Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΕΙΡΑΜΑ...

marathon-9Με αφορμή την επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη του Μαραθώνα που συμπληρώνονται εφέτος, σύλλογοι ιστορικής αναπαράστασης από χώρες όλου του κόσμου θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στην περιοχή του Μαραθώνα.
Υπό την αιγίδα του Δήμου Μαραθώνα θα στηθεί κατασκήνωση στην περιοχή του Σχοινιά. Μεγάλο μέρος της κατασκήνωσης θα προσομοιώνει τις συνθήκες διαβίωσης σε ένα αρχαίο στρατόπεδο της εποχής της μάχης του Μαραθώνα.
Στα πλαίσια της πειραματικής αρχαιολογίας εξειδικευμένα μέλη των συλλόγων θα μαγειρεύουν, θα γυμνάζονται, θα χορεύουν και θα διανυκτερεύουν σύμφωνα με τη μελέτη τους πάνω στην θεωρία και πρακτική της αρχαίας ζωής.
Για τρεις μέρες και νύχτες (9-11 Σεπτεμβρίου) οι “ re-enactors” θα ζουν σαν μέλη του στρατού των Αθηναίων και Πλαταιών, δεν θα λείπουν όμως και μελετητές του πολιτισμού των Περσών, Θρακών, Σκυθών και άλλων υποτελών λαών της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Αυτή η μεγαλύτερη συνάντηση διεθνώς των απανταχού συλλόγων ιστορικών αναπαραστάσεων που ειδικεύονται στην αρχαϊκή και κλασική αρχαιότητα θα δώσει μοναδικές ευκαιρίες για διάφορες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις:
Η πειραματική εκγύμναση φάλαγγας οπλιτών την πρώτη μέρα της συνεύρεσης ελπίζουμε πως θα δώσει τη δυνατότητα για μια γραφική αλλά αρκετά πειστική αναπαράσταση διαφόρων φάσεων. Επιδείξεις της λειτουργίας της φάλαγγας θα προσφέρουν μια σχετικά ακριβή εικόνα ώστε ο επισκέπτης να κατανοήσει τα πραγματικά γεγονότα της μάχης. Η ιστορία θα πάρει σάρκα και οστά στα μάτια μικρών και μεγάλων.
Ακόμα περισσότερο αφού μέρος των επιδείξεων θα λάβει χώρα στη περιοχή του τροπαίου της μάχης. Θα ακολουθήσουν αγώνες στα αρχαία πρότυπα (πχ οπλιτοδρομία απόστασης ενός αρχαίο σταδίου, ρίψη ακοντίων και τοξοβολία με ανακατασκευές αρχαίων τόξων κ.α.)
Κοντά στην κατασκήνωση όπου έλαβε χώρα η τελική φάση της μάχης, οι σύλλογοι θα συνεργαστούν για μια αναπαράσταση αυτών των δραματικών στιγμών δίπλα στα περσικά πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου