηθεύεται.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2011, χρησιμοποιήθηκαν αναισθησιογόνες - ασφυξιογόνες χειροβομβίδες, χημικά δακρυγόνα καθώς και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης. «Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος μια ημέρα μετά τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου, προκύπτει ότι τα “όπλα” που χρησιμοποίησε η ελληνική αστυνομία ήταν κατασκευασμένα στη Βραζιλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, χρησιμοποιήθηκαν:
Χειροβομβίδες δακρυγόνων τύπου GL-311 που έχουν κατασκευαστεί από την εταιρεία Condor Tecnologias Na o Letais στη Βραζιλία.
♦ Χειροβομβίδες κρότου - λάμψης τύπου 2-bang που έχουν κατασκευαστεί από τη γερμανική εταιρεία Nico Pyro -technik τον Οκτώβριο του 2010.
♦ Αναισθησιογόνες - ασφυξιογόνες χειροβομβίδες τύπου N591, κατασκευασμένες από τη βρετανική εταιρεία Chemring.
♦ Χειροβομβίδες δακρυγόνων πολλαπλής επίδρασης και τύπου 8239, οι λεγόμενες και χειροβομβίδες «τακτικής», καθώς και χειροβομβίδες τύπου 555 CS, κατασκευασμένες από την αμερικανική εταιρεία Federal Laboratories .
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, δεν είναι γνωστό πότε οι χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία τον Ιούνιο μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα. Οι χειροβομβίδες τύπου GL-311 έχουν ως ημερομηνία κατασκευής τον Σεπτέμβριο του 2010, οι αρχές της Βραζιλίας δεν δημοσιεύουν όμως ετήσια αναφορά για τις εξαγωγές όπλων.
Από την ετήσια αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις εξαγωγές όπλων, προκύπτει ότι η Γερμανία κατά την περίοδο 2003-2005 έκανε εξαγωγές τοξικών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των χημικών αερίων που χρησιμοποιεί η αστυνομία στις διαδηλώσεις, ύψους 1.121.330 εκατ. δολαρίων!
Εξαιρετικά αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο για τις προμήθειες υλικών για τον έλεγχο των διαδηλώσεων που κάνει η χώρα από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι εισαγωγές το 2010 (βέρα μνημονιακή χρονιά) σε σχέση με το 2009 διπλασιάστηκαν, φτάνοντας από τα 55.561 δολάρια στα 103.137 δολάρια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου