Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

H ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΑΜΝΩΝ




Χατζηαναγνώστου Γιώργος

Αθήνα 2014  εκατό ημέρες πριν τις ευρωεκλογές αλλά και τις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές .

21 "εκλεκτοί"  και σταυροπροσκυνημένοι στην ευρωβουλή των 751 ευρωβουλευτών.
Κατάλογος 42 "εκλεκτών"  υποψηφίων περιφερειαρχών , με αλφαβητική κατάταξη, εκ των οποίων θα αναδειχθούν εκείνοι που θα συγκεντρώσουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, ανάλογα με το συνολικό ποσοστό του κόμματος από το οποίο προέρχονται.

         Δεν θα ασχοληθούμε με το θέμα του τι κρύβεται πίσω από την σταυροδοσία που μόλις εχθές ενημερωθήκαμε σαν πολίτες αλλά με τις θέσεις μάχης για την επικείμενη σταυροδοσία.

Έτσι σύμφωνα με τον νόμο περί του Πως εκλέγεται ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι διαβάζουμε ότιΣτα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές θα υπάρχουν υποψήφιοι περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες (κατά νομό) και περιφερειακοί σύμβουλοι που ο αριθμός τους καθορίζεται αναλόγως του πληθυσμού της περιφέρειας.
Η εκλογή του περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών περιφερειακών ενοτήτων (νομών) και των μελών του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται κατά συνδυασμούς.
Υποψηφιότητες εκτός συνδυασμών αποκλείονται.

 Οι  περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από κάθε περιφερειακό διαμέρισμα (τους σημερινούς  νομούς), αναλογικά με τον πληθυσμό του..
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «το περιφερειακό συμβούλιο αποτελείται από σαράντα ένα (41) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό έως 300.000 κατοίκους, πενήντα ένα (51) μέλη σε περιφέρειες με πληθυσμό από 300.001 έως 800.000 κατοίκους, εβδομήντα ένα (71) μέλη σε περιφέρειες άνω των 800.000 κατοίκων. Τα περιφερειακά συμβούλια Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας  θα αποτελείται από εκατόν ένα (101) μέλη.

Συνοπτικά "πολύς κόσμος" μα πάρα πολύς κόσμος για την ήδη πτωχευμένη ηθικά αλλά και οικονομικά Δημοκρατία μας.

Αντιλαμβανόμαστε εύλογα ότι στα πλαίσια της διεκδίκησης της "έδρας"  την "πολεμική" αλλά πάντα "ευγενική" πάλη των αντιμαχομένων και ανα πολιτικό "στρατόπεδο"  αλλά και μεταξύ των "εσωτερικών"  αντιπάλων ανα πολιτικό φορέα  ..
 
Σαν ιστορική συγκυρία  σήμερα μπορεί να καταγραφεί εύκολα αποτυπωμένο σε ΜΜΕ και διαδίκτυο  ένα τραγικά ασταθές περιβάλλον με 3,000,000 Έλληνες να ψυχοραγούν  από τα κατευθυνόμενα και εν πολλοίς επί χρόνια σχεδιαζόμενα μέτρα καταλήστευσης της αξιοπρέπειας ,και του εν συνόλω Ελληνικού πλούτου.
Το τραχύ και παχυλά αμειβόμενο όμως περιβάλλον της συμμετοχής στον πολιτικό βίο εγγυάται η συνέχεια του κράτους ανεξαρτήτως ολικής πτώχευσης καταστροφής ή ακόμα και πανδημίας ταραχών ή μαζικών ασθενειών .

Την εποχή που ο βασικός μισθός στοχεύετε σε επίπεδα Βουλγαρίας ,η επιχειρηματικότητα έχει ποινικοποιηθέι για να μην μπορεί να παράξει επ ουδενί πλούτο ,όπου ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός του Κράτους σαν καθεστωτική  επιταγή των Ευρωλάγνων Τραπεζοκαθοδηγούμενων δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάσας, όπου η ΓΣΒΕΕ με επίσημα στοιχεία προχθεσινά επιβεβαιώνει ότι το 36% των εμπόρων διαβιώνει μέσω της της σύνταξης των γονέων ,όταν 3,000,000 πολίτες είναι επίσημα ανασφάλιστοι λειτουργώντας σαν υγειονομική βόμβα ,το μέγεθος της επιλογής των εμπλεκομένων και αιτούντων τον σταυρό της επιλογής ,είναι τεράστιο και σοβαρότατη ελπίδα ή καταστροφή  για τους πολίτες.

Πέραν των πολιτικών αποχρώσεων αλλά και των σκέψεων-τοποθετήσεων  του κάθε ενεργού πολίτη που συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες υπάρχει στην ρίζα της λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας  το πρακτικό θέμα των αμοιβών αλλά και της εν μέρει κοινωνικής καταξίωσης αποδοχής από την κοινωνία των υποψηφίων για εκλογή .

Ο σταυρός των πολιτών που θα επιλέξουν τους "εκλεκτούς" είναι απόλυτα βέβαιο , κατά γενική ομολογία ότι άμεσα τουλάχιστον ( με ευγενείς σκέψεις) δεν θα απαλύνει τον σταυρό που κουβαλάνε οι πολίτες λόγω της κεντρικής πολιτικά ατζέντας που έχει προσυπογραφεί από τους "κυβερνώντες" μέσω μνημονίων κ.α.

Οι εσωτερικές διαδικασίες οι κομματικές μέχρι στιγμής δείχνουν ότι οι πέριξ των "αρχηγών"  είτε με την μορφή του παλαμακιστή ,ή του yesman , ;η του απλού ψηφοφόρου που έτυχε και έστρωσε το χαλάκι ,την ώρα που πέρναγε ο "αρχηγός" , έχουν την τιμητική τους.
Και βέβαια πως να μην είσαι όλως τυχαίως έξω από το αυτοκίνητο να ανοίξεις την ομπρέλα την ώρα που βρέχει να περάσει ο "αρχηγός " αλώβητος από την βλεδυρή και καταστροφική σταγόνα πάνω στο ραφτό μεταξωτό κουστούμι ή ταγέρ ,όταν γνωρίζεις ότι η πύλη των χρηματικών εσόδων ανοίγει με τα χέρια του "αρχηγού" ....
Βέβαια δεν θα πρέπει να παραγνωρίζεται και ό ρόλος των δευτεροκλασάτων "οπλαρχηγών¨οπου και αυτοί έχουν ανάγκη κουστωδίας και έχουν από καιρού εντρυφήσει και γνωρίσει επί σειρά ετών την ηθική και τίμια επί χρόνια  διαδικασία "ανέλιξης" μέσα από σωλήνες , φράξιες, μονομερείς αποφάσεις, και εκτιμήσεις συμφερόντων .

Καρέκλες με παχύ πέλος , καρέκλες πλαστικές ,όλες σε ανοικτή πλειοδοσία προς Άγρα ψήφων..
Γραφεία με μόνωση , γραφεία χωρίς μόνωση ,φωτογραφίζονται κρυφά από τους ενδιαφερομένους για την εκτίμηση του ανταποδοτικού οφέλους πριν την ζύμωση της επιλογής του υποψηφίου .
Κάδρα Εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς  ή απλά κάδρα που η σημασία τους δεν "βαραίνει"  τοποθετούνται νοερά πίσω από κάθε ενδιαφερόμενο και σηματοδοτούν τον στοχευμένο ορίζοντα του .
 
Θεωρητικά θα έλεγε κανείς ότι οι διαδικασίες της επιλογής προέρχονται από διαβούλευση ,τήρηση καταστατικών , επιτροπές κ.α . Στην πράξη όμως {αχ αυτή η πράξη}, η ερμηνεία του Συντάγματος διαφέρει τραγικά από πολιτικό φορέα σε πολιτικό φορέα καταργώντας και παραφράζοντας όπως έχουμε ήδη ζήσει ,το ίδιο το Σύνταγμα !!!, φανταστείτε πόσο μάλλον στις κομματικές οργανώσεις όπου τα εσωτερικά δεν δημοσιοποιούνται για ευνόητους λόγους !!!

Εκείνο που επί πολλά χρόνια έχει εκπαιδευτεί ο πολίτης του σήμερα είναι η επιβεβαίωση του  τρομακτικό και τεράστιο "εγώ " και το οποίο είναι η επιτομή της ναυαρχίδας του νεοφιλελευθερισμού όπου η αποδεδειγμένη ικανότητα συνάδει με ένα τεράστιο "εγώ".

 Την διαφορά έχει το "εγώ" με το "εμείς" είναι κάτι που μπορεί εννοιολογικά μεν  να ερμηνευτεί αλλά την ώρα της επιβίωσης σε αυτή την άγρια και ραγδαία καταστρεφόμενη πατρίδα από το τα τζάκια των "εγωπαθών"  και βαθειά αστικών οικογενειών που μονίμως εμφανίζονται σαν σωτήρες , τεχνοκράτες και με βαθεια γνώση της πατρίδας ,δεν έχει καμία σημασία για τους ενδιαφερόμενους .

Όπως δεν έχει σημασία και καμία πατρίδα ,στο όνομα της προστασίας της οικογένειας του ενδιαφερομένου , αλλά και της εγγυημένης ποιότητας ζωής του ενδιαφερομένου από τον κρατικό κορβανά !! Η μετάλαξη των πολιτικών θέσεων με την εν τέλει ασκούμενη πολιτική είενι επιβεβαιωμένη πρακτική  επί των αμνών πολιτών και επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Χαμηλόφωνες συζητήσεις σε τραπεζάκια συγκεντρώσεων , μυστικές συμφωνίες σε ταβερνάκια  , υποσχόμενα βλέμματα σε συνέδρια ,ανταλλαγές "προϊόντων"  στο περπάτημα στον δρόμο , βλέμματα υποτιμητικά , αλλά και ενθουσιώδη χειροκροτήματα μαζί με άπειρες διαπραγματεύσεις συνθέτουν το σκηνικό της επιλογής των υποψηφίων γαι το χρίσμα .

Και οι πρωτοστατούντες σαφώς ποιοι άλλοι ;;
 Οι άνθρωποι του "προέδρου" , οι άνθρωποι που κινούν τα νήματα παρά τω πλευρό ,,,,,Οι άνθρωποι που ήδη έχουν μια θέση , μια καρέκλα ,και πρέπει να στηρίξουν την θέση τους , την καρέκλα τους ,από ανθρώπους "φίλιους" από ανθρώπους γνωστούς ......αν όχι υποτακτικούς.

Η αξιοκρατία έχει δώσει την θέση της στην "γνωριμία" ,η αξιοπρέπεια έχει δώσει την θέση της  στην τιμή της θέσης ,

Και οι πολίτες ;;
Οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στα δρώμενα στις κομματικές παρατάξεις ;;
Οι πολίτες που συστηματικά απορρίπτουν την συμμετοχή  σε εκλογικές διαδικασίες που δεν οδηγούν σε καμία γη της επαγγελίας;;
 Οι πολίτες που η αποχή τους είναι εμφανής σε κάθε εκλογές δείχνοντας το στίγμα της απαξίωσης της πολιτικής ζωής  ;;

Χάνονται μέσα στην σιωπή...;

'Όπως χάνεται και η φωνή τους εξ αιτίας της αδιαφορίας τους..
Οδηγούνται εξ αιτίας της σιωπής τους σε αδιέξοδα που άλλοι δημιουργούν για εκείνους..... 

 Έτσι οι έντιμοι άνθρωποι πολίτες χάνονται μέσα στον καταιγισμό συμφερόντων και αλληλοδιαπλεκομένων συμφερόντων μεταξύ της  υφιστάμενης "εξουσίας" και της υπό προώθηση "εξουσίας".


Και αυτό θυμίζει το σύντομο ανέκδοτο ...."Συζητάνε ο λύκος με το πρόβατο για το τι θα φάνε το βράδυ σαν δείπνο ......."  .  Προδιαγεγραμμένο τέλος.......

 
Η απάντηση σε αυτό το επί αιώνες και σε όλα τα πολιτεύματα πρόβλημα ,εμπεριέχει την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών περί εκλογής , την δημοσίευση των ισολογισμών των πολιτικών δυνάμεων για λόγους διαφάνειας ,αλλά πρωτίστως και πολύ πριν από αυτά καλλιέργεια και επένδυση σε  παιδεία και κουλτούρα των λαών ώστε  να μπορέσουν με αυτοδιαχείριση να προωθήσουν την δημοκρατία που όλοι ονειρευόμαστε .

Μέχρι να γίνει όμως αυτό η σιωπή των αμνών διευκολύνει τις υφιστάμενες επί χρόνια δομές εξουσίας και τους "ανθρώπους" της που έχουν τιμή ....

Η ανατροπή των δοσίλογων που μας έχουν φέρει σε αυτή την δεινή θέση περνά όμως ,.πρώτα απο εμάς..

 Τιμή είναι η εξωτερική συνείδηση. Συνείδηση είναι η εσωτερική τιμή.
Άρθουρ Σοπενχάουερ, 1788-1860, Γερμανός φιλόσοφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου