Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ανάπλαση με κοπή δέντρων σχεδιάζει ο Δήμος Αγρινίου στο Παπαστράτειο Πάρκο


Ρεπορτάζ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
"Κόκκινο" άναψε για δεύτερη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας στη ριζική "ανάπλαση" του Παπαστράτειου Πάρκου που προωθεί με την παρουσία των ΜΑΤ ο Δήμος Αγρινίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Με προσωρινή διαταγή αναστολής στις 21 Οκτωβρίου, το ανώτατο δικαστήριο "παγώνει" τις εργασίες στον χώρο, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μαζική κοπή δένδρων και θάμνων.
Το ζήτημα της ανάπλασης του Παπαστράτειου Πάρκου, του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου σε μια πυκνοδομημένη πόλη και μοναδικού οικοσυστήματος συνολικής έκτασης περίπου 56 στρεμμάτων, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Αγρινίου, καθώς το έργο καλύπτεται από ένα πέπλο σύγχυσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τεχνική περιγραφή της μελέτης, που εκπόνησε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου και βάσει της οποίας πέρασε το θέμα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, είναι ένα γενικόλογο κείμενο τριών μόνο σελίδων.
Την ίδια ώρα, ωστόσο, από τον φάκελο του έργου προκύπτει η υλοτόμηση 64 δένδρων, η εγκατάσταση γκαζόν σε 32 στρέμματα και η δημιουργία 2,5 φορές μεγαλύτερης δεξαμενής από την υπάρχουσα για την υποστήριξη των τεράστιων του αναγκών σε νερό, η απομείωση του πρασίνου κατά 412 τ.μ. που μετατρέπονται σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και πλήθος τσιμεντένιων κατασκευών. Και δεν είναι μόνο αυτά τα προβληματικά σημεία. Ενώ τα τοπογραφικά του Δήμου Αγρινίου από τον Μάιο του 2011 αποτυπώνουν 768 δέντρα στον χώρο, τα οποία εμφανίζονται και ως "διατηρούμενα" μετά την ανάπλαση, τοπογραφικό διάγραμμα - οριζοντιογραφική μελέτη και αποτύπωση δένδρων του πολιτικού μηχανικού Αλ. Πατσαντζόπουλου αναφέρει ότι τα υφιστάμενα τον Νοέμβριο του 2012 δέντρα στο Πάρκο Αγρινίου είναι 1689! Εύλογες είναι έτσι οι απορίες για την τύχη των 921 δένδρων που δεν περιλαμβάνονται στα σχέδια του δήμου.
Όλα αυτά τα τουλάχιστον "περίεργα" επισημαίνουν στην προσφυγή που έχουν καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κάτοικοι του Αγρινίου, τονίζοντας τον κίνδυνο μη επανανορθώσιμης βλάβης του πρασίνου. Όμως και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της αποκεντρωμένης διοίκησης, με επείγον έγγραφό της στις 5 Σεπτεμβρίου 2013, διατυπώνει αντιρρήσεις για τις ελλείψεις της τεχνικής περιγραφής της μελέτης που της κατατέθηκε από πλευράς του δήμου. Όπως σημειώνει, στα σχέδια που της υπέβαλε ο Δήμος Αγρινίου δεν προκύπτει κοπή/εκρίζωση δέντρων ή θάμνων, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τις περιοχές που θα αναπλαστούν, ενώ δεν προκύπτει η εγκατάσταση χλοοτάπητα στο πάρκο. Τονίζει έτσι ότι η πρώτη αξιολόγηση υπέρ της πραγματοποίησης του έργου "έγινε επί τη βάση κατ' ελάχιστον ελλιπών στοιχείων, αφού δεν περιλάμβανε την αξιολόγηση του συνόλου των προβλεπόμενων εργασιών σε σχέση με τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον".

Εξώδικο κατά του δήμου ακόμη και από τον εργολάβο

Εντύπωση προκαλεί ότι ακόμη και ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο έστειλε στα τέλη Σεπτέμβρη εξώδικο στον Δήμο Αγρινίου, καταγγέλλοντας παράνομες πράξεις και παραλείψεις της δημοτικής αρχής. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι ενώ στον σχετικό πίνακα υλοτομίας τα δέντρα και οι θάμνοι που θα κοπούν ανέρχονται σε 64, για να συνεχιστούν οι εργασίες υλοποίησης της μελέτης απαιτείται να υλοτομηθούν επιπλέον 141. "Η υλοτόμηση των εν λόγω επιπλέον δέντρων-θάμνων συνιστά πράξη ευθέως παράνομη, την οποία όχι μόνο δεν υποχρεούμαι αλλά και δεν δικαιούμαι να εκτελέσω" αναφέρει. "Η αδυναμία υλοποίησης της μελέτης χωρίς παράνομες υλοτομήσεις δένδρων-θάμνων οφείλεται αποκλειστικά σε υπαίτιες και παράνομες πράξεις και παραλείψεις του κυρίου του έργου-φορέα κατασκευής του, που οδήγησαν στη μη απεικόνιση στα σχετικά σχέδια της πλειοψηφίας της δασικής βλαστήσεως που υπάρχει πράγματι στο υπόψιν πάρκο" συνεχίζει. Αναφέρει δε ότι όπως προκύπτει σε έγγραφο του Δασαρχείου Αγρινίου, ύστερα από σχετική εισαγγελική παραγγελία, έγινε πίνακας απογραφής δένδρων και θάμνων σε συγκεκριμένα παρτέρια του πάρκου και διαπιστώθηκε ότι σ' αυτά βρίσκονται 54 δέντρα, αντί μόλις 9 που αποτυπώνονται στο τοπογραφικό διάγραμμα του Δήμου Αγρινίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Παπαστράτειο Πάρκο αποτελεί δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου στον Δήμο Αγρινίου και είναι διαμορφωμένο ως πάρκο από το 1928. Η ανάπλαση που προωθεί ο δήμος προβλέπεται να γίνει με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., ύψους 4,7 εκατ. ευρώ.

Δ. Τραπεζιώτης: Αβενίδα Διαγονάλ και Πάρκο Αγρινίου

Το παράδειγμα του Δήμου Βαρκελώνης και της Αβενίδα Διαγονάλ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αποφάσισαν με δημοψήφισμα το 2010 για το μέλλον ενός μεγάλου και σημαντικού έργου για την πόλη, επικαλείται ο δικηγόρος και πρώην δήμαρχος Θεστιέων Δ. Τραπεζιώτης για να δείξει τη διαμετρικά αντίθετη πολιτική που εφαρμόζει ο Δήμος Αγρινίου, ερήμην των πολιτών και με τη συνδρομή των ΜΑΤ, στο Παπαστράτειο Πάρκο. "Η Τ.Α. οφείλει να δρα, να λειτουργεί και να αποφασίζει με όρους νομιμότητας και διαφάνειας και επίσης να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις δράσεις και τα έργα της ενσωματώνοντας στις αποφάσεις της τις νέες αξιακές μορφές νομιμοποίησής της και κυρίως, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή των πολιτών" τονίζει σε δήλωσή του στην "Α". "Στην περίπτωση του έργου της "ανάπλασης" του πάρκου Αγρινίου - με βάση και το έγγραφο της αποκεντρωμένης διοίκησης και του εξώδικου του αναδόχου - φαίνεται ότι οι ανωτέρω απαιτούμενοι όροι και αρχές, που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν τηρήθηκαν. Η άποψη αυτή άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την εκδοθείσα προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, με την οποία διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης των εργασιών και των σχετικών με το ως άνω έργο αποφάσεων κατά το μέρος που αυτές επιτρέπουν την κοπή δέντρων και θάμνων" υπογραμμίζει ο Δ. Τραπεζιώτης.

ΣΥΡΙΖΑ Αγρινίου: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη η δημοτική αρχή

Να δει επιτέλους την πραγματικότητα καλεί τη δημοτική αρχή Αγρινίου η οργάνωση μελών Αγρινίου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εξελίξεις στο θέμα του Παπαστράτειου Πάρκου με το εξώδικο του εργολάβου, αλλά και τις προσαγωγές πολιτών στην περιοχή του πάρκου από αστυνομικές δυνάμεις την ίδια μέρα μάλιστα που εκδόθηκε η απόφαση προσωρινής αναστολής εργασιών στον χώρο από το ΣτΕ. "Οι εξελίξεις αυτές εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη δημοτική αρχή, η οποία πλέον ελέγχεται για τις παλινωδίες της, τις παραπλανήσεις δημόσιων αρχών και πολιτών" τονίζει η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπενθυμίζει τις θέσεις της για ήπια ανάπλαση του πάρκου και τη δημόσια πρότασή της στο δημοτικό συμβούλιο για ανοικτή διαδικασία ενημέρωσης δημοτών, φορέων, πολιτικών οργανώσεων της πόλης και κινημάτων.


Γαλανοπούλου Μαριάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου